Najdziwniejsze herbaty świata! Nie uwierzysz, co piją w Tybecie

Herbata bez wątpienia należy do najczęściej spożywanych napojów na całym globie. Czy zdajesz sobie sprawę, że można ją przygotować na wiele sposobów – nie ograniczając się jedynie do dodatku miodu, cytryny czy imbiru? Poznaj pięć oryginalnych sposobów na picie herbaty, które mogą cię zaintrygować.
- Tybetańska herbata z masłem i solą
- Indyjska masala chai: aromatyczna rozgrzewka
- Bubble tea: smakowita herbata z tapioką
- Lawendowa herbata: relaks i zdrowie w filiżance
- Herbata z octem jabłkowym: korzyści i smak
Tybetańska herbata z masłem i solą
W Tybecie prawie każdego dnia serwuje się tę herbatę. Zawiera ona masło z mleka jaka (rodzaj bawołów) oraz sól. Mleko to jest niezwykle odżywcze, ponieważ młode jaki są nim karmione. W Polsce nie jest ono dostępne, ale można spróbować zrobić herbatę z mlekiem kozim. Niektórzy wolą bardziej tłustą wersję, podobną do tybetańskiej, i wybierają śmietanę lub zwykłe masło.
Tybetańska herbata doskonale rozgrzewa, dostarcza organizmowi kluczowych składników (takich jak witaminy i minerały) oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Dzięki niej łatwiej jest utrzymać wewnętrzną równowagę organizmu.
Zapoznaj się również: Napar długowieczności – te liście każdy ma w domu
Indyjska masala chai: aromatyczna rozgrzewka
To nic innego jak znana masala chai – najbardziej znana indyjska herbata o wyrazistym, aromatycznym smaku. Jest ostra dzięki unikalnej mieszance przypraw – cynamonu, imbiru, kardamonu czy goździków. Oprócz nich opiera się na składnikach, takich jak czarna herbata, mleko kokosowe i dowolny środek słodzący (np. cukier biały, melasa lub miód).
Indyjska herbata, dzięki swojej gęstej konsystencji oraz intensywnemu korzennemu aromatowi, działa rozgrzewająco. Ma właściwości relaksujące – dodaje energii i poprawia nastrój. Wspiera również pracę żołądka i wątroby. Pij ją w chłodne dni, aby zwiększyć swoją odporność.
Bubble tea: smakowita herbata z tapioką
Herbata bąbelkowa przygotowywana jest na bazie herbaty, mleka (opcjonalnie), syropów owocowych oraz charakterystycznych kulek tapioki lub galaretek. Może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Podstawą herbaty bąbelkowej jest herbata czarna lub zielona.
Tapioka, czyli perły z korzenia manioku, nadaje napojowi unikalną strukturę i lekko słodki smak. Herbata bąbelkowa jest bogata w węglowodany i cukry. Dostarcza dużo energii, jednak zawiera jeszcze więcej… kalorii. Dlatego należy zachować umiar w jej spożywaniu.
Lawendowa herbata: relaks i zdrowie w filiżance
To pachnący napar, który jest przygotowywany z suszonych kwiatów lawendy w połączeniu z herbatą czarną, zieloną lub białą. Może być również spożywany jako czysty napar z lawendy. Lawenda nadaje herbacie wyrazisty, kwiatowy aromat i delikatnie słodki smak.
Herbata z kwiatów lawendy ma działanie relaksujące. Pomaga zmniejszyć stres, wspiera spokojny sen i ma kojący wpływ na układ trawienny. Dzięki obecności przeciwutleniaczy skutecznie wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.

Herbata z octem jabłkowym: korzyści i smak
Napar ten składa się z gorącej wody lub herbaty (najczęściej zielonej, czarnej albo ziołowej) oraz octu jabłkowego. Można do niego dodać miód lub cytrynę. Napar ma lekko kwaśny, ale orzeźwiający smak.
Ocet jabłkowy wspiera trawienie, a także stabilizuje poziom glukozy we krwi i ma właściwości detoksykujące. Napar z octem jabłkowym dostarcza organizmowi cennych antyoksydantów, natomiast cytryna – głównie dzięki zawartości witaminy C – wzmacnia odporność. Najlepiej spożywać go rano lub tuż przed jedzeniem.