Naturalny sposób na trawienie i detoks – wypróbuj liście pomidora

Zastanawiasz się, jak lepiej zadbać o zdrowie za pomocą domowych metod? Natura skrywa mnóstwo sekretów, które często dosłownie… rosną pod naszym nosem. Genialnym przykładem są liście pomidorów. Z pozoru wydają się odpadem, jednak znakomicie sprawdzają się w ziołolecznictwie. Dlaczego nie warto wyrzucać ich do kosza? Przeczytaj.
- Napar z liści pomidora – dlaczego warto pić?
- Jak przygotować napar z liści pomidorów?
- Napar z liści to… nie wszystko!
Napar z liści pomidora – dlaczego warto pić?
Większość z nas bez zastanowienia wyrzuca liście pomidorów. Zawarte w nich substancje bioaktywne, takie jak tomatyna, budzą kontrowersje. W odpowiednich ilościach wykazują jednak pewne korzyści. Na bazie liści pomidorów przygotować można napar, który – oczywiście odpowiednio zrobiony – będzie wspierać procesy metaboliczne i detoksykację organizmu.
Napar z iści pomidorów powinno się jednak traktować jako okazjonalne wsparcie, a nie codzienny rytuał. Liście pomidorów zawierają związki z grupy glikoalkaloidów, których nadmiar może być szkodliwy. Właśnie dlatego istotne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących ilości i częstotliwości spożywania naparu. W niewielkich ilościach (np. raz dziennie przez tydzień) u osób zdrowych nie powinien stanowić zagrożenia.
Dlaczego jeszcze warto pić napar z liści pomidora?
- Doceniany jest za łagodne, ale wielokierunkowe działanie.
- Może delikatnie pobudzać przemianę materii
- Sprzyja lepszemu trawieniu, dzięki czemu pomaga przy uczuciu ciężkości po posiłku.
- Może działać lekko moczopędnie, co sprzyja usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.
Napar z liści pomidorów nie zastąpi ani aktywności fizycznej, ani zbilansowanego jadłospisu. W połączeniu z nimi może jednak stanowić uzupełnienie zdrowego stylu życia.
Jak przygotować napar z liści pomidorów?
Aby przygotować napar z liści pomidorów, wybierz te z własnego ogródka. Jeśli nie masz do takich dostępu, postaraj się kupować pomidory od lokalnych sprzedawców stosujących ekologiczne metody uprawy. Będziesz mieć pewność, że pomidory nie zostały potraktowane chemicznymi środkami ochrony roślin.
- Dokładnie opłucz 2-3 młode listki, rozdrobnij i zalej szklanką wrzącej wody.
- Po około 5-7 minutach przecedź napój i wypij ciepły, najlepiej rano lub po posiłku.
Uwaga! Nie przekraczaj jednej filiżanki dziennie. Nie stosuj też naparu dłużej niż tydzień. Traktuj go wyłącznie jako dodatek do diety, nie jej fundament.

Napar z liści to… nie wszystko!
Napar z liści pomidorów może być ciekawą alternatywą dla klasycznych herbatek ziołowych. To również doskonały przykład, jak z pozornie niepotrzebnych części roślin można stworzyć coś wartościowego – przy zachowaniu zdrowego rozsądku i umiaru. Liście pomidorów nie nadają się do spożywania na surowo. Jednak okazuje się, że po odpowiednim przygotowaniu stanowią źródło ciekawych właściwości. Zawarte w nich związki wykazują np. działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. W przeszłości stosowano liście pomidorów również w formie… okładów.
Oberwane liście pomidorów wykorzystać można nie tylko do naparów. Przygotujesz z nich również:
- gnojówkę,
- wywar odstraszający szkodniki,
- wyciąg do opryskiwania roślin uprawnych.
Przeczytaj też: Nie parz pomidorów! Można skuteczniej pozbyć się skórki