Myślisz, że jest superzdrowa? Ta popularna kiszonka może poważnie zaszkodzić

Kiszona kapusta cieszy się dużą popularnością w polskiej kuchni. To znakomity składnik do przygotowywania smacznych dań. Posiada wiele zdrowotnych zalet, ale niestety istnieją także pewne ograniczenia w jej spożywaniu. Dowiedz się, kto powinien unikać kiszonej kapusty i jak może ona zaszkodzić.
- Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
- Ograniczenia w spożywaniu kapusty kiszonej
- Korzyści i ryzyko spożywania kapusty kiszonej
Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę?
Fermentowana kapusta to biała kapusta drobno posiekana i poddana fermentacji. W polskiej kuchni można ją zastosować na wiele sposobów. Najbardziej popularne dania z jej udziałem to:
- surówka z kiszonej kapusty;
- bigos;
- zupa kapuśniak;
- pierogi z kapustą;
- łazanki...
Fermentowana kapusta posiada liczne właściwości korzystne dla zdrowia. Zawiera m.in. żelazo, magnez, miedź, wapń, fosfor, sód, cynk, witaminy A, C, K, E, z grupy B, antyoksydanty, związki siarkoorganiczne oraz bakterie Lactobacillus. Jest składnikiem o niskiej kaloryczności, gdyż w 100 g kiszonej kapusty jest tylko 19 kalorii. Idealnie pasuje do diety odchudzającej. Dodatkowo zawiera dużo błonnika, który jest istotny m.in. w diecie cukrzycowej (pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości). Krótko mówiąc, spożywanie kiszonej kapusty poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia odporność. Fermentowana kapusta zapobiega zaparciom i wspiera florę jelitową. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia anemii (poprawiając wchłanianie żelaza), a także wspomaga funkcjonowanie żołądka.
Ograniczenia w spożywaniu kapusty kiszonej
Jak można zauważyć, jest to korzystny składnik diety, który wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych. Mimo to, trzeba ograniczyć lub wykluczyć spożycie kiszonej kapusty u osób, które muszą unikać zbyt dużej ilości soli. Nadmiar soli w diecie może prowadzić do chorób serca, takich jak nadciśnienie tętnicze oraz zawał serca. Zbyt duża ilość soli może również przyczyniać się do problemów z nerkami.
Jeśli zauważyłaś/eś bóle brzucha, wzdęcia lub gazy po spożyciu kiszonej kapusty, może to oznaczać, że posiadasz wrażliwy układ pokarmowy. Osoby z Zespołem Jelita Drażliwego (ZJD) lub przerostem bakterii jelitowych (SIBO) powinny unikać kiszonej kapusty, która może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości.
Czy stosujesz leki przeciwzakrzepowe? Unikaj kiszonej kapusty - może ona osłabiać działanie leków, zwiększać ryzyko zakrzepów i pogarszać samopoczucie.
Z uwagi na to, że kapusta nie jest lekkostrawnym składnikiem, nie powinna być spożywana przy chorobach wątroby. Nie jest również zalecana w przypadku nietolerancji histaminy - mogą wystąpić niepożądane efekty ze strony układu pokarmowego.
Z powodu zawartości goitrogenów w kiszonej kapuście, nie zaleca się jej nadmiernego spożycia w przypadku niedoczynności tarczycy. Może to prowadzić do pojawienia się lub powiększenia wola.
Korzyści i ryzyko spożywania kapusty kiszonej
Jeżeli nie masz problemów z wymienionymi wcześniej dolegliwościami, spożywaj kapustę kiszoną bez obaw i ciesz się tym dobrodziejstwem. Dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych. Jeśli jednak jedzenie kapusty kiszonej ci szkodzi, bez wahania powinieneś ją wykluczyć ze swojej diety.
Czasami ważne jest, jaką ilość spożywasz. Może się okazać, że niewielka porcja kapusty kiszonej nie będzie dla ciebie szkodliwa. Powinieneś obserwować swoje samopoczucie i ocenić, czy jest to odpowiedni produkt dla ciebie.

Źródła
- Probiotyki a wydajność sportowa: przegląd systematyczny, Curr Sports Med Rep, 2007 Lip;6(4):269-73, Andrew W. Nichols.
- Zgony z powodu chorób sercowo-naczyniowych przed 65 rokiem życia w 168 krajach skorelowane statystycznie z danymi biometrycznymi, statusem społeczno-ekonomicznym, używaniem tytoniu, płcią, ćwiczeniami, makroskładnikami i witaminami, Cureus, 2016 Sie 24;8(8):e748, David K. Cundiff, Paul S. Agutter