Nie umiesz przekręcić omleta bez jego uszkodzenia? Robisz to źle!

Omlet może być słodki i słony, bardziej jajeczny, a także taki bardziej przypominający ciasto. Przepisów na omlety jest cała masa. To tak uniwersalne danie, że można jeść je na każdy posiłek, niezależnie od pory dnia. Bardzo często ludzie nie przygotowują omletów, dlatego że nie umieją ich przekręcać. Rezygnują więc z jedzenia tego smacznego dania. Jeżeli pragniesz nauczyć się odwracać omlety bez ich uszkadzania, nasz artykuł bardzo ci w tym pomoże. Zapraszamy!
Z tego artykułu dowiesz się:
Co to jest omlet?
Omlet to danie z jajek smażone na patelni. Tak naprawdę do przygotowania omleta wystarczą jedynie jajka i przyprawy. Wystarczy taką miksturę wylać na gorący tłuszcz i poczekać aż się zetnie. Proste, prawda? Jednakże omlet został wzbogacany o przeróżne składniki, w wyniku czego powstało wiele przepisów na te danie.
Jest ogrom możliwości na przygotowanie omleta. Kiedyś jadło się go raczej na śniadanie. Obecnie taka potrawa może być obiadem, przekąską czy nawet super deserem. Generalnie sam omlet jest łatwy i szybki do przygotowania. Wszystko jednak zależy od użytych składników i przeznaczenia omleta.
Pomimo tego, że omlet uważa się za proste do zrobienia danie, są takie przepisy, gdzie taki omlet wymaga troszkę więcej precyzji. Na przykład taki kremowy omlet francuski - z nim potrzeba troszkę więcej zabawy. Jest nawet metoda na przygotowanie najtrudniejszego omleta na świecie. Jak widać, z tak prostych składników można przygotować naprawdę cuda!
Nie wychodzi ci omlet?
Lubisz jeść omlety, ale ich nie robisz, bo za każdym razem ci nie wychodzą? My wiemy, dlaczego tak się dzieje i chcemy pomóc ci zrozumieć podstawowe błędy:
- zbyt krótko smażysz omleta
- wylewasz masę na zimną patelnię
- nie dodajesz tłuszczu do smażenia lub do masy
- korzystasz ze zbyt zniszczonej patelni
- używasz zbyt wysokiej temperatury smażenia
- nie używasz przykrywki do smażenia
- korzystasz ze złych proporcji
- do przewracania omleta używasz łopatki.
Bardzo dużo zależy od przepisu na omlet. Są naprawdę rozmaite warianty. Można przygotować omleta na słodko, biszkoptowego, budyniowego czy keto. Są omlety wytrawne z dodatkiem mąki lub bez, z warzywami, serami i tak dalej. Najbardziej uniwersalny przepis na omlet, czyli jajka + przyprawy jest bardzo łatwy do przygotowania i do obsługi. Jednak już inne warianty mogą sprawiać trudność.
Jak zostać mistrzem w przekręcaniu omletów?
Załóżmy, że robimy omlet biszkoptowy. Jest to omlet, w którym znajdują się żółtka, cukier i mąka. By był to omlet biszkoptowy, dodaje się do nich ubite białka i bardzo delikatnie miesza całość. Dzięki temu struktura takiego omleta przypomina biszkopt.
By zrobić puszysty omlet, który wyjdzie idealnie musisz pamiętać o kilku rzeczach! Przede wszystkim najważniejsza jest proporcja składników. Jeżeli omlet będzie miał zbyt rzadką konsystencję to będzie go bardzo ciężko przekręcić na drugą stronę i z bardzo dużym prawdopodobieństwem zepsuje się on bardzo szybko. Odpowiednia ilość mąki sprawi, że omlet będzie bardziej zwarty i łatwo będzie go odwrócić. Z drugiej strony zbyt duża ilość mąki spowoduje, że placek będzie gruby, twardy i niezbyt smaczny - to tak w ramach przypomnienia.
Przyjrzyj się jakości swojej patelni! To strasznie istotne. Jeśli masz zniszczoną i porysowaną patelnię to lepiej w ogóle nie przymierzać się do smażenia. Zniszczona patelnia = nieudany omlet.
Warto użyć tłuszczu do smażenia. Można dodać go do masy, ale także dobrze jest natłuścić nim patelnię. Świetne w tym celu okazuje się używanie tłuszczu w sprayu. Pozwalają one na równomierne rozłożenie cienkiej warstwy oleju, oliwy bądź masła na powierzchni patelni. Jeżeli nie posiadasz takiej rzeczy, wystarczy wlać odrobinę oleju na patelnię i przetrzeć ją ręcznikiem papierowym. Dzięki obecności oleju omlet o wiele łatwiej odejdzie od patelni.
Kolejna sprawa polega na tym, że nie należy wylewać masy omletowej na za zimną patelnię. To sprawia, że masa przywiera do patelni i nie jest łatwo ją od niej oderwać.
Dużym błędem jest to, że omlet smażony jest na zbyt wysokiej mocy palnika. Przez to przypala się on od spodu, a masa się nie zdąży ściąć. Omlet powinno smażyć się na minimalnej mocy palnika, by zapewnić odpowiedni poziom ścięcia masy.
Żeby ułatwić sobie pracę podczas przekręcania omleta przykryj smażący się omlet przykrywką. To spowoduje, że szybciej będzie gotowy do przekręcenia.
To, że omlet się rozwala podczas przekręcania bardzo często spowodowany jest tym, że za wcześnie go chcesz przekręcać. Powinien on być smażony do tego momentu, gdy jego cała powierzchnia została ścięta! Nieścięty omlet podczas przekręcania uszkodzi się, a przy tym mocno ubrudzi kuchnię.
I ostatnia przyczyna to fakt, że przekręcasz omlet łopatką. Tak! Omlet biszkoptowy jest sporych rozmiarów i troszkę za ciężki dla samej łopatki. Łopatka oczywiście się przyda, by podważyć i oderwać omlet od patelni. Jednak do przekręcenia go użyj przykrywki!

Jak przekręcić omleta za pomocą przykrywki?
Podważonego omleta zsuń na przykrywkę (strona usmażona na przykrywce). Następnie odwróć patelnię do góry dnem i przykryj omlet, który znajduje się na przykrywce (nieusmażona strona omleta ma wylądować we wnętrzu patelni). Pozostało teraz szybko przekręcić całość (jednocześnie wszystko mocno trzymając, by się nie rozjechało) i postaw na palnik w celu dalszego dosmażenia drugiej strony.
Mamy nadzieję, że z naszymi poradami każdy kolejny omlet wyjdzie ci idealny bez żadnego problemu! Życzymy powodzenia - daj znać jak poszło!