Przesoliłeś obiad? Ten prosty trik uratuje danie w kilka minut!

Czy zdarzyło ci się kiedyś skosztować danie z nadmiarem soli? Pewnie tak! W końcu każdemu przynajmniej raz przytrafiło się przesolić potrawę. Jeśli jednak chcesz uratować takie danie i uniknąć krytycznych uwag, spróbuj naszych metod, które pozwolą ci wyjść z tej sytuacji z honorem. Z pewnością znajdziesz rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się w twojej kuchni.
- Sposoby na uratowanie przesolonej zupy
- Proste sposoby na uratowanie przesolonych potraw
- Sposoby na uratowanie przesolonego dania
Sposoby na uratowanie przesolonej zupy
Podczas przyrządzania zupy łatwo można ją przesolić. Zwłaszcza gdy robisz porcję dla większej liczby osób, co oznacza, że gotujesz spory garnek zupy. Trudno jest bowiem oszacować, ile soli dodać, aby poprawić smak i jednocześnie nie zepsuć całego obiadu. Jeśli jednak nieco przesadziłeś, oto kilka sposobów na rozwiązanie problemu.
Przede wszystkim, zawsze możesz dodać więcej wody. Taki krok nieco rozcieńczy zupę, ale także spowoduje, że sól będzie mniej wyczuwalna. Aby zupa wciąż była aromatyczna, dodaj także więcej ziół i wrzuć dodatkowe warzywa, na przykład marchewki. To znacznie zmniejszy nieprzyjemny słony smak.
Warzywa, które pomagają w takiej sytuacji, to dobrze wszystkim znany ziemniak. Dodanie obranych, surowych ziemniaków sprawi, że „wchłoną” one sól, zmniejszając jej smak w zupie lub sosie. Taki ziemniak potrzebuje zaledwie 10 minut, aby uratować twoje danie.
Następne na pomoc może przyjść jabłko, które nie tylko zaabsorbuje sól, ale także nieco osłodzi potrawę, neutralizując słony posmak. Takie rozwiązanie doskonale pasuje do wszystkich zup i sosów.
Jeśli nie masz pod ręką ziemniaków i jabłek, możesz po prostu dodać trochę cukru, który również lekko zamaskuje fakt, że przesoliłeś danie.
Proste sposoby na uratowanie przesolonych potraw
Kolejnym łatwym sposobem jest dodanie do gotującej się przesolonej potrawy kawałka chleba, grzanek lub samej skórki od chleba. Pieczywo także absorbuje nadmiar soli i nie zmieni smaku całej potrawy. Należy jednak uważać, aby chleb nie nasiąkł zbytnio, ponieważ trudno go będzie wyciągnąć z dania.
Jeśli gotujesz bardziej płynną zupę, możesz ją także uratować przy użyciu ryżu. Wystarczy torebkę z ryżem wrzucić do zupy i pozostawić na kilka minut, tak by ryż nie stał się zbyt miękki. Dzięki temu uratujesz np. rosół.
Sposoby na uratowanie przesolonego dania
Podobno dość powszechnym sposobem na uratowanie przesolonej zupy jest również białko jajka. Oddzielone od żółtka białko dodane do sosu lub zupy doskonale wchłania sól. Dzięki temu, że białko będzie pływać na powierzchni gotującego się wywaru, łatwo je wyłowisz za pomocą łyżki cedzakowej.
Podobnie działają jogurt, mleko lub śmietana. Jeśli przygotowujesz potrawę, która na końcu ma być zabielona, to masz szczęście, ponieważ produkty mleczne świetnie neutralizują słony smak, głównie ze względu na swoją delikatność w smaku.
Cały czas wspominamy tutaj zupy i sosy, a co z przesolonym, pieczonym lub smażonym mięsem? W tym przypadku doskonale sprawdzi się wytrawne wino! Wystarczy dodać pół szklanki tego trunku podczas przygotowywania mięsa. Kwaskowy smak wina ukryje nadmiar soli. Dodatkowo takie mięso zyska jeszcze lepszy aromat.
Jak widzicie, nie trzeba wyrzucać całego dania przez drobny błąd. Mam nadzieję, że od teraz nie będziecie stać jak słup soli w takiej sytuacji!

Źródła
- https://www.kopalnia.pl/kopalnia-wiedzy/porzekadla-folkowe-dotyczace-soli-poznaj-ich-znaczenie-yfnh
- https://kuchnia.wp.pl/jak-ocalic-przesolone-danie-kulinarne-sztuczki-ktore-powinienes-znac-6703235130788768a
- https://www.winiary.pl/porady/jak-ocalic-przesolona-zupe/