Nie popełniaj tego błędu przy mrożeniu ziemniaków – przez to się rozpadają!

Mrożenie jest jednym z najprostszych sposobów na przedłużenie trwałości jedzenia i ograniczenie marnowania żywności. Dzięki niemu zawsze możemy mieć pod ręką składniki na szybki obiad. Jednak w przypadku ziemniaków nie jest to tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. Wiele osób popełnia błąd, przez co po rozmrożeniu warzywa te tracą smak, kolor i strukturę. Sprawdź, jakie ziemniaki warto mrozić i co zrobić, aby zachowały pełną jakość po wyjęciu z zamrażarki.
- Jak prawidłowo przygotować ziemniaki do mrożenia?
- Najlepsze ziemniaki do mrożenia
- Jak rozmrażać ziemniaki, aby nie straciły jakości?
Jak prawidłowo przygotować ziemniaki do mrożenia?
Surowe ziemniaki, nawet jeśli są świeżo obrane, nie nadają się do mrożenia. Po wyjęciu z zamrażarki zrobią się szare lub fioletowe, a później zaczną rozlatywać na kawałki. To wina naturalnych enzymów i dużej zawartość wody w bulwach. Niska temperatura nie zatrzymuje tych procesów, a jedynie je spowalnia, przez co struktura komórkowa ziemniaka zostaje trwale uszkodzona. W efekcie po rozmrożeniu są gumowate i bez smaku.
Dlatego, jeśli chcesz, aby ziemniaki zachowały dobry wygląd i smak, musisz je wcześniej odpowiednio przygotować. Klucz to zatrzymanie procesów enzymatycznych i odparowanie nadmiaru wody. Najlepszym sposobem jest blanszowanie – krótkie gotowanie i szybkie schłodzenie bulw w zimnej wodzie. Dzięki temu zachowają kolor, smak i jędrność.
- Obierz ziemniaki i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć na wrzątek na 3-4 minuty, a następnie przełóż od razu do miski z zimną wodą lub lodem.
- Gdy całkowicie wystygną, trzeba dokładnie osuszyć ziemniaki.
- Rozłóż kawałki ziemniaków na tacy w jednej warstwie i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
- Po tym czasie przełóż je do szczelnych woreczków lub pojemników. Dzięki temu ziemniaki nie posklejają się i łatwiej będzie można odmierzać potrzebne porcje.
Najlepsze ziemniaki do mrożenia
Nie każda odmiana ziemniaków dobrze znosi mrożenie. Najlepiej wybierać bulwy o zwartym, lekko wilgotnym miąższu – po ugotowaniu będą sprężyste i nie zaczną się rozpadać. Odmiany mączyste po ugotowaniu świetnie nadają się na puree czy kluski. Jednak po ich rozmrożeniu mogą zrobić się kruche i przez to rozpaść podczas podgrzewania.
Młode ziemniaki również nie są najlepszym wyborem. Mają cienką skórkę i dużo wody, przez co po mrożeniu tracą jędrność i robią się wodniste. Nie jesteś pewien, jaką odmianę masz w domu? Zamroź porcję na test i sprawdź, jak zachowa się po rozmrożeniu.
Ziemniaki można mrozić w różnych postaciach:
- ugotowane bulwy – wystarczy podzielić je na porcje i włożyć do pojemników po całkowitym wystudzeniu.
- puree ziemniaczane – przed zamrożeniem możesz dodać odrobinę masła lub śmietany, dzięki czemu po podgrzaniu puree zachowa kremową konsystencję.
Dobrym pomysłem jest także mrożenie domowych półproduktów, takich jak podsmażone placki ziemniaczane, frytki, krokiety czy kluski. Po rozmrożeniu wystarczy je jedynie podgrzać.

Jak rozmrażać ziemniaki, aby nie straciły jakości?
Rozmrażanie powinno przebiegać powoli. Najlepiej przełóż ziemniaki z zamrażarki do lodówki na kilka godzin, dzięki czemu zachowają strukturę i nie rozpadną się podczas podgrzewania. Nigdy nie wrzucaj ich od razu do wrzątku – gwałtowna zmiana temperatury doprowadzi ziemniaki do pękania, przez co mogą się rozpaść. W przypadku gotowych dań, takich jak placki, możesz rozmrażać je bezpośrednio na patelni lub w piekarniku.
Pamiętaj też o kilku ważnych zasadach:
- Przed mrożeniem zawsze dokładnie opisuj woreczki (data i rodzaj produktu).
- Nie zamrażaj ziemniaków więcej niż raz, ponieważ stracą smak i zrobią się gumowate.
- Jeśli planujesz wykorzystać ziemniaki do zupy, możesz zamrozić je w formie drobnych kostek.
Dzięki trzymaniu się tych prostych kroków sprawisz, że mrożone ziemniaki będą wyglądały i smakowały niemal tak doskonale, jak świeżo ugotowane.
Przeczytaj też: Wrzuć to do ziemniaków zamiast soli – efekt cię zaskoczy!