Nie parz pomidorów! Można skuteczniej pozbyć się skórki

Pomidory są jednymi z najczęściej wykorzystywanych składników w kuchni. Świetnie smakują zarówno w sałatce warzywnej, jak i na kanapce. Niektórzy używają ich również do przyrządzania domowego ketchupu, zup krem czy baz do przetworów. W wielu daniach skórki pomidorów mogą jednak... bardzo przeszkadzać. Okazuje się, że nie zawsze trzeba parzyć pomidory, aby zdjąć z nich skórkę.
- Jak obrać pomidory bez użycia wrzątku?
- Te domowe triki na pomidory warto znać!
- Warto pamiętać o tym, że…
Jak obrać pomidory bez użycia wrzątku?
Zacznij od tego, aby wyjąć szypułkę i wykonać na spodzie każdego pomidora płytkie nacięcie w kształcie „X”. Następnie wystarczy sięgnąć po jedną z alternatywnych dla parzenia metod:
- Mikrofalówka – włóż pomidory do miski, następnie ustaw urządzenie na średnią moc i podgrzewaj przez kilkanaście sekund. Skórka powinna oddzielić się samodzielnie, dzięki czemu łatwiej będzie pozbyć się jej bez większego wysiłku. Uważaj, aby nie podgrzewać ich za długo – pomidory mogą się rozpaść!
- Zamrażarka – to zdecydowanie opcja dla cierpliwych. Wystarczy zostawić pomidory w zamrażalniku na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie należy zanurzyć je na chwilę w letniej wodzie. Skórka pomidorowa niemal sama odejdzie od miąższu.
- Piekarnik – jeśli chcesz przyrządzić danie na ciepło, idealnie sprawdzi się… pieczenie pomidorów. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po ok. 15 minutach skórka zacznie odchodzić, a wnętrze zrobi się miękkie i gotowe do dalszej obróbki.
Powyższe metody będą niezwykle pomocne, gdy chcesz np. przygotować przecier pomidorowy lub leczo.
Te domowe triki na pomidory warto znać!
Oprócz wymienionych wyżej sposobów istnieją również inne, mniej znane – są jednak równie skuteczne.
- Wykorzystanie pary – możesz użyć pary bezpośrednio z czajnika lub garnka. Wystarczy, że umieścisz pomidory na sitku i przytrzymasz nad wrzącą wodą przez 60 sekund. Skórka zmięknie, a ty unikniesz kontaktu z dużą ilością wody.
- Opalanie pomidora nad palnikiem gazowym – wystarczy obracać owoc nad włączonym palnikiem przez kilka sekund. Brzmi dziwnie, ale ten sposób działa znakomicie. Profesjonalni kucharze często stosują ten trik. Skórka pod wpływem temperatury kurczy się i pęka, umożliwiając jej szybkie ściągnięcie. Aby uniknąć oparzeń, należy trzymać pomidora za szypułkę (np. przy pomocy szczypiec).
- Noże z mikroząbkami – umożliwiają ręczne obieranie pomidorów bez potrzeby ich podgrzewania. To znakomita alternatywa dla tych, którzy chcą uniknąć zmian temperatury miąższu lub nie mają dostępu do piekarnika bądź mikrofalówki.

Warto pamiętać o tym, że…
Jeśli przygotowujesz większą ilość pomidorów (np. na przetwory lub przecier pomidorowy), możesz wypróbować kilka metod na zdjęcie skórki. Warto też sprawdzić, która z nich sprawdzi się najlepiej przy danym rodzaju pomidorów.
- Mięsiste odmiany o cienkiej skórce najłatwiej obierają się po lekkim podgrzaniu.
- Mniejsze pomidory koktajlowe najlepiej obierać przy użyciu zamrażarki.
Nie każda potrawa wymaga usuwania skórki z pomidorów. W niektórych sałatkach (takich jak caprese) to właśnie skórka zapewnia strukturę i estetykę podania. Obieranie pomidorów warto wprowadzić tam, gdzie gładka konsystencja ma większe znaczenie – np. do zupy pomidorowej czy musu z pomidorów.
Przeczytaj też: Najciekawsze przetwory pomidorowe – zrobisz je sam!