Nie musisz mieć wagi kuchennej, żeby schudnąć - wystarczy łyżka
Jeśli nie masz w domu wagi kuchennej, nie musisz martwić się o to, że przygotowywany przepis się nie uda. Do liczenia kilokalorii z diety również nie jest konieczne posiadanie wagi. Wystarczy ci kilka domowych przyrządów, opakowania produktu lub sam produkt, abyś miał pewność co do swoich planów lub wyliczeń.
Z tego artykułu dowiesz się:
Szklanka szklance nierówna
Większość przepisów, choć opiera się na produktach w gramach lub mililitrach, łatwo możesz przeliczyć samodzielnie. Potrzebne będą tylko: szklanka (o pojemności 250 ml), łyżka stołowa, łyżeczka. Możesz również korzystać z kubka z miarką, gdzie oprócz mililitrów znajdziesz również często podziałki dotyczące np. cukru. Takie przyrządy wystarczą do przygotowania pysznych przepisów, bez konieczności używania wagi.
Przy produktach sypkich takich jak cukier, mąka czy sól ważna jest często odpowiednia ilość. Określona ilość cukru czy mąki wpłynie na smak i konsystencję wypieków, a kontrola ilości soli po prostu pozytywnie wpłynie na smak dań i twoje zdrowie. Najważniejszą zasadą jest zwrócenie uwagi na pojemność danych naczyń.
- Jedna szklanka ma pojemność 250 ml. Tutaj zwróć uwagę, że producenci obecnie prześcigają się w ilości i różnorodności szklanek, możesz spotkać takie o pojemności od 100 do nawet 800 ml. Dlatego dobrze jest sprawdzić jakiej pojemności szklanki masz w swoim domu.
- Łyżka stołowa ma pojemność 15 ml. I tutaj odnosimy to do produktów płynnych takich jak olej czy woda. Produkty stałe np. cukier, miód czy sól będą miały zupełnie odmienne wagi, ale o tym zaraz.
- Łyżeczka standardowo ma pojemność 5 ml. Jednak tutaj również zwróć uwagę czy używasz standardowych łyżeczek, czy takich przeznaczonych np. do espresso, które mają zaledwie 2-3 ml pojemności.
Przy produkcie takim jak woda nie musimy się martwić o różnice w wadze i pojemności. 250 ml wody będzie zawsze ważyło 250 g, a 100 ml – 100 g. Natomiast w przypadku innych płynów np. oleju 100 ml będzie ważyło już 90 g. Wynika to z różnej gęstości porównywanych płynów.
Podobna sytuacja dotyczy produktów sypkich. Porównując szklankę mąki pszennej i mąki ziemniaczanej uzyskamy zupełnie inną masę produktu, kolejno 160 i 190 gramów.
Masa produktu opisana na opakowaniu
Największym ułatwieniem są opisy na opakowaniach produktów. Każdy produkt musi być opisany pod względem ilości. Tym samym bez konieczności używania wagi możesz dodać do przepisu np. 500 g serka mascarpone (w takiej ilości jest najczęściej sprzedawany) czy też 500 g mąki (połowa kilogramowego opakowania).
Jednak aby jeszcze ułatwić całe obliczenia, miej zawsze pod ręką poniższą listę. Ona pomoże ci przy liczeniu kilokalorii czy przygotowywania przepisów.
Gotowa lista, którą warto mieć na swojej lodówce
1 szklanka o pojemności 250 ml / 1 łyżka płaska – 15 ml / 1 łyżeczka płaska – 5 ml:
- mąki pszennej – 160 g / 12 g / 8 g
- mąki ziemniaczanej – 190 g / 12 g (czubata) / 25 g (czubata)
- mąki gryczanej – 140 g / 15 g
- mąki żytniej – 115 g / 13 g / 6 g
- mąki kukurydzianej – 115 g / 10 g
- mąki ryżowej – 150 g / 15 g
- mąki kokosowej – 130 g / 12 g / 6 g
- mąki orkiszowej – 130 g / 15 g /
- ryżu białego – 190 g / 15 g
- płatków owsianych błyskawicznych – 110 g / 10 g
- cukru – 220 g / 12 g / 5 g
- soli – 300 g / 12 g / 6 g
- kakao – 125 g / 10 g / 5 g
- miodu – 350 g / 25 g / 12 g
- oleju – 225 g / 10 g / 5 g
- śmietany 18% - 220 g / 25 g / 12 g
- śmietany 30% - 270 g / 10 g / 5 g
- soku pomarańczowego – 240 g
Dłoń jako dobry środek do mierzenia
Tutaj pomocna może się okazać nasza dłoń. Produktów takich jak chleb, szynkę czy ser nie upchniemy do szklanki, czy na łyżkę, dlatego porównując wielkość do naszej dłoni, możemy z grubsza określić wagę produktu. Warto też pamiętać o grubości pokrojonych plasterków czy kromek. Tutaj określane są standardowe grubości produktów.
Poniższe produkty są nie większe niż dłoń właśnie:
- 1 kromka pszennego chleba – ok. 35 g
- 1 kromka chleba razowego – ok. 35 g
- 1 kromka chleba graham – ok. 30 g
- 1 kromka chleba chrupkiego – ok. 7 g
- 1 plasterek żółtego sera – 13 - 15 g
- 1 plasterek szynki z kurczaka – 15 g
- 1 plasterek szynki wieprzowej – 20 g
- 1 parówka – ok. 50 g
- 1 jajko – 50 g
- 1 łyżka twarogu – 25 g
- 1 pieróg – ok. 40 g
Warzywa i owoce bez wagi
Mówiąc o warzywach i owocach, musimy mieć na uwadze, że obecnie możemy kupić te produkty w różnych rozmiarach, przez małe po duże. Podana poniżej waga jest uśredniona.
- Jabłko – 180 g
- Banan - 120 g
- Kiwi – 75 g
- Gruszka – 130 g
- Truskawki (szklanka) – 150 g
- Jagody (szklanka) – 130 g
- Mandarynka – 65 g
- Pomarańcza (obrana) – 240 g
- Pomidor – 170 g
- Ogórek – 180 g
- Ogórek kiszony – 60 g
- Papryka czerwona – 230 g
- Marchew – 45 g
- Ziemniak – 75 g
- Rzodkiewka – 15 g
- Sałata (liść) – 5 g
Do czego mi to w ogóle potrzebne?
Znajomość takich przeliczników możesz ułatwić codzienne funkcjonowanie i ograniczy wydatki związane z zakupem wagi kuchennej. Już nie musisz zastanawiać się nad tym ile waży razem twoja ulubiona kanapka. Wszystko masz podane jak na tacy.
Takie wskazówki pomogą ci również przestrzegać jednej z najważniejszych zasad zdrowego zywienia, czyli jedzenie codziennie przynajmniej 400 g świeżych warzyw. Czerwona papryka i pomidor już dają ci taką ilość, ale ty to wiesz, bo znasz ich wagę.
Znajomość masy różnych produktów może pozytywnie wpłynąć również na naszą świadomość żywieniową, a także wpłynąć na lepsze wybory.
Źródło:
- http://www.ilewazy.pl/
- https://tasti.pl/zdrowy-styl-zycia/odmierzanie-produktow-bez-wagi-jak-sobie-poradzic/
- https://www.winiary.pl/porady/jak-odmierzyc-make-i-inne-skladniki-wagi-zwzp/