Nie masz jajek? Nie potrzebujesz ich do zrobienia pysznych panierowanych kotletów
Kotlety schabowe stanowią jeden z najpopularniejszych posiłków w kuchni polskiej. W wielu domach są nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Wystarczy woda i mąka
Smaczne kotlety schabowe jak sama nazwa wskazuje przygotowywane są najczęściej ze schabu wieprzowego, choć często wykorzystuje się do nich np. piersi z kurczaka.
Jednym z ważniejszych elementów kotletów, oprócz dobrej jakości mięsa jest panierka. To ona powoduje, że kotlety są jednym z ulubionych dań dzieci i dorosłych. Jednak każdemu z nas może przytrafić się brak jajka w lodówce. Czy to skreśla możliwość przygotowania pysznych kotletów? Wręcz przeciwnie!
Brak jajek czy alergia na ten składnik może spowodować konieczność przygotowania panierki bez ich użycia. Jednak nic straconego. Kotlety nie utracą na smaku, a panierka wciąż będzie pyszna i chrupiąca – wystarczy, że skorzystasz z naszych wskazówek.
Potrzebna będzie tylko mąka oraz woda.
Jajko zastąpi zawiesina przygotowana z dwóch łyżek mąki pszennej (lub w wersji bezglutenowej) oraz 5-7 łyżek wody. Mąkę dokładnie rozmieszaj w wodzie, tak aby powstała gęsta zawiesina o konsystencji śmietany.
Przepis na kotlety w panierce bez jajka
- Mięso (schab lub pierś z kurczaka) umyj i osusz. W zależności od potrzeby pokrój w plastry, chyba, że używasz wcześniej pokrojonego mięsa.
- Każdy kawałek rozbij z pomocą tłuczka i oprósz solą oraz pieprzem.
- Przyprawione mięso obtaczaj w mące (najlepiej wsypanej do głębokiego talerza). Nadmiar delikatnie strzepnij.
- Następnie zamocz w zawiesinie z mąki i wody i obtocz z każdej strony w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety smaż na lekko natłuszczonej patelni, piecz w piekarniku lub w urządzeniu AirFryer, aż staną się złotobrązowe.
- Podawaj z ulubionym dodatkami.
Czym jeszcze zastąpić jajka?
Nie tylko zawiesina z mąki i wody świetnie zastąpi jajko. Możesz wykorzystać również:
- Zawiesinę z mąki i mleka
- Jogurt naturalny
- Kefir
- Maślankę
- Śmietanę
- Musztardę
- Majonez
- Mleko z dodatkiem przypraw
Powyższe zamienniki użyjesz spokojnie do panierki. Jeśli jednak chcesz zastąpić jajko np. w wypiekach to sięgnij po mieszankę siemienia lnianego i gorącej wody. Wytwarzający się kisiel świetnie złączy pozostałe składniki wypieku.
Alergia na białka zawarte w jajkach
Alergia na jajka jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych, szczególnie u dzieci. Szacuje się, że dotyka około 1-2% dzieci na całym świecie, ale większość z nich wyrasta z tej alergii przed osiągnięciem wieku szkolnego. W populacji dorosłych alergia na jajka jest rzadsza, występuje u mniej niż 0,5% osób.
Częstość występowania alergii może różnić się w zależności od regionu i metodologii badań. Typowe objawy obejmują reakcje skórne (wysypki, pokrzywki), problemy żołądkowo-jelitowe, a w cięższych przypadkach anafilaksję. Alergia ta jest wywoływana przez białka obecne głównie w białku jajka, takie jak owoalbumina i owomukoid.
W Polsce alergia na jajka dotyka od 1,7% do 4% dzieci, przy czym jest to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych u najmłodszych. Dzieci zazwyczaj mogą z niej „wyrosnąć” do około 7. roku życia. U dorosłych alergia na jajka występuje znacznie rzadziej. W przypadku dzieci, alergia na jajka może objawiać się atopowym zapaleniem skóry, problemami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak bóle brzucha czy wymioty, a w ciężkich przypadkach prowadzić do reakcji anafilaktycznej, która wymaga natychmiastowej pomocy medycznej.
Źródło:
- https://mamaalergikagotuje.pl/kotlet-schabowy-w-panierce-bez-jajek/
- https://www.przepisy.pl/blog/panierka-bez-jajka-czym-je-zastapic
- https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/alergia-pokarmowa-u-dzieci/