Nie mąka, nie śmietana. Ten produkt zagęści zupę krem jak żaden inny

Zupy krem są sycące, zdrowe i doskonałe na chłodniejsze dni. Jednak czasami mimo starannego gotowania efekt bywa co najmniej… rozczarowujący. Zamiast gładkiej, aksamitnej konsystencji, otrzymujemy wodnistą i pozbawioną głębi zupę. Na szczęście istnieje prosty domowy trik, aby temu zapobiec. Nie, nie chodzi o użycie śmietany lub mąki! Przeczytaj.
- Skuteczny i zdrowy sposób na zagęszczenie zupy krem
- Jaki jest sekret na gęstą i pożywną zupę krem?
- W jaki sposób można uniknąć wodnistej zupy?
- Dzięki tym trikom zupa krem będzie jeszcze lepsza!
Skuteczny i zdrowy sposób na zagęszczenie zupy krem
Jednym z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych sposobów na zagęszczenie zupy krem jest dodanie do niej zblendowanych warzyw. Wystarczy, że wrzucisz do garnka ugotowaną np. marchew czy dynię, a następnie zmiksujesz z resztą składników. Dzięki temu prostemu zabiegowi zupa natychmiast zyska kremową konsystencję. Warzywa działają jak naturalny zagęstnik, przy okazji dostarczając cennego błonnika, witamin i minerałów.
Warto też dodać do zupy np. gotowanego ziemniaka. Jego smak jest bardzo łagodny, więc nie powinien zmienić aromatu dania – jedynie je zagęści. Jeśli przygotowujesz krem z dyni, wspaniale sprawdzi się również kasza jaglana, która wchłonie nadmiar płynu i doda zupie przyjemnej gładkości.
Chcesz, aby zupa nabrała aksamitności? Dodaj do niej drobinę mleczka kokosowego lub serka śmietankowego. Dzięki tym składnikom twoja zupa krem stanie się jedwabiście gładka i apetyczna.
Jaki jest sekret na gęstą i pożywną zupę krem?
Wśród mniej oczywistych sposobów na zagęszczenie zupy krem jest dodanie do niej awokado. Wystarczy pół dojrzałego owocu, aby zupa uzyskała niesamowicie aksamitną konsystencję. W awokado znajdują się zdrowe tłuszcze, dzięki którym potrawa nabiera kremowej struktury i nie potrzebuje dodatku śmietany.
Inną równie skuteczną opcją są warzywa strączkowe, takie jak soczewica, ciecierzyca lub biała fasola. Wystarczy dodać je do gotującej się zupy i zmiksować całość. Efekt na pewno pozytywnie cię zaskoczy.

W jaki sposób można uniknąć wodnistej zupy?
Wcale nie musisz w ostatniej chwili ratować swojej zupy. Powinieneś jednak pamiętać o tym, aby, nie zalewać warzyw nadmierną ilością płynu. Lepiej na początku dodać mniej bulionu i ewentualnie dolać nieco więcej później, o ile będziesz go potrzebować. Należy też blendować składniki stopniowo, aby łatwiej kontrolować gęstość zupy.
Warto też odstawić zupę na kilka minut tuż po ugotowaniu. W tym czasie błonnik zawarty w warzywach oraz skrobia powinny naturalnie zagęścić danie. Możesz też dodać do kremu ugotowany ryż, który pochłonie wodę i zwiększy gęstość potrawy.
Dzięki tym trikom zupa krem będzie jeszcze lepsza!
Zależy ci na tym, aby twoja zupa krem była gęstsza i bardziej aromatyczna? Przed zblendowaniem spróbuj upiec warzywa, aby wydobyć z nich naturalną słodycz i nadać potrawie głębszy smak.
Możesz też sprawić, aby zupa była bardziej kremowa, dodając pod koniec gotowania odrobinę masła lub oliwy z oliwek. Tłuszcz w niewielkiej ilości podkreśli smak warzyw i sprawi, że zupa zrobi się bardziej aksamitna. Dzięki tym prostym patentom już nigdy nie wylejesz wodnistej zupy do zlewu.
Przeczytaj również: Prosty przepis na zupę krem z białych warzyw