Ten kuchenny patent odmienia obieranie pomarańczy. Wystarczy widelec

Zimą pomarańcze niemal codziennie pojawiają się w naszych domach. Są soczyste, aromatyczne i pełne witamin. Ich obieranie potrafi jednak skutecznie zniechęcić. Sok często strumieniami spływa po dłoniach, paznokcie brudzą się miąższem, a skórka nie chce odejść w jednym kawałku. Znasz to? Okazuje się, że wcale nie musi tak być – możesz obrać pomarańcze szybciej i bez brudzenia. Przyda się do tego… widelec. Przeczytaj.
- Jak szybko obrać pomarańczę bez noża i brudzenia rąk?
- Czy wyrzucać skórkę pomarańczy po obraniu?
- Skórka z pomarańczy ma więcej do zaoferowania niż myślisz…
Jak szybko obrać pomarańczę bez noża i brudzenia rąk?
Na pierwszy rzut oka ten pomysł może wydawać się absurdalny – bo jak obrać pomarańczę za pomocą widelca? Okazuje się, że jednak jest to możliwe. Da się usunąć skórki bez bałaganu – obierając owoc w kilkanaście sekund i wciąż mając suche dłonie. To jeden z domowych trików, które zaskakują prostotą i skutecznością.
Nie przepadasz za obieraniem owoców palcami albo nie masz pod ręką nożyka? Właśnie wtedy widelec idealnie się sprawdzi. Wystarczy delikatnie nakłuć skórkę w kilku miejscach za pomocą ostrych końcówek. Następnie trzeba wsunąć jedną z „igiełek” pod skórkę i zacząć lekko ją podważać, jednocześnie prowadząc widelec wzdłuż owocu. Skórka będzie odchodzić płatami. Natomiast sok zostanie w środku – czyli tam, gdzie jego miejsce.
Ten prosty trik dobrze sprawdza się przy pomarańczach o grubszej skórce. Co ważne, nie narusza miąższu, więc owoc zachowuje świeżość i apetyczny wygląd. Jeśli nie masz ochoty na klasyczne obieranie pomarańczy, możesz też przekroić ją na pół i wydobyć miąższ łyżeczką.
Czy wyrzucać skórkę pomarańczy po obraniu?
Po obraniu skórki z pomarańczy bardzo często trafiają one prosto do kosza, a to spory błąd. Mają intensywny zapach, naturalne olejki i mnóstwo zastosowań – zwłaszcza w domu. Po dokładnym umyciu i sparzeniu możesz je wysuszyć, a następnie schować do szczelnego pojemnika. Taka suszona skórka świetnie nada się do napojów, deserów czy domowych wypieków – nada im cytrusowy aromat.
Świeże części skórki pomarańczowej możesz wykorzystać do sprzątania. Wystarczy przetrzeć nimi zabrudzoną powierzchnię zlewu lub blatu, a następnie spłukać wodą. Tłuste osady znikną, a w kuchni pozostanie przyjemny, świeży zapach.

Skórka z pomarańczy ma więcej do zaoferowania niż myślisz…
Skórka z pomarańczy sprawdzi się również jako naturalny odświeżacz powietrza. Wystarczy położyć kilka suszonych kawałków na kaloryferze lub dodać je do miseczki z gorącą wodą. Aromat szybko rozniesie się po mieszkaniu, tworząc przytulną atmosferę. To doskonały patent w dni, gdy nie chcesz sięgać po sztuczne zapachy.
Możesz również przygotować ze skórek pomarańczy domowy peeling do ciała. Wystarczy wymieszać startą skórkę z cukrem i olejem roślinnym (np. kokosowym), tworząc gęstą pastę. Taki kosmetyk będzie delikatnie złuszczać naskórek. Poprawi też ukrwienie skóry i pozostawi ją miękką i pachnącą. Przed pierwszym użyciem postaraj się wykonać próbę na małym fragmencie skóry, aby uniknąć podrażnień.
Skórkę pomarańczową możesz też wykorzystać do neutralizowania zapachów. Włożona do lodówki lub kosza na śmieci skutecznie pochłonie nieprzyjemne aromaty. Zadziała też jako naturalny odstraszacz insektów – nie lubią cytrusowego zapachu.