Najzdrowszy napój świata - pijąc, zapomnisz o wzdęciach
Ayran to tradycyjny turecki napój mleczny, który stanowi ważny element kuchni Bliskiego Wschodu. Ma bardzo prosty skład – jogurt, woda i odrobina soli. Ayran to zdrowy wybór dla ludzi, którzy szukają alternatywy dla przetworzonych napojów. Dlaczego ayran jest tak popularny? Czy rzeczywiście uważa się go najzdrowszy napój świata? Sprawdź najważniejsze informacje na temat tureckiego ayranu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Ludzie oszaleli na punkcie ayranu
Ayran to popularny napój z Turcji, który na Bliskim Wschodzie podaje się niemal do każdego posiłku. Powstaje z jogurtu naturalnego i wody – czasami też dodaje się do niego sól. Obecnie dostępny jest również ayran z m.in. mleka krowiego i koziego. Napój w smaku przypomina kefir – jest nieco kwaskowaty. Serwowany solo może stanowić świetny sposób na nawodnienie organizmu i ugaszenie pragnienia podczas upałów.
Napój okrzyknięty został „najzdrowszym na świecie” – nic w tym dziwnego. Ayran bogaty jest w cenne dla zdrowia składniki, takie jak:
- Wapń – wzmacnia kości i zęby. Wspiera też prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego.
- Probiotyki – poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego, wzmacniają odporność i pomagają w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej.
- Białko – jest niezbędne dla m.in. regeneracji komórek i budowy mięśni.
- Witaminy z grupy B – kluczowe dla metabolizmu, pracy układu nerwowego oraz zdrowia skóry i włosów.
Ayran to znakomity napój na upalne dni. Ma lekką, orzeźwiającą konsystencję, dzięki czemu skutecznie gasi pragnienie. Zawartość wody w ayranie pozwala utrzymać odpowiedni poziom nawodnienia, a elektrolity (m.in. sód) pomagają w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej.
Sprawdź też: Prosty przepis na turecką baklavę
Ayran naturalnym lekarstwem na wzdęcia?
Wzdęcia to jedne z najczęstszych dolegliwości, z którymi zmagamy się na co dzień. Nieprzyjemne uczucie pełności, gazy i dyskomfort w jamie brzusznej skutecznie psują nastrój i utrudniają funkcjonowanie. Naturalnym lekarstwem na wzdęcia, które zwykle wynikają z zaburzeń mikroflory jelitowej, może być turecki napój ayran.
Sekretem ayranu jest jego skład bogaty w cenne bakterie probiotyczne. Probiotyki wspierają florę jelitową i poprawiają trawienie. Regularne spożywanie ayranu może również:
- Wesprzeć mikrobiom jelitowy.
- Poprawić trawienie dzięki lekkostrawnej formule.
- Uzupełnić płyny w organizmie, co ma kluczowe znaczenie w procesach trawiennych.
Ayran można pić o każdej porze dnia, jednak napój zdecydowanie najlepiej sprawdza się po ciężkim posiłku. Właśnie wtedy skutecznie złagodzi ewentualne dolegliwości trawienne, takie jak zaparcia. Ayran można spożywać także jako zdrową przekąskę między posiłkami.
Jak zrobić ayran w domu?
Przygotowanie ayranu w zaciszu własnej kuchni jest niezwykle proste. Nie musisz kupować gotowca w sklepie, zwłaszcza że przyrządzenie tureckiego napoju wymaga jedynie kilku składników.
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml zimnej wody
- szczypta soli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Wymieszaj jogurt z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj odrobinę soli do smaku i ponownie wymieszaj.
- Podawaj ayran schłodzony, z dodatkiem np. lodu lub świeżych ziół.
Warto włączyć ayran do codziennej diety. Jego bogactwo wartości odżywczych i zdolność do wspierania układu trawiennego sprawia, że stanowi idealny wybór dla osób mających problemy ze wzdęciami.