Patelnia, olej i… katastrofa. Tak NIE smaży się kurek!

Kurki to w letnich miesiącach jedne z ulubionych grzybów Polaków. Mają niepowtarzalny aromat i jędrną konsystencję. Są również wszechstronne, jeśli chodzi o ich zastosowanie kulinarne. Sezon na te złociste grzyby trwa zaledwie kilka tygodni, więc warto się dowiedzieć, w jaki sposób przygotować kurki, aby w pełni cieszyć się ich smakiem.
- Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?
- Jak prawidłowo czyścić i smażyć kurki? Ważne informacje
- Warto o tym wiedzieć…
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?
Przyrządzane przez ciebie danie z kurkami okazało się zbyt gorzkie? Może mieć na to wpływ jakiś naturalny czynnik, który zmienia smak grzybów. Do najczęstszych przyczyn gorzknienia kurek wliczamy m.in.:
- długotrwałą suszę,
- złą jakość gleby,
- zbyt długi czas przechowywania grzybów.
Kurki najlepiej przygotowywać tuż po ich zebraniu albo zakupie. W ten prosty sposób można nie tylko uniknąć goryczy, ale też zachować świeżość i jędrność grzybów. Warto pamiętać również o ograniczeniu ilości tłuszczu używanego do smażenia kurek. Nadmiar np. oleju może sprawić, że grzyby będą mieć nieprzyjemny posmak.
Aby poprawić smak kurek, sięgnij po sprawdzone dodatki, takie jak: cebula, śmietana, czosnek oraz pietruszka. Ich obecność skutecznie złagodzi ewentualną goryczkę i doda grzybowej potrawie aromatu.
Jak prawidłowo czyścić i smażyć kurki? Ważne informacje
Zanim przygotujesz grzyby, ważne jest ich porządne wyczyszczenie. Najprościej będzie namoczyć kurki w wodzie z dodatkiem soli – wystarczy chwilę odczekać, aby zanieczyszczenia opadły na dno. Następnie należy przepłukać grzyby i odstawić do osuszenia.
Do wyczyszczenia kurek możesz użyć również mąki. Obtocz w niej grzyby, zalej wodą i zamieszaj. Ten prosty trik skutecznie pomoże ci pozbyć się drobinek piasku i igliwia, które mogą zepsuć całą przyjemność jedzenia.
Uwaga! Staraj się jednak unikać długotrwałego moczenia grzybów. Kurki łatwo chłoną wodę, co może negatywnie odbić się na ich konsystencji podczas smażenia. Najlepiej po prostu delikatnie je przemywaj, nie zanurzając kurek zbyt długo.
Jeśli chodzi o smażenie kurek, warto zadbać o ich jędrność i chrupkość. Podstawa to odpowiedni tłuszcz. Do smażenia grzybów najlepiej używać tłuszczu o wysokim punkcie dymienia, który zbyt szybko się nie przypali. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, a kurki smażone na niej krótko – najlepiej w małych partiach, aby zachowały odpowiednią strukturę.
Pamiętaj! Zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że kurki zrobią się miękkie i gumowate. Zadbaj też o to, aby kawałki były w miarę równej wielkości. Równomierne smażenie to klucz do sukcesu.

Warto o tym wiedzieć…
Kurki to smaczny i zdrowy składnik letniego menu. Zawierają sporo błonnika pokarmowego, dzięki czemu wspomagają trawienie i dają uczucie sytości. Obecność witaminy C w grzybach działa wspierająco na odporność organizmu i przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo grzyby te stanowią źródło witamin z grupy B, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego.
Kurki świetnie spisują się w klasycznych daniach, takich jak m.in. jajecznica, sosy czy zupy. Doskonale sprawdzają się również w wersji zapiekanej, np. w formie dodatku do wytrawnych tart czy farszu do pierogów.
Pamiętaj jednak, że sezon na kurki nie trwa wiecznie. Warto więc przygotować je na zapas, np. zamrozić, zamarynować lub ususzyć. Dzięki temu zachowasz ich wyjątkowy smak również poza sezonem i będziesz mieć gotowy, przepyszny dodatek do ulubionych dań nawet zimą.
Sprawdź też: Pomysły na pyszne dania z grzybami