Najsmaczniejsza babka wielkanocna – znamy sprawdzony przepis

To ciasto na stałe zagościło na Wielkanocnym stole w wielu domach. Jej historia sięga XV wieku, a kształt ma przypominać szeroką, wijącą się spódnicę staruszki. Mowa oczywiście o babce wielkanocnej. To ciasto z grubą warstwą lukru to obowiązkowy element świątecznego deseru oraz Święconki – Wielkanocnego koszyka z pokarmami święconego w Wielką Sobotę.
Z tego artykułu dowiesz się:
Gdy babka do pieca, to mężczyzna z daleka
Babka wielkanocna to niezwykle charakterystyczne ciasto, którego nie da się pomylić z żadnym innym wypiekiem. Charakterystyczny jest przede wszystkim otwór na środku ciasta i kształt, który ma przypominać babciną spódnicę lub też fryzurę – wysokiego koka, którego przed laty często nosiły gospodynie w polskich wsiach. Historia babki wielkanocnej sięga wieku XV, gdy to w Wielki Piątek wypiekano to ciasto z ogromnej ilości jaj. Receptura ciasta była niezwykle tajna i znały ją tylko gospodynie. Jeden z przesądów głosił, że podczas pieczenia mężczyźni mieli absolutny zakaz wchodzenia do domu, ponieważ groziło to opadnięciem ciasta.
Obecnie nikt już w takie przesądy nie wierzy, a przepis znacznie ewoluował, do tego stopnia, że każde domostwo ma swoją sprawdzoną recepturę na ten wypiek. My również znamy sposób jak przygotować zdecydowanie najlepszą babkę.
Przepis na najlepszą babkę wielkanocną
Składniki:
- 125 g mąki pszennej,
- 125 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- 120 g masła, miękkie
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 180 st. C.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą pianę.
- Pojedynczo dodawaj jajka do masła z cukrem, dokładnie miksując masę po każdym dodanym jajku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj.
- Delikatnie przesiej do masy proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Energicznie wymieszaj całość.
- Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Nadmiar bułki wysyp.
- Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika.
- Piecz przez ok. godzinę, aż do „suchego patyczka”.
- Ostudzone ciasto wyciągnij z formy, do góry dnem.

Jak można ją ustroić?
Do przystrojenia babki możecie wykorzystać domowy lukier. Potrzebne będzie 150 g cukru, 1 białko jaja i kilka kropel soku z cytryny. Na początku należy zmielić cukier na puder. Dodajcie do cukru białko i sok z cytryny i ubijajcie przez chwilę, aż masa będzie błyszcząca. Gotowym cukrem udekorujcie przestudzone ciasto. Dodatkowo możecie przystroić perełkami, pokruszonymi orzechami czy kwiatami.
Do strojenia słodkich wypieków, dań czy deserów stosuje się kwiaty jadalne. Coraz częściej taki trend można zauważyć w restauracjach czy na kulinarnych blogach. Do kwiatów jadalnych zaliczamy: aksamitkę, bratek, chryzantemę, czarnuszkę, lwią paszczę czy pelargonię. Dodać tu można również kwiaty ziół takich jak czosnek, bazylia, tymianek i mięta. Nie może zabraknąć tu również kwiatów cukinii, dyni czy zielonego groszku.
Stosując kwiaty w swojej kuchni, dużo bezpieczniej jest wykorzystać takie, które wyhoduje się samemu. To daje nam pewność, że brak w nich pestycydów czy nabłyszczaczy (popularnie używanych w kwiaciarniach).
Źródło:
- https://smakosze.pl/to-najlepsza-babka-wielkanocna-jaka-jadlem-ten-smak-to-mistrzostwo-swiata-pb-md-140325