Najdziwniejsze kanapki świata. To, co jedzą za granicą nas szokuje!

Kanapka wydaje się banalnym daniem – chleb, coś do środka i gotowe. A jednak to, co w jednych krajach uznaje się za normalne połączenie smaków, w innych budzi… lekkie przerażenie. Amerykanie potrafią łączyć słodkie z pikantnym, Japończycy – makaron z pieczywem, a Brytyjczycy – frytki z białym chlebem. Brzmi absurdalnie? Oto przegląd najdziwniejszych kanapek z całego świata, które pokazują, że wyobraźnia kulinarna nie zna granic.
- Masło orzechowe z ogórkiem kiszonym, kanapka z chipsami czy z bananem i bekonem
- Lody, makaron czy frytki z sosem curry? To wszystko w kanapce!
- Ser z czekoladą, ryż z jajkiem czy owoce z bitą śmietaną
Masło orzechowe z ogórkiem kiszonym, kanapka z chipsami czy z bananem i bekonem
- Masło orzechowe i ogórek kiszony (USA)
Na szczycie listy „dziwnych, ale lubianych” połączeń stoi amerykańska klasyka – kanapka z masłem orzechowym i plasterkami ogórka kiszonego. Słodko-słone masło orzechowe łączy się tu z kwaśnym, chrupiącym ogórkiem, tworząc – zdaniem wielu – idealny balans smaków.
Brzmi szokująco, ale takie zestawienia mają sens z punktu widzenia… nauki o smaku. Kontrast słodkiego, tłustego i kwaśnego pobudza receptory smakowe i daje uczucie pełni. A więc choć brzmi dziwnie, ta kanapka to dowód, że amerykański eksperymentalny duch działa również w kuchni.
- Kanapka z chipsami (USA, Wielka Brytania, Australia)
Włóż chipsy między kromki chleba i masz tzw. chip sandwich – klasyk w wielu anglosaskich krajach. W USA popularne jest dodawanie ich do kanapek z tuńczykiem lub indykiem, w Wielkiej Brytanii – do kanapki z frytkami (tzw. chip butty), a w Australii – po prostu z masłem i solą.
Dlaczego? Bo chrupiący element w miękkim chlebie daje niezwykle satysfakcją teksturę. To przykład, że w kuchni nie zawsze chodzi o elegancję, ale o… przyjemność gryzienia.
- Kanapka z bananem i bekonem (Elvis Presley Sandwich, USA)
Legenda głosi, że Elvis Presley uwielbiał kanapki z bananem, bekonem i masłem orzechowym, podsmażane na patelni. Połączenie słodkiego banana, słonego boczku i tłustego masła orzechowego może wydawać się kulinarnym szaleństwem, ale w smaku… zaskakująco działa.
To przykład tzw. „umami fusion” – tłuszcz, sól i naturalna słodycz tworzą głęboki, uzależniający smak. Niektórzy Amerykanie do dziś uznają tę kanapkę za comfort food – niezdrowy, ale nieodparcie pyszny.
Lody, makaron czy frytki z sosem curry? To wszystko w kanapce!
- Kanapka z lodami (Włochy, Japonia, Filipiny)
Włosi potrafią połączyć wszystko ze stylem, więc dlaczego nie… lody w bułce? W Sycylii to lokalny przysmak – miękka bułka brioche wypełniona lodami pistacjowymi lub migdałowymi. W Japonii i na Filipinach również spotyka się podobne desery – lody w słodkiej bułce lub w chrupiącym gofrze.
Choć wygląda nietypowo, to połączenie ma sens – bułka chroni lody przed roztopieniem i pozwala zjeść deser w biegu. Sycylijczycy twierdzą nawet, że to „najlepsze śniadanie w upalne dni”.
- Kanapka z makaronem (Japonia)
Tak, dobrze czytasz. W Japonii istnieje kanapka, w której wypełnieniem jest… makaron spaghetti. Nazywa się yakisoba pan – to miękka bułka wypełniona smażonym makaronem z warzywami i sosem. W sklepach typu konbini można ją kupić tak samo łatwo jak u nas drożdżówkę.
To połączenie dwóch źródeł węglowodanów (makaron + chleb), ale Japończycy podchodzą do tego praktycznie – to szybki, tani i sycący lunch. Europejczyk mógłby się skrzywić, ale dla mieszkańców Tokio to coś jak nasza zapiekanka z piekarni.
- Kanapka z frytkami i sosem curry (Wielka Brytania)
Brytyjczycy mają własne spojrzenie na kanapki – im bardziej sycąco i prostolinijnie, tym lepiej. Dlatego popularnością cieszy się chip butty – kromki białego chleba z masłem, frytkami i sosem curry lub brązowym sosem HP.
Choć wygląda jak potrójna porcja skrobi, dla wielu to symbol studenckich czasów i jedzenia „na szybko”. W pewnym sensie to brytyjski odpowiednik polskiego chleba z ziemniakami – prosty, kaloryczny i nieco nostalgiczny.
@wantabite TO NAJDZIWNIEJSZY HOT DOG NA ŚWIECIE – YAKISOBA PAN ! Yakisoba Pan to popularna w Japonii wersja hot doga, w której zamiast parówki znajdziesz smażony makaron! Można go kupić w niemal każdym większym supermarkecie i piekarni w Japonii. Ostatnio zyskał jeszcze większą popularność dzięki anime Dandadan. To wysoko węglowodanowe dziwactwo, mimo nietypowego połączenia, jest naprawdę smaczne! Składniki (3 porcje): 1 mała cebula, 3 bułki do hotdogów (brioszki), około 50 g białej kapusty (garść), 200 g (1 opakowanie) makaronu ramen, olej do smażenia, sałata lodowa lub inna, majonez, woda Sos: 3 łyżki sosu worcestershire, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka cukru Możesz też użyć gotowego sosu do yakisoba Topping: czerwony marynowany imbir, skruszone wodorosty nori #yakisoba#yakisobapan#dandadan#wantabite オトノケ - Creepy Nuts
Ser z czekoladą, ryż z jajkiem czy owoce z bitą śmietaną
- Kanapka z czekoladą i serem (Holandia)
Holendrzy słyną z zamiłowania do sera, ale potrafią go połączyć w bardzo nieoczywisty sposób – np. z czekoladą. Kanapka z plastrami żółtego sera i płatkami czekoladowymi (tzw. hagelslag) to śniadaniowy klasyk.
Zestawienie może zaskakiwać, ale w praktyce przypomina nieco czekoladę z orzechami – tłuste, słodkie i lekko słone. Dla Holendrów to po prostu kolejna odsłona ich ukochanego chleba z dodatkami.
- Kanapka z mięsem wędzonym i musztardą malinową (Kanada)
Kanadyjczycy lubią tradycję z twistem. W Montrealu króluje smoked meat sandwich – gruba kanapka z aromatycznym, długo wędzonym mięsem wołowym. Jednak w niektórych rejonach podaje się ją z nietypowym dodatkiem: musztardą malinową.
Słodko-owocowa nuta przełamuje ciężkość mięsa, a kwas z owoców podbija jego smak. To świetny przykład, jak lokalne produkty mogą dać oryginalny efekt, który zaskakuje, ale ma sens kulinarny.
- Kanapka z ryżem i jajkiem (Korea Południowa)
W Korei popularna jest gimbap sandwich – hybryda kanapki i sushi. Zamiast chleba używa się arkusza nori, a w środku znajduje się ryż, jajko, warzywa i sos majonezowy. To szybka przekąska z konbini, uwielbiana przez uczniów i pracowników biurowych.
Choć dla nas to bardziej sushi niż kanapka, Koreańczycy traktują ją jak azjatycki odpowiednik kanapki śniadaniowej – tylko zamiast pieczywa mają ryż i algi.
- Kanapka z owocami i bitą śmietaną (Japonia)
Japońska fruit sando to wizualne arcydzieło – idealnie przekrojona kanapka, w której widać plasterki kiwi, truskawek i brzoskwiń w chmurce bitej śmietany. Całość otula miękki, słodki chleb mleczny shokupan.
Choć wygląda jak deser (i tak właśnie się ją je), to pełnoprawny element japońskiej kultury kulinarnej. Idealnie symetryczna, estetyczna i lekka – kwintesencja japońskiej precyzji nawet w… kanapce.
