Mrożenie szparagów - hit czy kit? Prawda może cię zaskoczyć

Wiosną na naszych stołach królują lekkie, sezonowe potrawy. Wśród nich często pojawiają się szparagi. To warzywo doceniane w Polsce nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale też cenne wartości odżywcze. Problem pojawia się, gdy sezon dobiega końca, a dostępność świeżych szparagów znika. Czy warto sięgnąć po domowe sposoby ich przechowywania i spróbować zamrozić je na później? Przeczytaj, zanim podejmiesz decyzję.
- Czy zamrażanie szparagów ma sens?
- Jak mrozić i przechowywać szparagi?
- W jaki sposób spakować i przechowywać szparagi?
- Dlaczego warto jeść szparagi poza sezonem?
Czy zamrażanie szparagów ma sens?
Szparagi to niesamowita „bomba witaminowa”. Znajdują się w nich witaminy, takie jak K, C i kwas foliowy. Szparagi są lekkostrawne oraz zawierają mnóstwo błonnika. Warto podkreślić, że mają też bardzo niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą stać się dodatkiem do zdrowej diety.
Niestety, wyjątkowo ulotna jest… świeżość tych warzyw. Szparagi zdecydowanie najlepiej smakują w dniu zbioru. Warto więc przemyśleć, co zrobić, aby móc korzystać z nich również poza sezonem.
Czy warto zamrażać szparagi? Tak, jednak tylko przy zachowaniu odpowiednich procedur. Zrobienie tego nieumiejętnie sprawi, że szparagi stracą walory smakowe i teksturę. Na szczęście istnieje prosty sposób, aby tego uniknąć.
Jak mrozić i przechowywać szparagi?
Aby dania ze szparagami wychodziły pyszne nawet po sezonie na te warzywa, kluczem jest odpowiednie ich przechowywanie. Szparagi można zamrozić – trzeba jednak wybrać świeże, jędrne pędy bez oznak zwiędnięcia. Po ich dokładnym umyciu i osuszeniu koniecznie zadbaj o to, aby odłamać dolne, twarde końce. Zielone szparagi możesz zostawić tak, jak są. Natomiast białe lepiej obrać ze skórki.
Jeśli chcesz zachować intensywny kolor oraz smak szparagów, ważnym etapem jest blanszowanie. Wystarczy zanurzyć szparagi na kilka minut w gorącej wodzie, a następnie szybko przelać je zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. W ten prosty sposób przerwany zostanie proces gotowania i warzywa się nie rozgotują.
W jaki sposób spakować i przechowywać szparagi?
Osuszone pędy możesz ułożyć w jednej warstwie na tacy, po czym wstępnie zamrozić – dzięki temu nie skleją się w zwartą bryłę. Po kilku godzinach przełóż szparagi do szczelnych opakowań lub woreczków, najlepiej z możliwością odessania powietrza. Dzięki zastosowaniu tej metody ograniczysz kontakt szparagów z tlenem i zapobiegniesz powstawaniu na nich szronu.
Jak długo mrożone szparagi zachowują jakość? Wszystko zależy m.in. od temperatury przechowywania. Najlepiej pozostawić je w zamrażarce ustawionej na temperaturę -18 st. C – maksymalnie na okres do 10 miesięcy. Z biegiem czasu szparagi mogą nieco tracić na jędrności, dlatego warto zużyć je wcześniej – optymalny czas to 6-8 miesięcy od zamrożenia.
Czy warto mrozić szparagi, zamiast kupować gotowe np. w słoiku? Zdecydowanie tak! Samodzielnie zamrożone warzywa nie zawierają żadnych dodatków ani konserwantów. Dzięki temu masz 100% pewność, co jesz. To nie tylko zdrowsza, ale również bardziej ekonomiczna opcja niż kupowanie gotowców.

Dlaczego warto jeść szparagi poza sezonem?
Chcesz mieć szparagi w odpowiedniej ilości zawsze pod ręką? Przed zamrożeniem podziel je na porcje! Zamiast pakować całość do jednego dużego woreczka, spakuj warzywa w mniejsze paczki. Taka organizacja sprawi, że z mrożonych szparagów będziesz mógł korzystać znacznie wygodniej, bez potrzeby rozmrażania całości.
Dlaczego szparagi warto jeść nie tylko w sezonie? Trzeba pamiętać, że warzywo doskonale wspiera m.in. układ trawienny i odpornościowy. Zimą, gdy organizm potrzebuje dodatkowej porcji witamin, sięgnięcie po własnoręcznie zamrożone szparagi może być doskonałym rozwiązaniem na wzmocnienie organizmu.
Przeczytaj też: Dodaj do szparagów – więcej nie wyjdą gorzkie