Popularne w Polsce ryby — która jest zdrowsza?
Wybór odpowiednich ryb w diecie jest kluczowy dla naszego zdrowia – zwłaszcza ze względu na ich skład. Na naszych talerzach często pojawiają się miruna i dorsz. Która z nich jest zdrowsza? Co lepiej wybrać? Sprawdź wartości odżywcze, a także wpływ miruny i dorsza na zdrowie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Właściwości odżywcze miruny – wzmacnia odporność
Miruna to ryba ciesząca się coraz większą popularnością w kuchni. Mimo że stawiamy na nią rzadziej niż na dorsza, ryba ta ma wiele cennych wartości odżywczych. Zanim do nich przejdziemy, musisz wiedzieć jedno – miruna to ryba niesamowicie delikatna w smaku i łatwa do przyrządzenia. Właśnie dlatego tak wiele osób wybiera ją na diecie i np. piecze mirunę w piekarniku.
Co wiemy o właściwościach odżywczych miruny?
- Jest bogata w białko (15 g w 100 g ryby).
- Zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu (zaledwie 1,2 g w 100 g ryby).
- Ma wysoką zawartość kwasów omega-3.
- Jest bogata w witaminy z grupy B (zwłaszcza B12 wspomagającą układ nerwowy).
- Zawiera minerały, takie jak fosfor i selen wzmacniające układ odpornościowy i kości.
Właściwości odżywcze dorsza – poprawia pracę serca
Dorsz to klasyk polskiej kuchni. Rybę uznaje się za jedną z najlepszych wśród tych, które są dobre dla naszego organizmu. Dzięki delikatnemu smakowi i mięsistej strukturze można wykorzystywać dorsza do przyrządzania różnych dań.
Sprawdź też: Jak najlepiej usmażyć dorsza w 10 minut?
Ryba wypada znakomicie pod względem wartości odżywczych. Ma więcej kwasów omega-3, co jest ważne dla pracy serca i mózgu, a także zmniejszania stanów zapalnych w organizmie.
Co jeszcze warto wiedzieć o wartościach odżywczych dorsza?
- Jest bogaty w jod – pierwiastek pomocny dla prawidłowej pracy tarczycy.
- To źródło witaminy D, która wspomaga przyswajanie m.in. wapnia.
- Zawiera spore ilości magnezu i witaminy B6, które poprawiają np. jakość snu.
Miruna czy dorsz? Tabela wartości odżywczych
Składnik | Miruna | Dorsz |
Kalorie | 74 kcal | 82 kcal |
Białko | 15 g | 17 g |
Tłuszcze | 1,2 g | 0,7 g |
Cholesterol | 63 mg | 43 mg |
Omega-3 | 0,3 g | 0,3 g |
Witamina D | 0,8 µg | 0,9 µg |
Potas | 264 mg | 413 mg |
Sód | 58 mg | 54 mg |
Co wybrać – dorsza czy mirunę?
Z perspektywy zdrowia wybór między dorszem a miruną powinien zależeć od naszych indywidualnych potrzeb dietetycznych. Dorsz może okazać się lepszy, jeśli szukamy ryb o niższej zawartości tłuszczu, cholesterolu i kalorii. To świetny wybór dla tych, którzy chcą np. zrzucić kilka kilogramów. Miruna, podobnie jak dorsz, należy do ryb chudych. Sprawdzi się więc u osób np. na diecie śródziemnomorskiej.
Zaczepmy o jeszcze jeden punkt, mianowicie prostotę przygotowania obu ryb. Miruna wyróżnia się delikatną konsystencją i lekko maślanym smakiem – jest znakomita do pieczenia czy duszenia. Dorsz ma z kolei bardziej mięsną strukturę, dzięki czemu świetnie sprawdza się w zupie rybnej i na grillu, ale też smażony na patelni. Dorsz jest łatwy do przyrządzenia, choć w porównaniu do miruny szybciej może się wysuszać.
Oba gatunki pod względem zdrowotnym są niezwykle wartościowe, jednak różnią się proporcjami składników odżywczych. Jeśli twoja dieta wymaga konkretnych ograniczeń (np. tłuszczu), wybierz rybę dopasowaną do tych potrzeb. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest różnorodność w diecie. Warto więc wprowadzić oba rodzaje ryb do swojego menu i eksperymentować z różnymi przepisami.