Masz dość pestek w arbuzie? Ten banalny trik sprawi, że więcej nie będą cię martwić

Arbuz jest jednym z najczęściej i najchętniej wybieranych owoców podczas upałów. Jest orzeźwiający, soczysty i bardzo lubiany. Niestety, radość z jedzenia arbuza niektórym skutecznie odbierają… pestki. Na szczęście istnieją skuteczne domowe sposoby na to, jak sobie z nimi poradzić.
- Jak szybko pozbyć się pestek z arbuza?
- Pestki z arbuza – czy warto je wyrzucać do kosza?
- Co można zrobić z arbuza? Nieoczywiste pomysły
Jak szybko pozbyć się pestek z arbuza?
Arbuz smakuje fantastycznie zarówno jako samodzielna przekąska, jak i składnik np. orzeźwiającej lemoniady czy owocowej sałatki. Latem zdecydowanie jest czas arbuza! Jednak zawsze pojawia się ten sam problem – pestki. Oczywiście, możesz wydłubywać je pojedynczo, jednak to zajmuje dużo czasu. Poza tym ciągłe wydłubywanie pestek skutecznie zniechęca do jedzenia arbuza. Na szczęście istnieje prosty trik, dzięki któremu można sobie z nimi poradzić.
- Aby pozbyć się pestek, pokrój arbuza wzdłuż naturalnych linii nasiennych.
- Przetnij owoc na ćwiartki, aby lepiej widzieć układ pestek. Zwykle układają się wzdłuż jasnych „przegród” wewnątrz miąższu.
- Wykrój fragmenty wzdłuż linii za pomocą ostrego noża – pestki powinny niemal same oddzielić się od owocu.
Dzięki tej prostej technice krojenia w kilka chwil uzyskasz kawałki arbuza praktycznie bez nasion. Będą idealne do podania gościom na stół. To rozwiązanie szczególnie sprawdza się przy większych porcjach. Oszczędzisz czas i nerwy, a owoc będzie prezentować się apetycznie.
Pestki z arbuza – czy warto je wyrzucać do kosza?
Wiele osób traktuje pestki z arbuza jako zupełnie zbędny dodatek. Tymczasem w rzeczywistości pestki te mają sporo wartości odżywczych. Znajdują się w nich między innymi:
- białko,
- witamina C oraz witaminy z grupy B,
- błonnik,
- minerały (np. żelazo i magnez).
Niektóre osoby spożywają pestki z arbuza nawet na surowo, choć zdecydowanie lepszym pomysłem będzie je uprażyć – wtedy nabiorą chrupkości i lekko orzechowego smaku. Poza tym uprażone pestki będą świetną alternatywą dla innych przekąsek – pasują też do sałatek, muesli czy jako dodatek do pieczywa.
Warto pamiętać, że arbuz to coś znacznie więcej niż tylko słodki owoc. Wyróżnia się wysoką zawartością wody, bo składa się z niej w aż 92%. Dzięki temu skutecznie gasi pragnienie i wspiera nawodnienie organizmu – zwłaszcza w upalne dni.

Co można zrobić z arbuza? Nieoczywiste pomysły
Pozbyłeś się nasion? W takim razie możesz dobrać się do arbuza. Latem fantastycznie smakuje schłodzony, jedzony solo lub w formie sałatki, smoothie czy sorbetu. Można go również zamrozić w foremkach na lody, co będzie zdrowszym wyborem niż sklepowe desery.
Coraz więcej ludzi decyduje się również na… grillowanie arbuza. Wystarczy pokroić go w grube plastry, posmarować odrobiną oliwy i delikatnie zrumienić na grillu. Z pewnością zaskoczysz tym daniem domowników i gości! Grillowany arbuz z odrobiną soli, sera typu feta i bazylii to wyjątkowe połączenie smaków.
Wykorzystaj nie tylko sam czerwony owoc, ale też skórkę z arbuza! Przygotujesz z niej wspaniałe pikle o wyrazistym, lekko słodko-kwaśnym smaku – doskonale pasują do dań mięsnych. Skórka nadaje się również do kandyzowania.
Miąższ i sok arbuzowy wykorzystać możesz także w domowej pielęgnacji. Zawarte w nim przeciwutleniacze i witaminy świetnie działają na skórę – tonizują, odświeżają i wspomagają regenerację. Wystarczy nałożyć na twarz kilka plasterków schłodzonego arbuza lub przemyć ją wodą z dodatkiem soku z owocu, aby poczuć natychmiastową ulgę i odświeżenie.
Sprawdź też: Jak krok po kroku zrobić kiszonego arbuza?