Wystarczy 5 ziaren dosypanych do owsianki, aby spowolnić procesy starzenia. A zalet jest o wiele więcej!

Kakao jest powszechnie znane i lubiane. Niewiele osób zastanawia się jednak nad jego pierwotną formą – surowymi ziarnami kakaowca. To prawdziwy superfood, który może dostarczyć do organizmu ogromnej ilości witamin i minerałów. Czym dokładnie są surowe ziarna kakaowca i jak można je wykorzystać w diecie? Przeczytaj.
Z tego artykułu dowiesz się:
Surowe ziarna kakaowca – pochodzenie
Ziarna kakaowca to nasiona drzew kakaowych (Theobroma cacao), które od wieków rosną w tropikalnych częściach Ameryki Południowej i Środkowej. Już starożytne cywilizacje Majów i Azteków wykorzystywały ziarna kakaowca jako podstawę swojej diety, ale też… środek płatniczy. Dziś największymi producentami kakaowca są kraje Afryki (m.in. Wybrzeże Kości Słoniowej i Ghana) oraz regiony Azji Południowo-Wschodniej (np. Indonezja).
Co warto wiedzieć o surowych ziarnach kakaowca?
- Każdy owoc kakaowca zawiera od 30 do 50 nasion.
- Owoce kakaowca otoczone są mięsistą, białą osłonką – smakują lekko owocowo.
- Po fermentacji i suszeniu ziarna kakaowca nabierają ciemnobrązowej barwy i intensywnego aromatu.
- Smak ziaren zależy od odmiany. Forastero wyróżnia się klasycznymi, głębokimi nutami czekoladowymi, Criollo delikatniejszym, kwiatowym aromatem, natomiast Trinitario stanowi połączenie obu odmian.
Ciężko znaleźć surowe ziarna kakaowca w popularnych marketach spożywczych. Można jednak kupić je w sklepach ze zdrową żywnością lub online.
Przeczytaj też: Jak krok po kroku zrobić domowe kakao?
Właśnie dlatego warto regularnie jeść ziarna kakaowca
Surowe ziarna kakaowca są skarbnicą składników odżywczych. Naprawdę ciężko o ziarna, które pochwalić się mogą tak dużą ilością bioaktywnych związków. Ziarna kakaowca mają ich ponad 300 – każdy korzystnie wpływa na zdrowie.
Oto najważniejsze korzyści płynące z regularnego spożywania ziaren kakaowca:
- Źródło antyoksydantów – ziarna kakaowca są bogatym źródłem polifenoli, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, opóźniają procesy starzenia i wspierają układ odpornościowy.
- Wzmocnienie kości – zawartość wapnia, magnezu i fosforu w ziarnach kakaowca pozytywnie wpływa na m.in. gęstość kości, redukując ryzyko osteoporozy.
- Wsparcie dla serca – flawonoidy w ziarnach pomagają obniżyć ciśnienie krwi i redukują poziom złego cholesterolu LDL.
- Wsparcie dla cukrzyków – ziarna kakaowca zwiększają wrażliwość na insulinę, co pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
- Skuteczniejsza regeneracja mięśni – wysoka zawartość magnezu w ziarnach wspiera rozwój mięśni i regenerację po wysiłku.
- Poprawa koncentracji – teobromina i kofeina, których jest sporo w ziarnach kakaowca, działają pobudzająco i dodają energii.

Jak jeść surowe ziarna kakaowca?
Surowe ziarna kakaowca mają nieco gorzki smak. Początkowo może on nie przypaść do gustu osobom, które przyzwyczajone są różnych potraw kakaowych i słodkiego kakao w proszku.
Jak więc spożywać surowe ziarna kakaowca? Możesz chrupać je samodzielnie jako zdrową alternatywę dla czekoladowych słodyczy. Możesz też wzbogacić nimi poranną owsiankę, jogurt lub muesli, a także dodać do deseru (np. ciasteczek czy batonów energetycznych).
Ziarna kakaowca warto zmiksować z owocami, orzechami i mlekiem roślinnym, tworząc pożywny koktajl lub smoothie. Można także zrobić z nich gorącą czekoladę, rozkruszając do mleka krowiego i podgrzewając przez kilka minut.
Zalecana dzienna porcja surowych ziaren kakaowca to 10-20 g (od 5 do 10 ziaren). Ze względu na zawartość kofeiny i teobrominy, spożywaj je w umiarkowanych ilościach. Nie jedz ziaren kakaowca przed snem – mogą go zaburzyć.