Maliny - myć czy nie? Sprawdź, jak nie zniszczyć tych delikatnych owoców

Latem ciężko oprzeć się świeżym, pachnącym malinom. Mają niesamowicie intensywny aromat, są miękkie i słodkie. Niestety, są też bardzo wrażliwe na uszkodzenia. Jak zatem należy się z nimi obchodzić, aby nie straciły na jakości? Maliny to z pozoru bardzo proste owoce. Ich właściwa pielęgnacja bywa jednak… dużym wyzwaniem.
- Czy maliny powinno się myć?
- Jak przechowywać maliny, aby zachowały świeżość?
- Maliny są super! Nie tylko na deser…
Czy maliny powinno się myć?
Maliny zerwane prosto z krzaka przed domem mają wyjątkowy smak i zapach. Trzeba jednak pamiętać, że nawet takie owoce – mimo że zebrane z własnego ogrodu – mogą wymagać delikatnego oczyszczenia. Często są na nich bowiem drobne zanieczyszczenia, takie jak pyłki, resztki gleby czy niewidoczne gołym okiem owady. Dokładnie przyglądaj się każdej malince, zanim trafi do twoich ust. Maliny nie zawsze potrzebują kąpieli w wodzie, jednak warto zachować odrobinę ostrożności i delikatnie je oczyszczać.
Co w przypadku owoców zakupionych na bazarku, w warzywniaku czy markecie? Maliny z takich miejsc wymagają już większej ostrożności. Droga od producenta do klienta często jest długa. W dodatku maliny są dotykane różnymi rękoma i mają kontakt z różnymi powierzchniami. Absolutną koniecznością jest więc ich krótkie, delikatne płukanie – najlepiej w zimnej wodzie. Aby pozbyć się większości niepożądanych cząstek, warto zanurzyć owoce w misce i łagodnie je przemieszać.
Jak przechowywać maliny, aby zachowały świeżość?
Maliny mają wyjątkowo kruchą strukturę, dlatego nie wolno traktować ich jak twardszych warzyw czy owoców. Woda pod ciśnieniem może je uszkodzić i pozbawić smaku. Najlepiej sprawdza się więc metoda krótkiego zanurzenia – bez moczenia malin przez dłuższy czas. Po wypłukaniu warto odcedzić owoce na sicie, po czym rozłożyć je na papierowym ręczniku, aby mogły spokojnie wyschnąć bez utraty jędrności.
W jaki sposób powinno się przechowywać maliny, aby długo pozostały świeże? Owoce zdecydowanie najlepiej smakują zaraz po zerwaniu. Niestety, nie zawsze da się je zjeść od razu. Jeśli mają czekać na swoją kolej, włóż je do płytkiego pojemnika wyłożonego papierem kuchennym. Przed schowaniem do lodówki nie warto malin myć, ponieważ może to przyspieszyć ich psucie.
Chcesz cieszyć się smakiem malin również poza sezonem? W takim razie możesz je zamrozić. Owoce, które wylądować mają w zamrażarce, powinny być nienaruszone i suche. Ułóż je na tacy, aby zapobiec sklejaniu się malin. Po kilku godzinach możesz przełożyć maliny do większego pojemnika. W takiej formie będzie można je spożyć nawet po wielu miesiącach – wciąż będą mieć piękny aromat i większość wartości odżywczych.

Maliny są super! Nie tylko na deser…
Maliny kojarzą się najczęściej z deserami – domowymi lodami, ciastem z puszystą masą czy kolorową galaretką. Tymczasem owoce mają znacznie szersze zastosowanie, niż może się wydawać. Coraz więcej osób na ich bazie przygotowuje pyszne dania wytrawne. Maliny doskonale komponują się z m.in.:
- rukolą,
- kozim serem,
- orzechami.
W przypadku tych trzech składników maliny mogą utworzyć wraz z nimi smaczną i pożywną, lekką sałatkę.
Maliny można wykorzystać również jako bazę do sosu np. w mięsnym daniu. Dzięki kwaskowości doskonale równoważą intensywny smak mięsa. Wystarczy podgrzać i zblendować owoce, a następnie dodać do nich odrobinę miodu i ziół, aby stworzyć genialny dodatek do pieczonego drobiu lub schabu.
Maliny stanowią też fantastyczny element domowych napojów – lemoniad, kompotów czy wody smakowej. Dzięki dużej zawartości witamin i antyoksydantów wspierają odporność i świetnie uzupełniają codzienną dietę. Ich uniwersalność czyni maliny jednymi z najbardziej wszechstronnych owoców lata.
Przeczytaj też: Proste przepisy na pyszne dania z malinami