Lidl oszalał! Masło orzechowe ZA ZŁOTÓWKĘ!
Już w najbliższą sobotę 25 stycznia sieć sklepów Lidl przygotowała wyjątkową promocję. Przy zakupach za minimum 199 zł można nabyć krem 100% z orzeszków ziemnych o pojemności 500 g za symboliczną złotówkę. To doskonała okazja, aby wzbogacić swoją dietę o ten niezwykle wartościowy produkt.
Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego warto jeść masło orzechowe?
Masło orzechowe to smaczny dodatek do wielu potraw, a także źródło cennych składników odżywczych. Jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. obniżają poziom cholesterolu LDL i podnoszą poziom cholesterolu HDL. Systematyczne spożywanie masła orzechowego może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Dlaczego jeszcze warto regularnie jeść masło orzechowe?
- Orzechy ziemne, z których powstaje masło, są bogate w białko (ok. 25 g białka w 100 g masła orzechowego 100%). Dzięki temu są znakomitym uzupełnieniem diety m.in. u osób aktywnych fizycznie.
- Masło orzechowe ma mnóstwo witamin, np. „witaminę młodości” (E), która działa antyoksydacyjnie i opóźnia procesy starzenia. Zawiera też witaminy z grupy B, m.in. niacynę (B3), która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
- W maśle orzechowym znajduje się wiele składników mineralnych, np. potas, magnez i fosfor. Dzięki nim można uregulować ciśnienie krwi, wspomóc pracę mięśni i poprawić zdrowie kości oraz zębów.
Jeśli nie przepadasz za jedzeniem kremu orzechowego łyżką, zawsze możesz zrobić na jego bazie np. smaczny deser. Koniecznie sprawdź poniższy przepis.
Masło orzechowe ze sklepu – zwróć na to uwagę
Skład masła orzechowego musi być jak najprostszy. Powinny się w nim znajdować jedynie orzeszki ziemne. Większość wysokiej jakości maseł zawiera 100% orzeszków ziemnych – dokładnie tak, jak krem orzechowy na promocji w Lidlu. W składzie może być też ewentualnie trochę soli.
Oczywiście im mniej dodatków, tym lepiej. Dobre masło orzechowe nie powinno mieć w składzie konserwantów, sztucznych aromatów i innych ulepszaczy. Zwróć też uwagę, czy w kupowanym produkcie nie ma np. dodatku oleju palmowego. Przetworzony tłuszcz palmowy może podnosić „zły” cholesterol i trójglicerydy we krwi, co prowadzi do rozwoju m.in. chorób serca.
Niektóre kremy orzechowe zawierają w składzie cukier. Właśnie takich lepiej unikać, zwłaszcza że cukier spożywany w nadmiarze prowadzi do rozwoju niektórych schorzeń. To dodatkowe, zupełnie niepotrzebne „obciążenie” kaloryczne, które nie wnosi żadnych wartości odżywczych. Warto zatem wybierać krem orzechowy 100%, który nie ma cukru w składzie.
Przyjrzyj się, jakie po jakie masło orzechowe sięgasz
Niewiele osób zwraca uwagę na konsystencję masła orzechowego. Tymczasem musisz pilnować, aby jego konsystencja była możliwie gładka i kremowa. Po czym poznać, że dodano do masła utwardzone tłuszcze lub stabilizatory? W takiej sytuacji może być zbyt gęste lub zbyt lejące.
Mimo że skład to kluczowy element przy wyborze masła orzechowego, istotne jest również opakowanie. W tym przypadku szkło uchodzi za najlepsze rozwiązanie, ponieważ nie wchodzi w reakcję z zawartością produktu. Szklany słoik zapewnia też dłuższą trwałość kremu z orzechów, nie wpływając na jego smak. Masła w plastikowych pojemnikach bywają nieszczelne, przez co szybko tracą świeżość i aromat.
Pamiętaj, że regularne spożywanie kremu orzechowego 100% może ci przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wybieraj jednak produkty o prostym składzie, bez zbędnych dodatków. Wykorzystaj sobotnią promocję w Lidlu i zaopatrz się w wysokiej jakości krem z orzeszków ziemnych za jedyne 1 zł przy zakupach za minimum 199 zł. To doskonała okazja, aby wprowadzić ten zdrowy produkt do swojej diety.