Kupiłeś twarde awokado? To nie problem! Wypróbuj te proste triki

Awokado to owoc, którym zajadają się ludzie na całym świecie. Jego kremowy miąższ i wszechstronne zastosowanie w kuchni sprawia, że awokado jest rozchwytywane w sklepach. Niestety, czasami owoce na półkach są jeszcze twarde i nie nadają się do jedzenia. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych trików na ich szybkie dojrzewanie. Przeczytaj.
Z tego artykułu dowiesz się:
Włóż awokado do torebki z owocem
Jeden z najpopularniejszych sposobów na dojrzewanie awokado to umieszczenie go w papierowej torebce z bananem, jabłkiem lub gruszką. Te owoce wydzielają etylen, czyli naturalny gaz przyspieszający proces dojrzewania. Wystarczy zostawić awokado w torebce na dobę lub dwie, aby zmiękło.
Owiń awokado gazetą
To tradycyjny sposób, który wykorzystywany jest od lat. Aby awokado zmiękło, należy owinąć je gazetą i pozostawić w ciepłym miejscu, np. na słońcu lub w pobliżu kaloryfera. Proces dojrzewania awokado trwa od jednego do trzech dni – w zależności tego, jak twardy był owoc na początku.
Upiecz awokado w folii
Jeśli chcesz natychmiast zmiękczyć awokado, skorzystaj z piekarnika. Owiń owoc w folię aluminiową, a następnie włóż go do piekarnika nagrzanego do 90-100 st. C na około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika awokado powinno zrobić się znacznie bardziej miękkie. Może smakować jednak trochę inaczej niż naturalnie dojrzały owoc.
Odpowiednia temperatura
Jeśli chcesz przyspieszyć dojrzewanie awokado, unikaj przechowywania go w lodówce – zwłaszcza gdy jest twarde. Optymalna temperatura dojrzewania awokado to 18-24 st. C, dlatego po prostu zostaw je np. na kuchennym blacie.
Sprawdź też: 6 pomysłów na smaczne włączenie awokado do diety
Podgrzej awokado w mikrofalówce
Chcesz mieć miękkie awokado od razu po zakupie? Spróbuj podgrzać je w mikrofalówce. Nakłuj awokado widelcem w kilku miejscach, po czym podgrzewaj przez 30 sekund – najlepiej na średniej mocy. Sprawdź konsystencję, następnie powtórz proces w razie potrzeby. Niestety, podgrzewanie awokado może zepsuć jego na smak i teksturę. Dlatego stosuj metodę wyłącznie w nagłych przypadkach.
Wsadź awokado do… ryżu
Ryż stanowi nie tylko dodatek do wielu dań – to również doskonały produkt do uratowania twardego awokado. Wystarczy włożyć owoc do miski z suchym ryżem i pozostawić na 1-2 dni. Ryż zatrzymuje etylen, dzięki czemu proces dojrzewania awokado będzie szybszy.
Jak widzisz, wcale nie musisz rezygnować z ulubionego owocu wyłącznie dlatego, że jest twarde. Korzystając z powyższych metod, znacznie przyspieszysz proces dojrzewania awokado i będziesz szybciej cieszyć się jego kremowym miąższem. Wypróbuj różne techniki i wybierz najskuteczniejszą!