Kuchnia świąteczna zero waste — co zrobić z resztkami po wigilijnej kolacji?
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przywiązujemy do świadomego spożywania oraz dbania o środowisko. Wobec tego coraz więcej osób zaczyna odkrywać różne sposoby na zmniejszenie ilości odpadów i wykorzystanie produktów w sposób bardziej zrównoważony. Jednym z takich pomysłów jest zwrócenie uwagi na pozostałości po kolacji wigilijnej i zadbanie o to, by po tygodniu to wartościowe jedzenie nie wylądowały w koszu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zastanów się nad ilością przyrządzanych potraw
Szykując przyjęcie wigilijne, zastanów się i wróć pamięcią do poprzednich lat. Odpowiedz sobie na pytania – jakie dania zostały w całości zjedzone? Czy były takie, za które goście niechętnie się brali? Choć polska tradycja wigilijna wskazuje, jakie dania powinny znaleźć się na stole, to jednak nie każdy z nas lubi wszystko. Najlepszym przykładem może być karp, który od lat wzbudza emocje w okresie przedświątecznym. Jeśli w twojej rodzinie nie ma fanów karpia, to nie przyrządzaj go na siłę, wiedząc, że duża część się następnie zmarnuje. Podpytaj czy inna ryba np. dorsz lub łosoś będzie miała więcej amatorów i te ryby zdecyduj się przyrządzić.
Warto też zastanowić się nad ilością przyrządzanych dań. Biorąc pod uwagę, że w Wigilię wiele osób biesiaduje w kilku domach jednego dnia, to zastanów się, czy liczenie dla tych osób pełnych dań będzie dobrym rozwiązaniem. Może zamiast dziesięciu pierogów na osobę, przygotuj jedynie po 5 sztuk – szczególnie jeśli wiesz, że później odgrzewane są one kilkukrotnie przez parę dni, a i tak następnie lądują w koszu.
Mrożenie najlepiej chroni przed marnowaniem jedzenia
Najlepszym sposobem na długie przechowanie żywności jest jej zamrożenie. Prawie wszystkie dania mogą nawet do pół roku stanowić zapasowy posiłek.
- Pierogi, uszka – surowe lub ugotowane
- Krokiety
- Bigos i kapusta wigilijna – podziel najpierw na mniejsze porcje.
- Pieczywo - łatwo je później rozmrozisz
- Zupa grzybowa, barszcz – po przestudzeniu przelej do butelek np. po wodzie mineralnej.
- Ryba po grecku
- Pasztet
- Piernik i makowiec – podziel na mniejsze kawałki i owiń folią spożywczą.
- Kompot
Do mrożenia nie nadają się łazanki (ze względu na obecność makaronu), ryba w galarecie, sałatka jarzynowa i ciasta z kremem.
Co jeszcze możesz zrobić z resztkami po świętach?
- Poproś swoich gości o zabranie ze sobą pojemników na żywność i przekonaj ich, by wzięli ze sobą część jedzenia.
- Nie musisz podawać całego jedzenia od razu. Przygotuj mniejsze ilości na stół, szczególnie takich pokarmów, które powinny być przechowywane w lodówce. W międzyczasie możesz dokładać np. śledzie, a nie narazisz ich na szybsze zepsucie.
- Przed Wigilią dowiedz się, czy w twojej okolicy organizowane są zbiórki jedzenia w pierwszy dzień świąt. Być może nieopodal ciebie znajduje się również lodówka społeczna – na pewno znajdzie się wiele potrzebujących osób, które będą chętne na twoje pyszne potrawy.
- Coraz więcej można znaleźć w Internecie stron poświęconych przygotowaniu pysznych dań z resztek wigilijnych. Zainspiruj się, bo wiele z przepisów da na pewno twoim daniom drugie życie.
Nie tylko jedzenie może się zmarnować
Oprócz kolacji warto zwrócić również uwagę na ozdoby takie jak choinka czy zawieszane na niej ozdoby. Choć istnieje różne podejście do tego, czy lepszym wyborem jest choinka sztuczna, czy prawdziwa to tutaj warto wziąć pod uwagę kilka elementów.
Choinka sztuczna zrobiona jest z mieszanki stali, polietylenu i igieł z PCV. I to jej produkcja powoduje już przedostawania się do atmosfery wielu szkodliwych gazów cieplarnianych, a recykling choinek jest w sumie niemożliwy. Jeśli decydujesz się na choinkę sztuczną, postaraj się wybrać taką zakupioną z drugiej ręki i wybierz taką, która będzie ci służyć przynajmniej kilka lat.
Przeciwnicy choinek żywych zwracają uwagę na szkodliwą dla środowiska wycinkę drzewek z lasów. Dlatego decydując się na takie drzewko kup ją prosto od plantatora, który wykorzystuje miejsce po wyciętych drzewkach na zasadzanie nowych.
Chcąc wesprzeć środowisko, wybierz dekoracje, które będą wykonane z materiałów z recyklingu lub będą się do recyklingu nadawać. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowania samodzielnie ozdób z produktów takich jak owoce (np. pomarańcze, cytryny), przyprawy (laski cynamonu), masy solnej lub np. papierowych gazet. Jeśli jednak masz już w swojej kolekcji ozdoby dalekie od ekologicznego ruchu, to nie wyrzucaj ich na rzecz tych ekologicznych – wręcz przeciwnie ciesz się nimi jak najdłużej.
O tym szczególnie nie zapominaj
Pamiętaj, że Święta służą przede wszystkim temu, aby być wśród osób, które kochamy. Jedzenie czy dekoracje są tylko dodatkiem, który ma tylko nieco umilić ten czas. Dlatego przygotowując Święta, nie stawiaj sobie wysokich wymagań.
Nie musisz zapewnić najpiękniejszych dekoracji, podarować jak najwięcej prezentów czy stworzyć niezapomnianą dla całej rodziny wieczerzę wigilijną. Liczą się ludzie, ich obecność i dobre słowo.
Nie staraj się naśladować celebrytów, którzy co roku mają świąteczny wystrój w innym klimacie — Ty i bez tego tworzysz swój indywidualny i najlepszy klimat świąt. Im więcej sobie narzucisz na Święta gotowania, sprzątania czy innych świątecznych obowiązków, tym większe prawdopodobieństwo, że będziesz mieć dosyć tych Świąt, zanim one w ogóle nadejdą. A w Święta chodzi również o radość z samego świętowania!
Źródło:
- https://gotujezlewiatanem.pl/inspiracje/nie-wyrzucaj-jedzenia-po-swietach-sprawdz-co-mozna-zamrozic-a-co-zawekowac/
- https://zero-waste.pl/swieta-zero-waste-poradnik/