Po Wigilii pół lodówki trafia do kosza. Mamy trik, jak tego prosto uniknąć

Obecnie coraz bardziej skupiamy się na świadomym jedzeniu i trosce o środowisko. W związku z tym coraz więcej ludzi poszukuje metod na redukcję odpadów i bardziej zrównoważone wykorzystanie produktów. Jednym z takich rozwiązań jest zwrócenie uwagi na resztki z kolacji wigilijnej i zapewnienie, że po tygodniu wartościowe jedzenie nie trafi do śmieci.
- Planowanie wigilijnych potraw z głową
- Skuteczne mrożenie żywności na zapas
- Jak mądrze zarządzać jedzeniem po Wigilii?
- Wybór choinki: sztuczna czy prawdziwa?
- Święta: czas dla bliskich, nie dekoracji
Planowanie wigilijnych potraw z głową
Przygotowując świąteczne spotkanie wigilijne, przemyśl i przypomnij sobie minione lata. Zadaj sobie pytania – które potrawy zostały w całości zjedzone? Czy były takie, których goście unikali? Chociaż polska tradycja wigilijna określa, jakie potrawy powinny być na stole, to jednak nie każdy z nas wszystko lubi. Dobrym przykładem jest karp, który od dawna budzi emocje w czasie przedświątecznym. Jeśli w twojej rodzinie nikt nie przepada za karpiem, to nie przygotowuj go na siłę, wiedząc, że znaczna część może się zmarnować. Zapytaj, czy inna ryba, na przykład dorsz lub łosoś będzie bardziej lubiana i zdecyduj się na ich przygotowanie.
Warto także przemyśleć ilość przygotowywanych potraw. Uwzględniając, że w Wigilię wiele osób odwiedza kilka domów w ciągu jednego dnia, zastanów się, czy liczenie pełnych porcji dla tych osób będzie dobrym pomysłem. Może zamiast dziesięciu pierogów na osobę, przygotuj tylko po 5 sztuk – zwłaszcza jeśli wiesz, że później są one wielokrotnie odgrzewane przez kilka dni, a i tak trafiają do kosza.
Skuteczne mrożenie żywności na zapas
Najskuteczniejszym sposobem na długotrwałe przechowywanie jedzenia jest jego mrożenie. Prawie wszystkie potrawy mogą być przechowywane jako zapasowy posiłek nawet do sześciu miesięcy.
- Pierogi, uszka – surowe albo ugotowane
- Krokiety
- Bigos i kapusta wigilijna – najpierw podziel na mniejsze porcje.
- Pieczywo - łatwo je później rozmrozisz
- Zupa grzybowa, barszcz – po ostudzeniu przelej do butelek np. po wodzie mineralnej.
- Ryba po grecku
- Pasztet
- Piernik i makowiec – podziel na mniejsze kawałki i owiń folią spożywczą.
- Kompot
Do zamrażania nie nadają się łazanki (ze względu na obecność makaronu), ryba w galarecie, sałatka jarzynowa i ciasta z kremem.
Jak mądrze zarządzać jedzeniem po Wigilii?
- Zachęć swoich gości do przyniesienia ze sobą pojemników na jedzenie i namów ich, by zabrali ze sobą część przygotowanego jedzenia.
- Nie musisz serwować całego jedzenia od razu. Przygotuj mniejsze porcje do podania, zwłaszcza tych pokarmów, które powinny być przechowywane w lodówce. W międzyczasie możesz uzupełniać na przykład śledzie, nie ryzykując ich szybszego zepsucia.
- Przed świętami sprawdź, czy w twojej okolicy organizowane są zbiórki żywności w pierwszy dzień świąt. Może też w pobliżu znajduje się lodówka społeczna – z pewnością znajdą się potrzebujące osoby, które chętnie przyjmą twoje smaczne potrawy.
- W Internecie można znaleźć coraz więcej stron, które zajmują się przygotowywaniem smacznych potraw z resztek świątecznych. Poszukaj inspiracji, ponieważ wiele z przepisów może dać twoim daniom drugie życie.
Wybór choinki: sztuczna czy prawdziwa?
Poza kolacją warto zwrócić uwagę także na dekoracje takie jak choinka czy ozdoby na niej zawieszone. Mimo że istnieją różne opinie na temat tego, czy lepszym wyborem jest choinka sztuczna czy naturalna, warto rozważyć kilka kwestii.
Sztuczna choinka jest wykonana z mieszanki stali, polietylenu i igieł z PCV. Jej produkcja powoduje emisję wielu szkodliwych gazów cieplarnianych do atmosfery, a recykling takich choinek jest praktycznie niemożliwy. Jeśli wybierasz choinkę sztuczną, postaraj się znaleźć taką kupioną z drugiej ręki i wybierz taką, która będzie używana przez co najmniej kilka lat.
Przeciwnicy żywych choinek wskazują na negatywne skutki środowiskowe związane z wycinką drzew z lasów. Dlatego, decydując się na żywe drzewko, kup je bezpośrednio od plantatora, który sadzi nowe drzewa w miejscu wyciętych.
Aby wesprzeć środowisko, wybierz dekoracje wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu lub nadających się do recyklingu. Najlepszym pomysłem jest samodzielne przygotowanie ozdób z produktów takich jak owoce (np. pomarańcze, cytryny), przyprawy (laski cynamonu), masa solna lub papierowe gazety. Jeśli jednak masz już w swojej kolekcji ozdoby, które nie są ekologiczne, nie wyrzucaj ich na rzecz nowych ekologicznych – zamiast tego ciesz się nimi jak najdłużej.
Święta: czas dla bliskich, nie dekoracji
Pamiętaj, że Święta są przede wszystkim po to, aby przebywać z bliskimi. Potrawy czy ozdoby są jedynie dodatkiem, mającym na celu uprzyjemnienie tego okresu. Dlatego organizując Święta, nie stawiaj sobie wysokich wymagań.
Nie musisz przygotować najpiękniejszych ozdób, ofiarować mnóstwo prezentów czy stworzyć niezapomnianej dla rodziny kolacji wigilijnej. Ważni są ludzie, ich obecność i miłe słowa.
Nie próbuj naśladować znanych osób, które co roku zmieniają świąteczną aranżację — Ty bez tego tworzysz swój unikalny i najlepszy świąteczny nastrój. Im więcej obowiązków związanych z gotowaniem, sprzątaniem czy innymi zadaniami sobie narzucisz na Święta, tym większa szansa, że poczujesz się zmęczony tym okresem, zanim się on rozpocznie. A Święta to także radość z ich przeżywania!

Źródła:
- https://gotujezlewiatanem.pl/inspiracje/nie-wyrzucaj-jedzenia-po-swietach-sprawdz-co-mozna-zamrozic-a-co-zawekowac/
- https://zero-waste.pl/swieta-zero-waste-poradnik/