Herbata z niespodzianką. Dlaczego czasem pływa w niej biały nalot?

Jesteś wielbicielem herbaty? Pewnie przynajmniej raz w życiu zauważyłeś w filiżance białą pianę zamiast klarownego naparu. Dla wielu osób taki kożuch wydaje się niepokojący. Czy rzeczywiście jest się jednak czego obawiać? Sprawdź, dlaczego na powierzchni herbaty czasami pojawia się piana, co powoduje jej mętność oraz skąd bierze się dziwny kożuch w naparze.
- Skąd bierze się piana na herbacie?
- Mętność naparu i kożuch na herbacie – jest się czego bać?
- Co jeszcze warto wiedzieć na temat parzenia herbaty?
Skąd bierze się piana na herbacie?
Filiżanka herbaty wydaje się prostym i oczywistym napojem. Często kompletnie nie zastanawiamy się nad tym, jakie procesy chemiczne i fizyczne kryją się w jej wnętrzu. Wielu miłośników herbaty czasem zauważa jednak dość nietypowe zjawiska, takie jak:
- lekką pianę na powierzchni herbaty,
- zmętnienie płynu,
- charakterystyczny kożuch pływający w naparze.
Dla części osób może wyglądać to dość niepokojąco. W rzeczywistości jednak okazuje się, że to całkowicie naturalne efekty obecności cennych składników oraz właściwości wody, której używamy do parzenia herbaty.
Podczas zalewania liści gorącą wodą na powierzchni czasem pojawia się delikatna pianka. Zwykle są to odmiany czarne i zielone, które bogate są w polifenole. Związki te odpowiedzialne są za głęboki kolor i antyoksydacyjne właściwości. W kontakcie z wrzącą wodą tworzą mikroskopijne bąbelki formujące się w pianę.
Czy obecność piany powstałej w ten sposób świadczy o czymś złym? Nie ma powodów do obaw! Taka piana często uznawana jest za dowód… wysokiej jakości. Jeśli ma jednak dziwny kolor lub nieprzyjemny posmak, zdecydowanie nie pij takiej herbaty.
Mętność naparu i kożuch na herbacie – jest się czego bać?
Zmętnienie naparu pojawia się stosunkowo często. Nie powinno być jednak powodem do niepokoju. Mętność herbaty wynika z obecności drobnych fragmentów liści, które przedostają się do wody, po czym zawieszają w płynie. Im bardziej rozdrobniona herbata, tym większe prawdopodobieństwo mętności.
Nie bez znaczenia jest także temperatura. Zbyt gorąca woda i długie parzenie może doprowadzić do tego, że herbata zrobi się intensywna i nieco mętna. Niektórzy lubią porównywać ten efekt do bawarki – czyli herbaty z mlekiem. W rzeczywistości odpowiedzialne są za niego naturalne katechiny.
Pozostaje jeszcze kwestia kożucha na herbacie. Cienka, biaława warstwa unosząca się na jej powierzchni potrafi wywołać strach. Jednak, czy rzeczywiście trzeba się obawiać? Piana powstaje na skutek działania olejków eterycznych zawartych w liściach i minerałów obecnych w wodzie. Powodem pojawienia się piany bywa też wysoka twardość wody – im więcej wapnia i magnezu, tym większe ryzyko dryfującej piany. Na szczęście, taki kożuch nie jest zagrożeniem i nie wpływa na obniżenie wartości napoju.
Uwaga! Jeśli kożuch na herbacie przeszkadza ci wizualnie, po prostu użyj miękkiej wody i skróć czas parzenia.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat parzenia herbaty?
To, co dzieje się w filiżance, zależy nie tylko od samych liści herbaty. Na jej wygląd, zapach i smak wpływ ma również jakość wody i technika parzenia. Oto kilka ciekawostek, które warto wiedzieć w przypadku parzenia herbaty.
- Herbata zalana wrzącą, miękką wodą źródlaną zwykle jest klarowna i pozbawiona osadu.
- W przypadku twardej kranówki napar zmienia kolor, a na jego powierzchni może pojawić się błyszcząca warstwa.
- Delikatne odmiany zielone czy białe wymagają niższych temperatur – zwykle poniżej 80 st. C. Czarne herbaty z reguły dobrze znoszą wrzątek.
- Zbyt gorąca woda przyspiesza proces mętnienia i sprawia, że herbata jest gorzka.
- Jeśli liście herbaty są w wodzie zbyt długo, napój robi się cięższy, ciemniejszy i traci subtelne nuty smakowe.
- Krótki kontakt liści herbaty z wodą pozwala uzyskać lekki i przejrzysty napar.
Uwaga! Okazuje się, że nawet sposób mieszania ma znaczenie! Energiczne ruchy łyżeczką zwiększają ilość powietrza w napoju, przez co może powstać piana.
Jak widzisz, każdy szczegół – od źródła wody po temperaturę – może sprawić, że herbata będzie wyglądać i smakować inaczej. Eksperymentuj więc z różnymi sposobami przygotowania, aby znaleźć swój idealny sposób na herbatę.
Przeczytaj też: Gorąca herbata z cytryną? NIE! Tych 5 produktów nie łącz ze sobą w kuchni