Kotlety z młodej kapusty – twoja rodzina je pokocha

Młoda kapusta najczęściej kojarzy się z wiosną i dodatkiem do drugiego dania. Jednak nie musi być z niej zrobiona tylko surówka. Okazuje się, że z takiej kapusty możesz przygotować pyszne kotlety. Idealne na piątek, ale i na niedzielę – by zaskoczyć całą rodzinę.
- Czy młoda kapusta jest zdrowa?
- Dlaczego wiosną tak szybko znika ze sklepów i straganów?
- Przepis na kotlety z białej kapusty
Czy młoda kapusta jest zdrowa?
Tak, młoda kapusta jest zdrowa i zdecydowanie warto włączyć ją do diety – szczególnie wiosną i latem, gdy jest najświeższa i najsmaczniejsza.
Zdecydowanie na plus w młodej kapuście przemawia:
- Niska kaloryczność – ok. 25–30 kcal/100 g
- Wysoka zawartość witaminy C – wspiera odporność, naczynia krwionośne i skórę
- Kwas foliowy (wit. B9) – ważny dla kobiet w ciąży i układu nerwowego
- Błonnik pokarmowy – wspomaga trawienie i syci
- Witamina K – wspiera krzepnięcie krwi i zdrowie kości
- Przeciwutleniacze – sulforafan, kempferol, luteina – mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
Dlaczego wiosną tak szybko znika ze sklepów i straganów?
- Jest delikatniejsza w smaku i strukturze niż późniejsza kapusta głowiasta biała.
- Łatwiej się ją trawi – jest łagodniejsza dla układu pokarmowego, mniej wzdymająca niż kapusta kiszona czy gotowana zimą.
- Świetnie nadaje się do lekkich dań: duszona z koperkiem, surówki, gołąbki bez zawijania, zasmażana, a nawet lekko chrupiąca na surowo.
Warto jednak pamiętać, że choć młoda kapusta jest zdrowym produktem, to jednak nie dla wszystkich będzie ona dobrym wyborem, szczególnie w dużych ilościach.
- Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) mogą mieć trudności z trawieniem kapusty, nawet młodej – przez zawartość FODMAP-ów.
- W przypadku chorób tarczycy warto nie jeść dużych ilości surowej kapusty często (zawiera związki goitrogenne, które mogą wpływać na wchłanianie jodu). Po ugotowaniu ryzyko znika.

Przepis na kotlety z białej kapusty
Choć może wydawać się to dziwnym rozwiązaniem, to takie kotlety świetnie sprawdzą się jeśli chcesz mieć w swojej diecie więcej warzyw.
Składniki:
- 1 mała główka młodej kapusty (ok. 500-600 g),
- 1 średnia cebula,
- 2 jajka,
- 3 łyżki bułki tartej (plus dodatkowa do panierowania),
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- Sól i pieprz do smaku,
- Olej roślinny do smażenia (np. rzepakowy).
Przygotowanie:
Młodą kapustę drobno poszatkuj. Przełóż do miski i zalej wrzątkiem na dosłownie pół minuty. Odlej wodę i dokładnie odciśnij kapustę na ręczniku papierowym. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się miękka, ale nie będzie brązowa. W misce wymieszaj przygotowaną kapustę z cebulą. Koperek posiekaj i dodaj do pozostałych warzyw. Dodaj teraz jajka i bułkę tartą. Dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj całą masę. Z masy formuj małe kotleciki. Obtocz uformowane kotlety w bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i smaż kotleciki na średnim ogniu po 3-4 minuty z obu stron, aż staną się złociste.
Do tak przygotowanych kotletów koniecznie ugotuj młode ziemniaki i podaj je z koperkiem. Świetnie smakują również z sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub z sosem koperkowym.
Jeśli chcesz, by całe danie było jeszcze zdrowsze, możesz podać kotlety z pieczonymi warzywami np. marchewką lub burakiem. Tym samym uzyskasz pewność, że obiad będzie prawdziwą bombą odżywczą!
Źródło:
https://terazgotuje.pl/przepisy/news-w-sezonie-robie-te-kotlety-raz-w-tygodniu-rodzina-woli-bardz,nId,7977500#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome