Koniec z twardym masłem! Trzy sposoby na błyskawiczne rozmiękczenie masła z lodówki

Twarde masło może bardzo szybko wyprowadzić człowieka z równowagi. Szczególnie rano, a już zwłaszcza przed kawą. Na szczęście jest kilka szybkich trików na to, jak łatwo cieszyć się dobrą kanapką z masłem z samego rana. Już w 3 minuty po wyjęciu masła z lodówki!
Masło
Masło to element nieodłączny w naszej kuchni. Wykorzystywane jest do ciast, sosów czy wytrawnych wypieków. Jednak szczególnie smakuje na pieczywie! W końcu nie ma nic lepszego z rana niż pyszna kanapka z dodatkiem masła, innymi dodatkami i warzywami. Jednak co zrobić, jeśli masło jest tak twarde, że jedyne, co z niego masz, to rosnące rozdrażnienie? Weź głęboki wdech i wykonaj jeden z naszych trików, by przekonać się, że to naprawdę nie jest koniec świata i spokojnie sobie z tym poradzisz.
Pierwszy sposób, jeden z najszybszych i najłatwiejszych to rozdrobnienie masła np. tarką lub jak na poniższym filmiku sitkiem! Takie rozdrobnienie sprawi, że masło szybciej się ociepli i już po chwili będzie mięciutkie i idealne do smarowania.
@fitatu.polska TWARDE MASŁO już Wam niestraszne! Znaliście taki sposób? #fitatu#fitatutips♬ Squiggly Distinction - DJ BAI
Ciepło, cieplej
Do kolejnego sposobu potrzebny będzie wrzątek oraz miska. Do miski wlej gorącą wodę i zostaw na 2 minuty, aby miska złapała temperaturę. Następnie wodę wylej i gorącą miską od razu przykryj masło. To sprawi, że ciepło z miski nieco rozpuści masło, dzięki czemu będzie łatwiejsze do smarowania.
@bankietowka.pl Zdarza Ci się zapomnieć, żeby wyciągnąć wcześniej masło z lodówki? Ten trik będzie bardzo przydatny w takich sytuacjach #bankietówka#bankietowka#lifehacka#kuchennetriki#trikikuchenne#miekkiemaslo♬ Spring Garden - Will Hawkins
Gorąco!
Ostatni sposób wymagający nieco więcej czasu i zabawy polega na dobrym nagrzaniu kuchenki mikrofalowej lub piekarnika. Jednak co ważne, bez masła w środku. Następnie należy wyłączyć grzanie i włożyć do środka masło i zostawić na parę chwil.
Jeśli lubisz ryzyko, możesz w ogóle spróbować nieco rozpuścić masło w piekarniku lub mikrofali, ale miej na uwadze, że w tak wysokiej temperaturze bardzo szybkie stanie się ono płynne.
A ty? Który sposób wybierasz? A może znasz jakieś inne patenty?
