Karnawałowe przyjęcie last minute — szybkie i smaczne przepisy
Karnawał to czas, gdy wielu z nas świętuje. I słusznie! Ten wyjątkowy czas w roku to moment zimowych balów, często przebieranych, maskarad i pochodów. W karnawale liczy się przede wszystkim dobra zabawa wzbogacona o tańce i dobre jedzenie. W 2025 roku karnawał potrwa od 6 stycznia do 4 marca, co daje 57 dni dobrej zabawy i smacznego jedzenia. Skupiając się na tym ostatnim, prezentujemy 5 przepisów, które zachwycą twoich gości.
Z tego artykułu dowiesz się:
Zdrowe i sycące Tabbouleh, czyli sałatka na bogato!
Tą sałatką zachwycisz swoich gości. Do jej przygotowania wykorzystasz znane i lubiane produkty, dlatego nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Jeśli wspomnisz o tym, że jest to też sałatka idealna dla osób na diecie, to nawet najwytrwalsi w postanowieniach noworocznych po nią sięgną.
Potrzebne składniki:
- 100 g kaszy bulgur, ugotowanej al dente,
- Pęczek mięty,
- 2 pęczki pietruszki,
- 2 duże pomidory lub ok. 20 pomidorków koktajlowych,
- Ogórek szklarniowy,
- Cebula czerwona,
- Sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- 80 ml oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki cynamonu mielonego,
- Sól i pieprz.
Ugotowaną kaszę ostudź na sitku. W międzyczasie posiekaj świeże zioła. Warzywa (cebulę, ogórka i pomidory) umyj, usuń niepotrzebne elementy jak szypułki i pokrój w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. W dużej misce wymieszaj wszystkie przygotowane składniki z sosem.
Niby kanapki, ale w takim wydaniu są palce lizać
W pośpiechu między kolejnymi tanecznymi utworami potrzebujesz szybkiej przekąski? Takie kanapki z serkiem i pieczoną papryką są idealnym rozwiązaniem. Przekonaj się, że da się smacznie i szybko!
Potrzebne składniki:
- Bagietka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 opakowanie serka śmietankowego, naturalnego,
- 1 czerwona cebula,
- Sól, zioła prowansalskie.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski. Ułóż skórą do dołu na patelni grillowej i podpiekaj przez kilka minut, aż zmięknie. Zdejmij z patelni i chwilę ostudź. W tym czasie bagietkę pokrój na kromki i podpiecz na tej samej patelni co wcześniej paprykę. Gotowe grzanki odstaw na chwilę. Czerwoną cebulę pokrój w cieniutkie plasterki i wymieszaj z grillowaną papryką.
Kromki bagietki posmaruj serkiem śmietankowym i ułóż gotowe warzywa. Całość oprósz solą i ziołami prowansalskimi.
To danie zjesz z bagietką lub krakersami, ale łyżką też możesz
Choć to danie – serek z pomidorami nie kojarzy się zbytnio imprezowo, to właśnie takie zaskoczenie może zadowolić twoich gości. Gotowy serek możesz po prostu postawić na stole w towarzystwie pokrojonej bagietki czy krakersów. Przygotuj też nożyk, aby goście mogli się nim częstować w dowolnej chwili.
Potrzebne składniki:
- 650 g pomidorów lub pomidorków koktajlowych,
- 500 g serka ricotta,
- 1 paczka rukoli lub młodych listków,
- 5 ząbków czosnku,
- 1 cebula czerwona duża lub 2 mniejsze,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- Sól,
- 4 łyżki startego sera twardego, np. parmezanu,
- Listki świeżej bazylii,
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj na maśle, aż zrobi się miękka. Pomidory pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do cebuli. Podgrzewaj razem, aż pomidory zmiękną. Przed pokrojeniem pomidorów możesz je również obrać ze skórki, ale nie jest to konieczne. Do produktów na patelni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól do smaku. Podgrzewaj razem jeszcze kilka minut.
Serek ricotta rozsmaruj po całym talerzu. Wyłóż na niego pomidory z cebulą i posyp listkami bazylii oraz rukolą. Wierzch dodatkowo posyp parmezanem i polej odrobiną oliwą. Możesz również dodać świeżo mielony pieprz.
Niby pizza, ale w jeszcze lepszym wydaniu
Takie pizzowe muffinki pokochają dorośli i dzieci. To świetne rozwiązanie na smaczną i sycącą przekąskę, która na pewno wszystkich zachwyci.
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki,
- Opakowanie suchych drożdży,
- 4 łyżki majonezu,
- ½ szklanki ciepłej wody,
- 1 jajko,
- Szczypta soli,
- Łyżeczka cukru,
- ½ szklanki tartej mozzarelli,
- 4 łyżki parmezanu,
- 200 g chorizo,
- 100 g oliwek bez pestek,
- Łyżka ziół prowansalskich.
W ciepłej wodzie wymieszaj drożdże, sól i cukier. Gotowy zaczyn dodaj do mąki z jajkiem i majonezem. Całość wyrabiaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstaw na godzinę, aby nieco wyrosło. W tym czasie pokrój drobno oliwki, zetrzyj sery i pokrój w cienkie plasterki chorizo. Kiełbasę podsmaż na suchej patelni, aby nieco puściła tłuszczu i odstaw do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wymieszaj z mozzarellą, oliwkami, chorizo i ziołami prowansalskimi. Możesz dodać też odrobinę kukurydzy, jeśli lubisz. Całość wykładaj do formy na muffinki, wcześniej natłuszczonej. Pizzowe babeczki piecz przez ok. 20 min w 180 st. C.
Na słodko nie tylko w Tłusty Czwartek - ciasto Blondie
Brownie, zna każdy, ale czy ciasto Blondie również jest wam dobrze znane? To ciasto również powstaje na bazie czekolady, ale białej. Tym samym otrzymujemy słodkie i kokosowe ciacho idealne na imprezę.
Potrzebne składniki:
- 200 g białej czekolady,
- 100 g masła,
- Szczypta soli,
- 70 g wiórków kokosowych,
- 2 jajka rozmiar L, wcześniej wyciągnięte z lodówki,
- 60 g cukru,
- 130 g mąki pszennej,
- Świeże maliny ok. 400 g.
Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej, uważając, by się nie rozwarstwiła. Odstaw do ostygnięcia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i sól. Całość ubij na puszystą pianę. Dodaj przesianą mąkę, wiórki kokosowe i całość wymieszaj. Teraz dodaj czekoladę z masłem i znów wymieszaj. Na koniec dodaj ¾ malin, które posiadasz. Delikatnie wmieszaj owoce do ciasta.
Kwadratową foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej gotowe ciasto. Piecz do zrumienienia przez 20-25 minut w 180 st. C z funkcją góra-dół. Wystudzone ciasto pokrój na kawałki i udekoruj pozostałymi malinami.