Karkówka będzie rozpływać się w ustach, jeśli upieczesz ją w ten sposób!

Mięso rozchodzące się pod widelcem nie jest dziełem przypadku. To możliwe dzięki precyzyjnej obróbce i znajomości kilku kulinarnych trików. Marzy ci się krucha, wilgotna i pełna smaku karkówka? Dowiedz się, jak to osiągnąć – bez wysuszania, stresu i kompromisów. Karkówka wyjdzie idealnie miękka!
Z tego artykułu dowiesz się:
Sekret smacznej, soczystej karkówki z piekarnika
Karkówka to jedno z najbardziej uniwersalnych i wdzięcznych mięs do pieczenia – choć nie każdy docenia jej potencjał przy takiej obróbce. Co wyróżnia ją od innych mięs? Karkówka ma na przykład znacznie więcej tłuszczu niż schab, dzięki czemu jest bardziej soczysta i jednocześnie trudniejsza do przesuszenia. Mięso zachowuje swoją miękkość nawet po długim pieczeniu, a każdy kęs smakuje doskonale. Karkówka z piekarnika to znakomity pomysł zarówno na rodzinny obiad, jak i np. wielkanocny stół.
Jak wybrać najlepszy kawałek karkówki?
- Idealny kawałek mięsa powinien być równomiernie poprzerastany tłuszczem.
- Karkówka nie powinna mieć dużych, twardych kawałków tłuszczu.
- Najlepiej sprawdzają się kawałki o wadze ok. 2 kg. Wówczas nie są za małe, więc nie wyschną. Nie są też za duże, dzięki czemu karkówkę można równomiernie upiec.
- Kluczowe, aby mięso było świeże. Dobry wybór to np. karkówka z lokalnej masarni.
Zanim karkówka wyląduje w piekarniku, musisz ją porządnie „wykąpać” w aromatycznej marynacie na bazie oleju. Doskonale, gdy pozostawisz mięso w marynacie na całą noc. Oprócz oleju warto dodać czosnek, suszone i świeże zioła, a także składniki zakwaszające (np. ocet jabłkowy lub sok z cytryny). Dzięki takim dodatkom zmiękczysz mięso i wzbogacisz jego smak.
Przeczytaj też: Czy można mrozić mięso z rosołu?
Piecz tak mięso – będzie niesamowicie mięciutkie!
Przed włożeniem karkówki do piekarnika obsmaż ją na dobrze rozgrzanym tłuszczu – najlepiej na smalcu. W ten sposób zamkniesz pory mięsa i zatrzymasz wszystkie soki w środku. Ten drobny trik sprawi, że pieczeń nie będzie sucha, a w środku pozostanie delikatna i pełna aromatu.
Najlepsze rezultaty osiągniesz, piekąc mięso w dwóch etapach.
- Najpierw wstaw karkówkę do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na ok. 30 minut. Pozwoli ci to uzyskać złocistą, chrupiącą skórkę.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz karkówkę przez kolejne 40-50 minut na każdy kilogram mięsa. W ten sposób równomiernie upieczesz mięso bez utraty soków i struktury.
Po upieczeniu zostaw karkówkę na 10-15 minut, aby „odpoczęła”. Sprawi to, że soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozłożą. Pieczeń z piekarnika możesz podawać od razu. Nie ma też problemu, aby podawać karkówkę na zimno – świetnie smakuje np. z sosem tatarskim albo chrzanowym, zwłaszcza na Wielkanoc. Karkówkę przechowuj w lodówce maksymalnie do 4 dni.

Karkówka nie tylko z piekarnika
Choć pieczona karkówka to klasyk, mięso możesz przygotowywać nie tylko z piekarnika. Karkówka nadaje się do np. grillowania, duszenia i gotowania w sosie. Znakomicie sprawdza się też np. w wersji azjatyckiej (marynowana w sosie sojowym z imbirem i miodem) oraz w kuchni polskiej (z dodatkiem suszonych śliwek lub jabłek).
Bez względu na to, w jaki sposób zamierzasz przygotować karkówkę, najważniejsze jest jedno – nie można przesuszyć mięsa! Jeśli uda ci się zachować jego naturalne soki i strukturę, karkówka odwdzięczy się niesamowitym smakiem. Przy odpowiednim podejściu zaskoczy delikatnością i stanie się prawdziwą gwiazdą każdego stołu – nie tylko wielkanocnego.
Sprawdź też: Najciekawsze przepisy na dania z karkówki