Opublikowano: 17.05.2024 r., 11:41
|
Autor: Ewa Cierpiał
Niedzielny obiad z rodziną? Obowiązkowo musi być rosół. Podczas przyjęć z okazji chrzcin, komunii świętej, ślubu, jubileuszy na pierwsze danie obowiązkowo pojawia się ta tradycyjna zupa. Każdy dom ma swoje własne, unikalne sztuczki, jak sprawić, by rosół był najlepszy. Sprawdź, czy możesz go jeszcze ulepszyć.
Rosół to wywar przygotowany z mięsa, warzyw i przypraw. W zależności od przepisu możemy przygotować go na mięsie z kurczaka, indyka, wołowiny, kaczki lub mieszanki kilku rodzajów mięs.
Choć najczęściej przygotowuje się go z mięsa kurczaka, to okazuje się, że najbardziej prawidłowa wersja zawiera właśnie kaczkę. Przygotowana w ten sposób zupa będzie bardziej delikatna i aromatyczna. Wynika to przede wszystkim z wyższej zawartości tłuszczu w kaczce. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego też tłuste dania dużo bardziej nam smakują.
Oczywiście nie ma przymusu używania tego mięsa, tym bardziej że trudno dostać je w ciągu roku. Jedynie w okresie przedświątecznym staje się to łatwiejsze. Dlatego może warto wypróbować takie przygotowanie rosołu właśnie na święta?
Co ciekawe, jak podaje Onet w swoim serwisie o gotowaniu, przy przygotowaniu rosołu niezwykle ważna jest też kolejność i czas moment dodawania składników. Gotowanie powinno zaczynać się od zimnej wody, do której stopniowo będą dodawane kolejne składniki. Więcej na ten temat w tym miejscu.
Warzywa
Kolejny nieodłączny element rosołu to oczywiście warzywa. I tutaj najczęściej podczas gotowania rosołu spotkać można marchewkę, seler, pietruszkę i pora. W zależności od tego, w jakiej ilości użyjecie danych warzyw, to znacznie wpłynie to na smak. Słodszy rosół otrzymamy przez dodanie większej ilości marchewki w porównaniu do innych warzyw.
Nie wolno oczywiście zapomnieć o cebuli. Przypalona nad ogniem lub na suchej patelni cebula dodaje całej zupie jedynego w swoim rodzaju aromatu.
Warto pamiętać, by warzywa dodawać dopiero po godzinie od momentu zagotowania się w wodzie mięsa, a przed dodaniem warzyw należy zebrać powstałe przez ten czas szumowiny, dzięki czemu rosół będzie klarowny.
Przyprawy
Tak jak mięso i warzywa, tak i przyprawy odgrywają ważną rolę w całym procesie przygotowania rosołu. Ich kolejność dodawania również ma znaczenie. W pierwszej kolejności do zimnej jeszcze wody dodaj liść laurowy i kulki ziela angielskiego. To sprawi, że będą miały odpowiednio dużo czasu na uwolnienie swojego aromatu.
Kiedy dodasz warzywa, razem z nimi dodaj również gałązki lubczyku i ziarna pieprzu. Lubczyk, uznawany za naturalny afrodyzjak, ma ogromne znacznie dla ostatecznego smaku rosołu. Jest to też główny składnik popularnej przyprawy w płynie, która po dodaniu lubczyku już nie będzie potrzebna.
Solenie rosołu powinno odbyć się dopiero na 20 minut przed końcem gotowania rosołu. Przede wszystkim dlatego, że łatwo przesadzić z ilością soli, a tym samym zakryć wszystkie smaki i aromaty, które powstały podczas trzech godzin gotowania wywaru.
Wszystkie składniki nawet małe i z pozoru nieważne mają ogromny wpływ na ostateczny smak całego rosołu. Coraz częściej spotkać też można przepisy, gdzie używa się wcześniej upieczonych warzyw i mięsa, czy też dokładnie oczyszczonych obierek z warzyw korzennych, które również są pełne smaku. Wszystko zależy od waszych przekonań i upodobań. A ja was zostawiam z naszym przepisem na rosół i mam nadzieję, że każda niedziela pachnie u was tą pyszną zupą.