Ten dodatek do kawy pomoże ci schudnąć! U nas to hit ostatnich tygodni, w Grecji jest znany od dawna

Kawa nas budzi, daje energię i poprawia nastrój. Niektórzy piją kawę czarną lub kawę z dodatkami. Jeśli należysz do drugiej grupy kawoszy, to szczególnie zainteresuje cię nasza propozycja super dodatku do kawy, który nadaje świetnego smaku i jeszcze lepiej działa na zdrowie. Mowa tu o kremowej paście tahini! Dodanie jej do kawy to prosty sposób, aby codzienny rytuał picia kawy zamienić w dodatkowe źródło błonnika w diecie. Czy już próbowałeś tej pysznej kombinacji, która może pomóc zmniejszyć ci masę ciała?
Z tego artykułu dowiesz się:
Dlaczego warto włączyć tahini do diety?
Kawa z tahini podbija internet od 2024 roku, jednak w Grecji ten napój znany jest od lat. Oprócz zachwycającego smaku niesie za sobą również wiele wartości odżywczych, a to wszystko za sprawą dodatku pasty tahini.
Tahini to pasta sezamowa, która jest podstawowym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu, ale także jest popularna w kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej. Powstaje poprzez zmielenie prażonych lub surowych nasion sezamu na gładką, kremową masę o intensywnym, lekko orzechowym smaku.
Tahini jest prawdziwą bombą odżywczą. Wraz z nią dostarczymy do diety wiele składników odżywczych np.
- Wapń – odpowiadający za zdrowe kości i zęby,
- Magnez – wspierający pracę mięśni, układu nerwowego i serca,
- Żelazo – zapobiegające anemii i wspomagające produkcję czerwonych krwinek,
- Fosfor – niezbędny dla zdrowia kości,
- Cynk – wzmacniający odporność oraz pozytywnie wpływający na stan skóry, oraz gojenie się ran.
Pasta tahini ceniona jest również za bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają prozdrowotnie na serce, obniżając „zły” cholesterol LDL i podnosząc poziom zdrowego cholesterolu HDL. Te tłuszcze wpływają również na wsparcie pracy mózgu, a w towarzystwie witaminy B pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację.
Tahini a odchudzanie – czy faktycznie działa?
Tahini jako produkt sam w sobie nie działa jak magiczny środek odchudzający, jednak dodatek łyżeczki pasty tahini do kawy może wpłynąć na to, że wypijemy z kawą mniej kilokalorii. Tutaj zasługę można przypisać smakowi pasty tahini, który świetnie zamieni dodatek cukru i tłustej śmietanki. Łyżeczka pasty tahini to tylko 40 kcal, a dodatek łyżeczki cukru i 100 ml mleka 3,2% to łącznie dodatkowo 100 kcal, więc taka zmiana może przynieść pozytywny skutek.
Obecność błonnika i białka w paście tahini pozytywnie wpływa na uczucie sytości, dlatego po wypiciu takiej kawy do posiłku możemy dłużej odczuwać sytość i zmniejszyć ochotę na podjadanie.
Kawa z tahini może nas pobudzić i zwiększyć nasz poziom energii, a to może przełożyć się na większą aktywność ruchową, która spowoduje większe „spalanie” kilokalorii.

Gdzie jeszcze dodać tahini, aby wykorzystać jego potencjał?
Tahini ma wiele korzyści zdrowotnych, dlatego dość często powinno ono mieć swoje miejsce w naszej diecie. Najczęściej tahini dodawane jest do hummusu. Jest to kluczowy składnik do powstania klasycznego hummusu z ciecierzycy, który jest źródłem białka i zdrowych tłuszczy w naszej diecie.
Tahini świetnie nadaje się do sosów i dressingów, np. w towarzystwie soku z cytryny, oliwy i przeciśniętego przez praskę czosnku idealnie uzupełni smak pieczonych warzyw i sałatek.
Dodaj tahini do deserów, jeśli chcesz poczuć chałwowy smak lub używaj jako zamiennik wszędzie tam, gdzie występuje masło orzechowe. Ogólnie pastę tahini możesz wykonać samodzielnie lub kupić gotową w sklepie.

Przepisy z tahini: z czarną kawą, latte, odżywczy koktajl i oczywiście hummus
Po ogromnej sławie, jaka spłynęła na kawę z tahini, w internecie znajdziemy pełno różnych inspiracji na jej przygotowanie. Podstawowy przepis to tylko:
- Kawa,
- Łyżeczka pasty tahini,
- Ewentualnie: syrop klonowy, cynamon,
W filiżance umieść łyżeczkę pasty tahini. Wlej do niej zaparzoną kawę i dokładnie wymieszaj. Do smaku możesz dodać syrop oraz szczyptę cynamonu.
Z dodatkiem kawy i tahini możesz przygotować również popularne caffe latte, czyli kawę z mlekiem. Wówczas pastę tahini wymieszaj z mlekiem przed jego spienieniem. Dzięki temu mleczna pianka będzie jeszcze bardziej kremowa.
Kolejnym pomysłem na wykorzystanie kawy i tahini to przygotowanie energetyzującego shake’a, który może być również świetnym drugim śniadaniem:
- 1 banan,
- ¾ szklanki mleka lub napoju roślinnego do wyboru,
- 1 przestudzona kawa – np. espresso lub kawa zaparzona w inny sposób,
- 1 łyżeczka tahini,
- 1 daktyl,
- Szczypta cynamonu,
- W gorące dni: kostki lodu lub pół szklanki wody.
Banana obierz, podziel na mniejsze części i umieść w blenderze. Dodaj mleko, kawę, tahini, daktyla, cynamon i lód lub wodę i całość dokładnie zblenduj. Taki koktajl będzie miał tylko 290 kcal i aż 10 g białka, dlatego to świetny pomysł na ożywczy posiłek do pracy lub szkoły.
Hummus to świetny dodatek do kanapek zamiast masła lub jako dip do świeżych warzyw. Tutaj wystarczy dokładnie zblendować: 400 g ugotowanej ciecierzycy, 4 łyżki pasty tahini, ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, zimną wodą (do uzyskania odpowiedniej konsystencji) oraz przyprawy takie jak sól i pieprz.
@somethingnutritious tahini coffee shake #tahini#bananashake#easyrecipessos - .
Źródło:
- https://zywienie.medonet.pl/odchudzanie/produkty-wspomagajace-odchudzanie/dodawaj-do-kawy-po-jednej-lyzeczce-i-chudnij-tak-robia-greczynki/nxmkpv7
- https://cafessima.pl/blog/tahini-do-kawy-tak-kawa-z-tahini-hitem-2024-roku/
- https://zdrowie.interia.pl/diety/news-greczynki-dodaja-do-kawy-i-znikaja-im-boczki-dziala-juz-jedn,nId,7619931
- https://odzywianie.wprost.pl/odchudzanie/11566573/kawa-z-tahini-wspomaga-odchudzanie-zobacz-jak-ja-przyrzadzic.html