Opublikowano: 21.03.2024 r., 15:10
|
Autor:
Paulina Lipińska
Podczas świąt wielkanocnych królują typowe potrawy, które są tradycyjnie serwowane w całej Polsce. Jednakże, poza tymi wszystkimi znanymi potrawami, w różnych miejscach Polski są przygotowywane charakterystyczne dla danego obszaru dania. Chcesz wiedzieć, z czego słynie między innymi województwo śląskie czy może Kujawy? Przeczytaj i dowiedz się więcej.
Wielkanoc jest najważniejszym świętem w wierze katolickiej. Obchodzona jest na upamiętnienie Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Oznacza triumf w walce życia ze śmiercią. Święta Wielkanocne występują po 40-dniowym poście oraz Triduum Paschalnym. Są to święta ruchome, w chrześcijańskiej wierze obchodzone są w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca.
Wielkanoc ma swoje tradycyjne potrawy. W całej Polsce znane są takie dania, jak:
Oto inne, charakterystyczne dania, które robi się w całej Polsce na te wyjątkowe święta - czytaj dalej!
Święta Wielkanocne na Śląsku obchodzi się przy słynnym, śląskim żurze. Z dań wytrawnych jest także przygotowywany święcelnik. Jest to placek drożdżowy pieczony z dodatkiem wędlin wędzonych.
W tym regionie Polski na święta wielkanocne przygotowuje się też desery. Do nich należą słodkie bułki drożdżowe, nazwane buchtami. Mogą być z nadzieniem albo bez. Dodatkowo ze słodyczy robi się babkę majonezową, strucle i kołacze.
Poniżej przedstawiamy przepis na kołacz z serem.
W rejonach Pomorza słynna jest babka drożdżowa z kruszonką, którą nazywa się "młodzowym kuchem z kruszonką". Może być też wersja "biedna" - "marchewny kuch", czyli ciasto wykonane z marchewki, wody oraz mąki.
Jeśli chodzi o potrawy wytrawne, przygotowywana jest tam szynka w cieście, a także jajka smażone na słoninie.
Kujawy to obszar Polski, w którym serwuje się żur kujawski. To gęsta zupa, której bazą jest zakwas żytni.
Na słodko natomiast, na Kujawach rządzi kujawiok. To wielkanocna babka z ciasta drożdżowego na słodko.
Małopolska wyróżnia się takim daniem, jak strząstka. Jest to masa z jajek, chrzanu i świątecznych wędlin zalana octem i wodą. Podaje się też tutaj jagnięcinę, na przykład ze śliwkami. Danie z jarmużem, fasolą, suszonymi śliwkami i oscypkiem to fizoły.
Jest tu także, typowa dla tego miejsca, chrzanówka lanckrońska. To zupa, w której składzie jest chrzan, mięso, warzywa, śmietana i mąka. Do tego dodaje się jajko oraz koperek. Kolejną zupa je sodra, zwana także chrzonicą, krzonowiną oraz święceliną. To też wielkanocna zupa z chrzanem.
Barszcz czerwony z kiszonych buraków to tradycyjna zupa zalewajka z grzybami. Jest ona przygotowywana na Podlasiu.
Na Podlasiu znajdziesz sękacze, czyli ciasto biszkoptowe w kształcie okręgu. Tutaj także podaje się paschę, czyli smaczny deser zrobiony z bakalii oraz twarogu. Podrzucamy przepis na paschę, ponieważ jest prosta do wykonania.
W Wielkopolsce królują głównie potrawy na bazie mięsa. Cielęcina z czosnkiem to jedno z typowych dań, które w tym miejscu są podawane na Wielkanocnym stole.
Poza tym, Wielkopolska słynie z galarety zrobionych z nóżek wieprzowych, czyli studzieniny. Podawana jest z octem oraz pieczywem.
Rzeżucha jest ważnym składnikiem świąt Wielkanocnych na Kaszubach. Podaje się ją do świątecznych dań. W tym regionie Polski jest robiona także jajecznica, nazwana prażnicą. Jest to jajecznica na bogato: z boczkiem, słoniną lub rybą wędzoną (węgorz).
Dodatkowo tutaj przygotowuje się gotowaną szynkę. Robiony jest też zylc, na który podajemy przepis poniżej.
W Polsce potrawy wielkanocne są przeróżne. Dla wielu osób są one bardzo ważnym symbolem. W święta te królują przede wszystkim potrawy bogate w mięso. Nie można zapomnieć o ciastach, które zwykle nie mają kremów, a raczej są w formie prostych wypieków.
Czy znasz jakieś inne dania, które mogłyby się pojawić na liście tradycyjnych, mniej znanych potraw wielkanocnych?