Jak upiec idealny piernik świąteczny – sprawdzone triki i sekretne dodatki
Idealny, smaczny piernik to świetny deser po kolacji wigilijnej i dodatek do świątecznego relaksu z kawą. Jednak co zrobić, aby był na pewno smaczny i wilgotny „na czas”? Poznaj nasze wskazówki, które sprawią, że piernik na pewno wyjdzie idealnie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Najlepszy piernik to taki przygotowany na czas!
Choć obecnie istnieje wiele przepisów, które pozwalają przygotować to ciasto nawet na dzień przed Wigilią, to jednak czas przygotowania piernika ostatecznie wpływa na jego smak. Sugeruje się, że najbardziej lubiany Piernik Staropolski powinien być przygotowany nawet 6 tygodni przed Wigilią – w połowie listopada. Przy czym minimalny czas na przygotowanie ciasta to 2 tygodnie przed Świętami w okolicy Mikołajek, czyli 6 grudnia.
Ten odpowiedni czas leżakowania ciasta pozwala w pełni „przegryźć” się użytym składnikom. Przede wszystkim chodzi tu o korzenne przyprawy, których aromat powinien dokładnie dojść do każdego składnika. Ciasto podczas przygotowania jest dość gęste i trudne do równomiernego połączenia, dlatego leżakowanie poniekąd robi część pracy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać przepis na szybki piernik i przygotować go bezpośrednio przed świętami.
Piernik można, a nawet trzeba upiec kilka dni przed świętami. Jeśli obawiasz się, że ciasto obeschnie i stwardnieje, to mamy kilka wskazówek, jak tego uniknąć.
Przede wszystkim odpowiednie przełożenie piernika np. powidłami, powoduje, że zyskuje on dodatkową wilgotność. Podobnie zadziała polewa czekoladowa, która również doda wilgotności. Kolejna sprawa to odpowiednie zabezpieczenie po wystudzeniu. Gdy ciasto dobrze ostygnie i je ozdobisz, to umieść je w zamykanym pojemniku (jeśli takie duże posiadasz) lub po prostu owiń folią spożywczą i umieść w ciemnym i chłodnym miejscu. To uchroni piernik przed obsychaniem i znów sprawi, że smaki dobrze się ze sobą połączą.
Jeśli szykujesz piernik przekładany, to jednym z elementów jego przygotowania jest upieczenie blatów. Po upieczeniu zwróć uwagę, czy brzegi blatów są lekko zaokrąglone, a ciasto jest wyrośnięte. Blaty piernika nie powinny wyglądać na bardzo płaskie i suche – taki wygląd sugeruje, że nie wszystko poszło zgodnie z planem.
Dobre składniki są odpowiedzią na wszystkie wątpliwości
Podstawowe składniki do wykonania piernika to: miód, masło, cukier, mąka, przyprawa do piernika, jajka, mleko i soda.
Okazuje się, że w zależności od tego, jaki rodzaj miodu wybierzesz, możesz uzyskać zupełnie inny smak ciasta. Najbardziej wskazanym do wypieku piernika jest miód gryczany. Wynika to z jego aromatu, barwy oraz składu chemicznego, który wspaniale wpływa na ostateczny smak ciasta. Niektórzy sugeruje nawet, aby cukier zamienić w całości na miód. To wpłynie jeszcze bardziej pozytywnie na smak, a rola cukru, czyli nadanie słodyczy oraz chłonięcie wilgotności, zostanie również tutaj spełniona.
Kolejna sprawa to oczywiście przyprawy. Choć są dostępne gotowe mieszanki przypraw do piernika, to warto wykonać taką mieszankę samodzielnie. Nie jest to wcale tak trudne, a świeżo utarte zioła i przyprawy oddają jeszcze więcej smaku i aromatu do ciasta. Do przygotowania przyprawy konieczny będzie pieprz, ziarna kolendry, ziele angielskie, anyż, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir mielony i cynamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Utarcie tych przypraw w moździerzu sprawi, że uzyskacie jeszcze bardziej aromatyczną mieszankę przypraw.
Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych właściwości. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego też dawniej przez właśnie zawartość przypraw pierniki były używane jako lek na przeziębienie. W pierniku obowiązkowe są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.
Źródła:
- https://www.huffpost.com/entry/how-to-make-gingerbread-cookies_l_61afdb25e4b02df7c6ade2a1
- https://pszczoly24.pl/jaki-miod-do-piernika/
- https://aniagotuje.pl/przepis/przyprawa-do-piernika
- https://gloswielkopolski.pl/przepis-na-piernik-dlugo-dojrzewajacy-zrob-go-juz-dzis-sprawdz-jak-krok-po-kroku-przygotowac-swiateczny-hit-29-11-2024/ga/c11p2-26913641/zd/77649963885
- https://www.przyslijprzepis.pl/artykul/niezawodny-trik-na-aromatyczny-piernik-dodajcie-ten-1-skladnik-oszalejecie-jakie-to-dobre