Wilgotny, miękki i pachnący. Tak przygotujesz idealny piernik

Perfekcyjny, pyszny piernik to doskonały deser po wigilijnej kolacji i uzupełnienie świątecznego odpoczynku z kawą. Jak jednak zagwarantować, że będzie smakowity i wilgotny w odpowiednim momencie? Zapoznaj się z naszymi poradami, które zapewnią, że twój piernik będzie doskonały.
Sztuka przygotowania idealnego piernika świątecznego
Chociaż dzisiaj istnieje mnóstwo receptur, które umożliwiają przygotowanie tego wypieku nawet na dzień przed Bożym Narodzeniem, to jednak czas jego przyrządzania ma ostateczny wpływ na walory smakowe. Uważa się, że ulubiony Piernik Staropolski powinien być przyrządzony nawet 6 tygodni przed Wigilią – w połowie listopada. Minimalny czas na przygotowanie ciasta to 2 tygodnie przed Świętami w pobliżu Mikołajek, czyli 6 grudnia.
Ten odpowiedni czas dojrzewania ciasta pozwala w pełni „przegryźć” się użytym składnikom. Przede wszystkim chodzi o przyprawy korzenne, których aromat powinien dotrzeć do każdego składnika. Ciasto podczas przygotowania jest dość zwarte i trudne do równomiernego wymieszania, dlatego dojrzewanie częściowo wykonuje tę pracę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z przepisu na szybki piernik i upiec go bezpośrednio przed Świętami.
Piernik można, a nawet należy upiec kilka dni przed Świętami. Jeśli boisz się, że wypiek obeschnie i stwardnieje, to mamy kilka wskazówek, jak tego uniknąć.
Przede wszystkim właściwe przełożenie piernika np. powidłami, sprawia, że zyskuje on dodatkową wilgotność. Podobnie zadziała polewa czekoladowa, która również doda wilgotności. Kolejna kwestia to odpowiednie zabezpieczenie po ostudzeniu. Gdy ciasto dobrze ostygnie i je ozdobisz, umieść je w zamykanym pojemniku (jeśli taki posiadasz) lub owiń folią spożywczą i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. To uchroni piernik przed obsychaniem i ponownie sprawi, że smaki dobrze się ze sobą połączą.
Jeśli przygotowujesz piernik warstwowy, to jednym z kroków jego przygotowania jest wypieczenie blatów. Po upieczeniu zwróć uwagę, czy krawędzie blatów są lekko zaokrąglone, a ciasto jest dobrze wyrośnięte. Blaty piernika nie powinny wyglądać na bardzo płaskie i suche – taki wygląd może sugerować, że coś poszło niezgodnie z planem.
Sekret aromatycznego piernika staropolskiego
Kluczowe składniki do zrobienia piernika to: miód, masło, cukier, mąka, przyprawa do piernika, jajka, mleko i soda.
Okazuje się, że w zależności od tego, jaki rodzaj miodu użyjesz, możesz uzyskać zupełnie inny smak wypieku. Najbardziej rekomendowanym do pieczenia piernika jest miód gryczany. Wynika to z jego aromatu, koloru oraz składu chemicznego, który doskonale wpływa na ostateczny smak ciasta. Niektórzy zalecają nawet, aby cukier całkowicie zastąpić miodem. To wpłynie jeszcze bardziej pozytywnie na smak, a funkcja cukru, czyli nadanie słodyczy oraz pochłanianie wilgoci, zostanie również tutaj spełniona.
Następną kwestią są oczywiście przyprawy. Choć są dostępne gotowe mieszanki przypraw do piernika, to warto przygotować taką mieszankę samodzielnie. Nie jest to wcale tak trudne, a świeżo utarte zioła i przyprawy dodają jeszcze więcej smaku i aromatu do ciasta. Do przygotowania przyprawy potrzebny będzie pieprz, ziarna kolendry, ziele angielskie, anyż, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir mielony i cynamon. To połączenie wszystkich tych przypraw nadaje piernikowi jego wyrazistości. Utarcie tych przypraw w moździerzu sprawi, że uzyskacie jeszcze bardziej aromatyczną mieszankę przypraw.
Warto wiedzieć, że oprócz aromatu każda z przypraw ma wiele zdrowotnych korzyści. Na przykład: cynamon pomaga w zwalczaniu mdłości, poprawia krążenie i może działać przeciwbólowo, gałka muszkatołowa poprawia trawienie i apetyt, kardamon ma działanie antyseptyczne, a anyż pomaga przy zaparciach. Dlatego dawniej ze względu na zawartość przypraw pierniki były używane jako lekarstwo na przeziębienie. W pierniku niezbędne są przyprawy korzenne, to one nadają ciastu tak świątecznego aromatu i wyjątkowego smaku.
