Twój chleb zrobił się twardy jak kamień? Ten trik przywróci mu świeżość w 10 sekund!

Świeżo upieczony chleb roztacza wokół siebie wspaniały aromat, któremu trudno się oprzeć. Krucha skórka, miękki środek i chrupiący dźwięk podczas krojenia sprawiają, że spożywamy go z prawdziwą przyjemnością. Niestety, po jednym lub dwóch dniach chleb traci swoje zalety – staje się twardy i mniej smakowity. Na szczęście istnieje kilka skutecznych sposobów, aby przywrócić mu świeżość, dzięki czemu nie trzeba go wyrzucać.
- Jak uratować czerstwy chleb? Skuteczne metody
- Jak odświeżyć pieczywo? Proste metody w domu
- Jak przechowywać chleb, by długo był świeży?
Jak uratować czerstwy chleb? Skuteczne metody
Najłatwiejszym sposobem będzie zamrożenie pieczywa. Jeśli kupisz zbyt dużo chleba, wystarczy pokroić go na kromki, włożyć do woreczka i umieścić w zamrażarce. Pieczywo przechowywane w tej formie zachowa swoje właściwości nawet przez trzy miesiące. Gdy nabierzesz ochoty na kanapki, wystarczy wyjąć odpowiednią ilość i zostawić do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.
Innym równie efektywnym sposobem na uratowanie czerstwego chleba jest szybkie odświeżenie go w mikrofalówce. Jeśli stwardniał, delikatnie zwilż ręcznik papierowy, owiń nim pojedyncze kromki i podgrzewaj przez kilka sekund na najwyższej mocy. To szybka metoda, jednak efekt utrzymuje się krótko. Dlatego odświeżony w ten sposób chleb najlepiej zjeść od razu.
Równie efektywnym trikiem może być podgrzanie chleba w piekarniku. Lekko skrop go wodą, a następnie zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika (ok. 150°C). Mały bochenek potrzebuje kilku minut, podczas gdy większy musi pozostać w piekarniku nawet do 20 minut. Po wyjęciu pieczywo odzyska chrupkość i przyjemny zapach.
Możesz również spróbować metody odświeżania chleba przy użyciu pary wodnej. Zagotuj wodę w garnku, umieść na wierzchu durszlak z pieczywem, a następnie przykryj całość. Po kilku minutach para sprawi, że chleb stanie się miękki, a skórka elastyczna.
Jak odświeżyć pieczywo? Proste metody w domu
Czy posiadasz w domu toster? Aby odświeżyć pieczywo, włóż do niego po jednej kromce. Podgrzewając je, przywrócisz im chrupkość. Lekka brązowa barwa dodatkowo polepszy smak chleba.
Świetnym rozwiązaniem jest również podsmażenie kromek na suchej patelni – ewentualnie z niewielką ilością masła. W ten nieskomplikowany sposób zrobisz znakomite grzanki, które doskonale smakują np. z jajkiem sadzonym lub sałatką.
Pragniesz, aby pieczywo było miękkie? Możesz użyć wilgotnej ściereczki. Owiń nią chleb, a następnie włóż na chwilę do piekarnika. Para, która powstanie podczas podgrzewania, przywróci starszemu chlebowi sprężystość.

Jak przechowywać chleb, by długo był świeży?
Podstawą zapobiegania szybkiemu psuciu się pieczywa jest jego odpowiednie przechowywanie. Staraj się umieszczać go w lnianym lub bawełnianym woreczku, który zabezpieczy chleb przed wysychaniem, jednocześnie umożliwiając mu „oddychanie”. Zdecydowanie unikaj foliowych torebek, ponieważ sprzyjają one powstawaniu pleśni.
Dobrym wyborem jest również tradycyjny chlebak wykonany z drewna, ceramiki lub stali. Dzięki niemu pieczywo dłużej pozostanie świeże, a przy tym nie stanie się gumowate.
Stary chleb wcale nie musi trafiać do kosza. Z odświeżonego bochenka można przygotować smaczne przekąski, takie jak grzanki do zupy, zapiekanki czy tosty. W ten sposób nic się nie zmarnuje.