Sekrety obierania czosnku – domowy trik babci działa lepiej niż nożyk

Czosnek to prawdziwa perełka wśród naturalnych produktów wspierających zdrowie. Ma intensywny aromat i smak, dzięki czemu doskonale podbija walory rozmaitych potraw. Mimo to wiele osób rezygnuje z częstego używania czosnku, ponieważ nie lubi go… obierać. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych trików, dzięki którym można w ekspresowym tempie przygotować go do dalszej obróbki. Przeczytaj.
- Czosnek i jego potężna moc – nie tylko w kuchni
- 5 sprawdzonych sposobów na szybkie obranie czosnku
- Dlaczego warto sięgać po czosnek?
Czosnek i jego potężna moc – nie tylko w kuchni
Czosnek już dawno nazywany jest naturalnym antybiotykiem – i to zupełnie nie bez powodu. Zawiera związki siarkowe, które wspierają odporność organizmu i pomagają zwalczać infekcje. Jego regularne spożywanie wspomaga m.in. obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Wpływa też korzystnie na układ krążenia. Dzięki zawartości antyoksydantów, takich jak allicyna, czosnek działa również odmładzająco.
W kuchni wykorzystuje się go na wiele sposobów. Czosnek wyśmienicie sprawdza się w surowej postaci, np. jako dodatek do dressingu. Można go również piec, dusić i smażyć. Intensywny aromat czosnku świetnie komponuje się z mięsem, warzywami, makaronem lub ryżem. Zanim jednak trafi na patelnię lub do piekarnika, trzeba go dobrze obrać.
5 sprawdzonych sposobów na szybkie obranie czosnku
- Podgrzewanie w piekarniku / mikrofalówce
Ząbki czosnku możesz delikatnie upiec z innymi warzywami. Po kilkunastu minutach w piekarniku skórka niemal sama odejdzie. Z kolei środek zrobi się miękki i kremowy. Możesz też skorzystać z mikrofalówki. Wystarczy kilkadziesiąt sekund podgrzewać czosnek, aby łupina odpadła.
- Zgniatanie nożem
Potrzebujesz tylko kilku ząbków czosnku? Spróbuj lekko zgnieść czosnek bokiem szerokiego noża. Łupina powinna pęknąć, dzięki czemu łatwo będzie można ją usunąć.
- Potrząsanie w naczyniu
Świetne rozwiązanie, jeśli chcesz błyskawicznie obrać większą ilość czosnku. Umieść oddzielone ząbki w zamkniętym słoiku i energicznie nimi potrząsaj. Skorupki powinny oddzielić się w kilkanaście sekund.
- Dociskanie silikonowym obierakiem
Wystarczy, że włożysz do środka ząbek, delikatnie dociśniesz i będziesz pocierać przez kilka sekund. Łupina powinna błyskawicznie się oddzielić.
- Kąpiel w gorącej wodzie
Zanurz ząbki czosnku w gotującej się wodzie. Podgrzewaj przez minutę, aż skórka zacznie sama odchodzić. Odcedź i lekko ostudź, następnie naciśnij każdy ząbek – łupina powinna schodzić sama, niemal bez oporu.

Dlaczego warto sięgać po czosnek?
Spożywanie czosnku na co dzień to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku dań, ale również skuteczna profilaktyka zdrowotna. Substancje zawarte w czosnku wykazują silne działanie:
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze.
Właśnie dlatego czosnek bywa często polecany w naturalnych kuracjach wzmacniających organizm, zwłaszcza w sezonie przeziębień. Dodatkowo wspiera procesy trawienne i poprawia kondycję skóry. Regularne spożywanie czosnku może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi i poprawić wrażliwość komórek na insulinę.
Jak widzisz, naprawdę warto wykorzystywać w czosnek w potrawach, zwłaszcza z uwagi na jego potężne działanie zdrowotne. Naucz się nie tylko, jak go szybko obierać, ale też świadomie korzystać z potencjału czosnku.
Przeczytaj też: Przepis na czosnek kiszony – zdziwisz się, jakie to proste!