Wystarczy kawałek folii, a owoce będą świeże nawet o 7 dni dłużej!

Banany na pierwszy rzut oka nie wydają się czymś specjalnym. Każdy z nas widuje je w sklepie i przynajmniej raz w życiu spróbował. Tymczasem niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że niepozorne banany kryją w sobie znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. Niestety, mają jedną poważną wadę – szybko się psują. Zwłaszcza latem wystarczy chwila, aby z żółtych zrobiły się miękkie i brunatne. Sprawdź, jak temu zapobiec.
- Dlaczego banany tak szybko ciemnieją?
- Co zrobić, aby na dłużej zachować świeżość bananów?
- Do czego wykorzystać dojrzałe banany?
Dlaczego banany tak szybko ciemnieją?
Banany to naturalne źródło energii oraz cennych dla organizmu składników odżywczych. Zawierają m.in. błonnik, witaminę C i duże ilości potasu, który wspomaga pracę układu nerwowego i mięśni. Spożywane regularnie mogą skutecznie wspierać gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednak pewien problem, z którym boryka się większość osób jedzących banany – mianowicie ich podatność na psucie.
Wystarczy kilka dni, aby banany zaczęły ciemnieć. Robią się wówczas bardzo miękkie i tracą swoją sprężystość. Kiedy konsystencja zmienia się w brunatną breję, wiele osób decyduje się je wyrzucić. Okazuje się, że… zupełnie niepotrzebnie. Jednak o tym za chwilę.
Dlaczego skórki bananów tak szybko robią się ciemne? To owoce, które dojrzewają po zbiorach. Banany wydzielają etylen, czyli gaz odpowiedzialny za przyspieszanie procesu dojrzewania. W cieple oraz w pobliżu innych owoców produkujących etylen (np. jabłek), proces ten zachodzi w mgnieniu oka. W efekcie skórka ciemnieje, wnętrze banana się rozmiękcza, a owoc traci pierwotną jędrność.
Co zrobić, aby na dłużej zachować świeżość bananów?
Aby zatrzymać proces ciemnienia bananów, warto skorzystać z kilku prostych domowych trików.
- Banany powinny być przechowywane z dala od słońca i źródeł ciepła. Owoce te najlepiej czują się w chłodnym, ale nie lodowatym miejscu. Nie chowaj ich więc w lodówce. Dzięki niej miąższ może na dłużej zachować świeżość, jednak skórka szybko zrobi się ciemna.
- Należy oddzielać od siebie pojedyncze sztuki owoców. Jeśli będą leżeć w kiści, etylen będzie szybko przenosił się na kolejne sztuki, co przyspieszy dojrzewanie bananów.
- Warto owijać końcówki bananów np. kawałkiem folii aluminiowej. Chodzi o łodyżki, z których wyrastają owoce. To właśnie przez nie ulatnia się najwięcej etylenu. Dzięki temu prostemu zabiegowi można skutecznie opóźnić ciemnienie bananów.
Załóżmy, że twoje banany zrobiły się już ciemne. Nadają się tylko do kosza? Absolutnie nie! Wygląd przejrzałych może sugerować, że trzeba się ich pozbyć. Jednak wciąż można je spożywać! Co więcej, w wyniku przemian skrobi w cukry proste banany z ciemną skórką są słodsze niż żółte. Dojrzałe banany będą więc idealnym składnikiem m.in. deserów i wypieków. Sprawdzą się również jako baza do koktajli, ciast czy owsianek.

Do czego wykorzystać dojrzałe banany?
Dojrzałe banany to prawdziwy kulinarny skarb. Są miękkie i słodkie, dzięki czemu w wielu przepisach rewelacyjnie zastępują cukier i tłuszcz. Ich dodatek pozwala ograniczyć ilość rafinowanego cukru w ciastach, ale też nadać wypiekom naturalną słodycz i wilgotność.
Do czego jeszcze można użyć dojrzałych, ciemnych bananów?
- Świetnie komponują się z kakao, cynamonem, orzechami i bakaliami.
- Można z nich przygotować domowe lody – wystarczy zblendować zamrożone banany z jogurtem naturalnym.
- Rozgniecionymi bananami można zastąpić jajko w wegańskich wypiekach – jedno jajko zastąpi połowa średniego banana.
Masz kilka dojrzałych bananów, jednak nie jesteś w stanie ich teraz wykorzystać? Nie martw się! Wystarczy je pokroić i zamrozić, aby wykorzystać banany w dowolnej chwili. Zamrożone banany zaleca się przechowywać maksymalnie 3-4 miesiące.
Sprawdź też: Co ciekawego przygotować z bananów, gdy nie masz na nie pomysłu?