Poznaj trik na przedłużenie świeżości bananów o nawet 7 dni!

Na pierwszy rzut oka banany nie wydają się niczym wyjątkowym. Każdy z nas widuje je w sklepie i przynajmniej raz w życiu ich skosztował. Jednakże niewiele osób zdaje sobie sprawę, że te niepozorne owoce mają w sobie znacznie więcej, niż się zdaje. Niestety, mają jedną istotną wadę – szybko się psują. Zwłaszcza latem wystarczy chwila, aby z żółtych stały się miękkie i brązowe. Sprawdź, jak temu zapobiec.
- Ciemnienie bananów: przyczyny i rozwiązania
- Jak zatrzymać proces ciemnienia bananów?
- Dojrzałe banany: kulinarny skarb w kuchni
Ciemnienie bananów: przyczyny i rozwiązania
Banany to naturalne źródło siły oraz wartościowych dla ciała składników odżywczych. Zawierają m.in. błonnik, witaminę C i spore ilości potasu, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Regularne ich spożywanie może skutecznie wspomagać równowagę wodno-elektrolitową. Istnieje jednak pewien problem, z którym zmaga się większość osób konsumujących banany – mianowicie ich skłonność do psucia.
Wystarczy kilka dni, aby banany zaczęły ciemnieć. Stają się wtedy bardzo miękkie i tracą swoją jędrność. Kiedy konsystencja zmienia się w brązową papkę, wiele osób decyduje się je wyrzucić. Okazuje się, że… całkiem niepotrzebnie. Jednak o tym za moment.
Czemu skórki bananów tak szybko stają się ciemne? To owoce, które dojrzewają po zbiorach. Banany wytwarzają etylen, czyli gaz odpowiedzialny za przyspieszanie dojrzewania. W cieple oraz w obecności innych owoców wytwarzających etylen (np. jabłek), proces ten zachodzi błyskawicznie. W rezultacie skórka ciemnieje, wnętrze banana mięknie, a owoc traci pierwotną jędrność.
Jak zatrzymać proces ciemnienia bananów?
Jeżeli chcesz powstrzymać banany przed ciemnieniem, warto zastosować kilka łatwych trików domowych.
- Banany powinny być trzymane z dala od światła słonecznego i źródeł ciepła. Te owoce najlepiej przechowywać w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscu. Unikaj wkładania ich do lodówki. Chociaż może to pomóc zachować świeżość miąższu na dłużej, skórka szybko stanie się ciemna.
- Trzeba oddzielać pojedyncze owoce od siebie. Jeżeli pozostaną w kiści, etylen będzie szybko przenoszony na inne owoce, co przyspieszy ich dojrzewanie.
- Warto zawijać końcówki bananów np. kawałkiem folii aluminiowej. Dotyczy to łodyżek, z których wyrastają owoce. To przez nie uwalnia się najwięcej etylenu. Dzięki temu prostemu zabiegowi można skutecznie opóźnić ciemnienie bananów.
Załóżmy, że twoje banany zrobiły się już ciemne. Czy nadają się tylko do wyrzucenia? Zdecydowanie nie! Ich wygląd może sugerować, że trzeba się ich pozbyć, ale wciąż można je zjeść! Co więcej, wskutek przemian skrobi w cukry proste banany z ciemną skórką są słodsze niż te żółte. Dojrzałe banany będą więc doskonałym składnikiem m.in. deserów i wypieków. Mogą być również użyte jako baza do koktajli, ciast czy owsianek.

Dojrzałe banany: kulinarny skarb w kuchni
Dojrzałe banany stanowią prawdziwy kulinarny klejnot. Są delikatne i słodkie, co sprawia, że w wielu recepturach znakomicie zastępują cukier i tłuszcz. Ich użycie pozwala zmniejszyć ilość rafinowanego cukru w wypiekach, a także nadać im naturalną słodycz i wilgotność.
Do jakich celów jeszcze można wykorzystać dojrzałe, ciemne banany?
- Doskonale pasują do kakao, cynamonu, orzechów i suszonych owoców.
- Można z nich przygotować domowe lody – wystarczy zmiksować zamrożone banany z jogurtem naturalnym.
- Rozgniecionymi bananami da się zastąpić jajko w wegańskich wypiekach – jedno jajko można zastąpić połową średniego banana.
Masz kilka dojrzałych bananów, ale nie jesteś teraz w stanie ich wykorzystać? Nie przejmuj się! Wystarczy je pokroić i zamrozić, aby użyć banany w dowolnym momencie. Zamrożone banany najlepiej przechowywać maksymalnie 3-4 miesiące.
Zobacz też: Co interesującego przygotować z bananów, gdy brakuje ci pomysłu?