Jak pozbyć się ości z ryby? Stary sposób babci, który naprawdę działa

Ości potrafią skutecznie zniechęcić do jedzenia nawet najlepszej ryby. Wiele osób woli zrezygnować z cennych właściwości ryb i ich delikatnego smaku właśnie w obawie przed zadławieniem. Cienkie, prawie przezroczyste ości potrafią zamienić posiłek w stresujące doświadczenie. Na szczęście istnieje sprawdzony sposób, który od lat był wykorzystywany w kuchniach naszych babć. Dzięki niemu ryba wreszcie będzie bezpieczna do zjedzenia. Przeczytaj.
- Dlaczego, mimo wielu ości, warto jeść ryby?
- Jak w prosty i szybki sposób pozbyć się ości z ryby?
- Naturalne metody, dzięki którym ograniczysz problem ości w rybie
Dlaczego, mimo wielu ości, warto jeść ryby?
Ryby to prawdziwy skarb dla zdrowia. To niezwykle cenne źródło kwasów omega-3, które wspierają pracę serca i mózgu. Dostarczają również pełnowartościowego białka, witamin (A, D, E, z grupy B) i minerałów, takich jak:
- jod,
- wapń,
- żelazo,
- selen,
- magnez.
Regularne spożywanie wysokojakościowych ryb pomaga obniżać poziom cholesterolu. W dodatku skutecznie wzmacnia odporność i poprawia koncentrację. Niestety, wiele osób rezygnuje z nich w obawie przed… ośćmi. Na szczęście istnieją triki, dzięki którym można wykluczyć ten problem raz na zawsze.
Jak w prosty i szybki sposób pozbyć się ości z ryby?
Najstarszym i niezawodnym sposobem na pozbycie się ości z ryby jest użycie soku z cytryny. Kwas cytrynowy działa na ości podobnie jak na wapń w muszlach – zmiękcza je, a czasem wręcz rozpuszcza. Dzięki temu ryba staje się bezpieczna do zjedzenia.
Jak krok po kroku pozbyć się ości z ryby przy użyciu soku z cytryny?
- Przygotuj oczyszczoną rybę i ułóż ją w naczyniu.
- Polej obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny tak, aby pokryć całą powierzchnię.
- Przykryj naczynie i włóż do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie odsącz nadmiar płynu, przypraw i przygotuj rybę według uznania.
Dzięki temu trikowi ości zrobią się miękkie i niemal niewyczuwalne. Jeśli planujesz później usmażyć rybę, możesz też wykorzystać technikę nacinania mięsa – sok z cytryny lepiej wniknie do środka i skuteczniej zadziała na środek ryby.
- Połóż rybę skórą do dołu.
- Wykonuj płytkie nacięcia co centymetr, nie przecinając skóry.
- Polej całość sokiem z cytryny i odstaw na minimum 30 minut, a najlepiej na noc.
- Po marynowaniu wypłucz, osusz i smaż w ulubiony sposób.
Tak przygotowana ryba nie tylko będzie bez ości, ale też nabierze wyjątkowego aromatu.

Naturalne metody, dzięki którym ograniczysz problem ości w rybie
Doskonałym pomysłem na pozbycie się ości z ryby jest pieczenie jej w folii aluminiowej lub rękawie. Pod wpływem pary wodnej i ciepła ości miękną, natomiast mięso staje się tak delikatne, że z łatwością można oddzielić je widelcem.
Świetnym trikiem na zmiękczenie ości jest również moczenie ryby w mleku lub maślance przez kilka godzin przed obróbką. Zawarte w nich kwasy mlekowe działają podobnie jak cytryna.
Chcesz ułatwić sobie filetowanie? Używaj wyłącznie długiego, elastycznego noża dedykowanego do takiej obróbki ryb. Zaczynaj filetowanie od ogona, przesuwając ostrze wzdłuż kręgosłupa, a następnie delikatnie oddzielając mięso od kości. W ten sposób zdecydowana większość ości zostanie w jednym kawałku – tak będzie je łatwiej usunąć.
Pamiętaj, że regularne spożywanie ryb przynosi mnóstwo korzyści, dla których warto trochę pomęczyć się z ośćmi. Zastosowanie prostych trików powinno jednak sprawić, że ryba przestanie być problematyczna, a stanie się pysznym, lekkim i zdrowym posiłkiem.
Przeczytaj również: Dietetyk ostrzega! Tych ryb w puszce nie kupuj!