Przez to makaron wychodzi bez smaku i się skleja. A wystarczy zmienić jedną rzecz

Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu pojawiają się, gdy działamy w pośpiechu lub polegamy na nie zawsze właściwych poradach. Jednym z podstawowych problemów jest gotowanie makaronu w zbyt małej ilości wody, co prowadzi do jego sklejania się i zaburzenia tekstury. To jednak dopiero początek! Sprawdź najczęstsze błędy, które skutecznie mogą zepsuć makaron.
- Przepłukiwanie makaronu – czy to konieczne?
- Tych błędów podczas gotowania makaronu lepiej nie popełniać
- Na co zwrócić uwagę w trakcie gotowania makaronu?
Przepłukiwanie makaronu – czy to konieczne?
Niektórym wydaje się, że przygotowanie makaronu jest banalnie proste. Jednak to detale decydują o efekcie. Właśnie dlatego kluczowe znaczenie dla makaronu mają elementy, takie jak:
- moment dodania soli,
- temperatura wody,
- sposób odcedzania.
Nawet czynności tak niepozorne, jak płukanie gotowych nitek, mogą wpłynąć np. na smak sosu czy strukturę potrawy. Dlatego dobrze jest rozumieć konsekwencje poszczególnych kroków – nawet jeśli chodzi o zwykłe gotowanie makaronu.
Wielu z nas trapi jedno pytanie: czy przepłukiwanie makaronu jest konieczne? Odpowiedź nie jest taka oczywista, ponieważ zależy od rodzaju przyrządzanego dania. W większości przypadków lepiej unikać przelewania go zimną wodą, ponieważ w ten sposób usuwa się skrobię odpowiedzialną za wiązanie sosu i nadawanie całości aksamitnej konsystencji.
Są sytuacje, w których przepłukanie makaronu powinno przynieść korzyści. Jeśli ma stać się składnikiem sałatki, najlepiej, aby był jędrny i pozbawiony lepkości. Dzięki zimnej wodzie proces gotowania się zatrzymuje, a nitki robią sprężyste i nie sklejają się ze sobą. Podobnie postąpić można, gdy przepis wymaga późniejszego podsmażania makaronu. Przelanie go wodą pozwoli uniknąć przypalania resztek skrobi na patelni.
Tych błędów podczas gotowania makaronu lepiej nie popełniać
Dodawanie oleju do garnka z makaronem również budzi sporo wątpliwości. Wiele osób uważa to za dobry sposób na uniknięcie sklejania się nitek, jednak efekt bywa… zupełnie odwrotny. Tłuszcz często osadza się na powierzchni nitek, przez co później sos gorzej się z nimi łączy. Makaron może też stracić swój naturalny aromat, stając się tłusty i mniej apetyczny. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zwiększenie ilości wody i regularne mieszanie makaronu – zwłaszcza w pierwszych minutach gotowania.
Wiele niejasności budzi również temat solenia wody. Niektórym zależy na intensywniejszym smaku, inni wolą ograniczać ilość soli w diecie. Dodatek tej przyprawy nie jest obowiązkowy, jednak może znacznie wzbogacić smak makaronu – zwłaszcza gdy podajemy go z delikatnym sosem. Osoby unikające soli mogą spokojnie z niej zrezygnować, zwłaszcza gdy danie zawiera inne aromatyczne składniki.

Na co zwrócić uwagę w trakcie gotowania makaronu?
Pamiętaj, że odpowiednie przygotowanie makaronu zaczyna się… przed samym gotowaniem. Dla efektu ogromne znaczenie ma m.in. dobór właściwego kształtu nitek do rodzaju sosu.
- Grube makarony – najlepiej łączą się z gęstymi sosami warzywnymi lub mięsnymi.
- Cienkie makarony – doskonale komponują się z lekkimi dodatkami.
Istotny jest również czas gotowania podany na opakowaniu. Zawsze postaraj się też spróbować makaronu minutę lub dwie przed końcem procesu – w ten sposób unikniesz efektu rozgotowania, który odbiera potrawie charakter.
Po odcedzeniu makaronu zadbaj o to, aby trafił do sosu jak najszybciej. Jeśli przepis wymaga podania makaronu osobno, wymieszaj go z niewielką ilością wody z gotowania. W ten prosty sposób można zachować idealną konsystencję makaronu i uniknąć nieestetycznego sklejania się nitek.