Genialny trik na obieranie jajek. Wystarczy jeden drobiazg

Obieranie ugotowanych jajek wydaje się błahą czynnością. W rzeczywistości jednak wielu z nas potrafi skutecznie popsuć humor. Zdarza się, że mimo ostrożności podczas obierania białko przykleja się do skorupki, a gładkie jajko zostaje poszarpane. Na szczęście istnieje sprawdzony sposób, dzięki któremu problem obierania jajek zniknie raz na zawsze. Przeczytaj.
- Co zrobić, aby obieranie ugotowanych jajek się udawało?
- Pękanie jajek podczas gotowania – jak temu zapobiec?
- Triki na gotowanie jajek – dzięki nim obieranie będzie proste!
Co zrobić, aby obieranie ugotowanych jajek się udawało?
Jajka w lodówce ma chyba większość z nas. To podstawa wielu dań – od klasycznych kanapek i sałatek, aż po ciasta, naleśniki i sosy. Mimo prostoty, gotowanie jajek nie zawsze przebiega perfekcyjnie. Nawet doświadczonego kucharza potrafi zirytować pęknięta skorupka, nierówna konsystencja białka czy trudności przy obieraniu jajek. Właśnie dlatego warto znać sprytne triki, dzięki którym ten ostatni problem zniknie.
Aby obieranie ugotowanych jajek przestało być udręką, wrzuć do garnka z wodą dwa cienkie plasterki cytryny. Kwaśny odczyn cytryny wpłynie na strukturę skorupki, rozluźniając jej połączenie z błoną, która znajduje się tuż pod skorupką. Dzięki temu będzie się ona dosłownie ześlizgiwać z białka tuż po ugotowaniu.
Warto zalać jajka zimną wodą i lekko postukać nimi o blat. Woda dostanie się pod spód skorupki, co uprości obieranie jeszcze bardziej. Ten trik działa zarówno przy jajkach ugotowanych na twardo, jak i półtwardych.
Pękanie jajek podczas gotowania – jak temu zapobiec?
Jednym z najczęściej popełnianych błędów jest wrzucanie zimnych jajek prosto do wrzątku. Skorupka pęka przez różnicę temperatur – część białka wypływa natomiast do wody. Aby temu zapobiec, wyjmij jajka z lodówki kilkanaście minut wcześniej lub włóż je do zimnej wody i stopniowo podgrzewaj.
Do wody możesz też dodać między innymi odrobinę:
- soli,
- soku z cytryny,
- octu.
Wszystkie te składniki rewelacyjnie wzmacniają skorupkę jaj i zapobiegają pękaniu. Kluczowy jest również czas gotowania.
- Jajka na miękko gotuje się ok. 3 minuty.
- Jajka na półtwardo potrzebują ok. 5-6 minut gotowania.
- Jajka na twardo wymagają gotowania przez ok. 8-9 minut.
Po ugotowaniu natychmiast zalej jaja zimną wodą. Dzięki temu zatrzymasz proces gotowania i sprawisz, że białko pozostanie delikatne.

Triki na gotowanie jajek – dzięki nim obieranie będzie proste!
Cytryna to nie jedyny sposób, który ułatwi obieranie jajek. Sprawdź jeszcze kilka innych domowych metod – być może spodobają ci się bardziej niż wykorzystanie cytrusów.
- Soda oczyszczona – dodanie pół łyżeczki do wody zwiększy jej zasadowość. Dzięki temu błonka pod skorupką będzie zacznie łatwiej odchodzić od białka.
- Chłodzenie w lodowatej wodzie – błyskawiczne schłodzenie ugotowanych jajek doprowadza do obkurczania się białka, oddzielając je od skorupki.
- Szpilka lub igła – delikatne nakłucie skorupki zapobiega pękaniu jaj i sprawia, że gotowanie przebiega równomiernie.
- Kołysanie w słoiku – włóż ugotowane jajko do słoika z odrobiną wody i delikatnie potrząsaj przez kilka sekund. Skorupka pęknie równomiernie i łatwo się ześlizgnie.
Koniecznie zwróć też uwagę na świeżość jajek. Im starsze, tym łatwiej będą się obierać. Nie bez znaczenia jest również rodzaj wody. Miękka sprzyja równomiernemu gotowaniu i łatwiejszemu zdejmowaniu skorupki. Do twardej trzeba dodać odrobinę soku z cytryny lub octu, aby poprawić efekt.
Przeczytaj również: Gotuj jajka przez 32 minuty i zobacz, co się stanie