Fit bita śmietana - nie uwierzysz, z czego jest zrobiona...
Opublikowano: 09.03.2024 r., 17:00
|
Autor: Ewa Cierpiał
Tradycyjna bita śmietana ma dużo kilokalorii ze względu na przygotowanie jej z wysokotłuszczowej śmietany. Jednak fani zdrowego odżywiania znaleźli sposób na przygotowanie pysznej, fit bitej śmietany!
Bitą śmietanę standardowo wykonuje się ze śmietany o zawartości 30 lub 36% tłuszczu. Taka śmietana świetnie nadaje się do deserów owocowych, ciast czy lodów. Często dodawana jest również do kawy, zamieniając smaczny trunek w dość konkretny deser.
Wynika to przede wszystkim z tego, że śmietana, z której jest przygotowana, ma bardzo dużo kilokalorii. Śmietana 30% w 100 g zawiera 291 kcal, natomiast 36% ma aż 357 kcal.
Dość sporo, jak na niepełne pół szklanki śmietany.
Znana i lubiana od lat
Pierwsze wzmianki o bitej śmietanie pochodzą z 1671 roku, dokładnie z dworu Ludwika XIV gdzie najprawdopodobniej powstał ten pyszny krem.
Bita śmietana to nic innego jak napowietrzona śmietana, w której pęcherzyki powietrza zatrzymywane są przez zemulgowany tłuszcz. Aby jeszcze bardziej wzmocnić efekt trwałości bitej śmietany, dodaje się cukier lub specjalne śmietan-fixy na bazie glukozy, które dodatkową stabilizują cały deser.
Bo właśnie bita śmietana jest tak pyszna, że sama w sobie może stanowić deser, ale również świetnie sprawdza się do innych deserów jak gofry czy lody. Często stanowi również podstawę kremów do ciast czy tortów, które dodatkowo wzbogaca się, np. o mascarpone, masło czy czekoladę.
Fit przyjemność
Jedynym minusem bitej śmietany jest niestety jej kaloryczność. 1 łyżka bitej śmietany z cukrem ma około 20 kcal, a umówmy się – nigdy na jednej łyżce się nie kończy. Dlatego też najnowszy trend z TikToka zachwyci wszystkich fanów słodkich fit deserów. Bo bita śmietana, która ma tylko 5 kcal w jednej łyżce to prawdziwy hit!
Jej niska kaloryczność wynika z tego, że przygotowuje się ją z serka wiejskiego! I jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy na początku dokładnie zblendować serek wiejski z dodatkiem słodzika, np. erytrolu, ksylitolu lub stewią. Tak zblendowany na gładko serek teraz wystarczy chwilę ubić z użyciem miksera lub robota wielofunkcyjnego. I gotowe! Cała bita śmietana będzie miała tylko 200 kcal, a jej smak niewiele będzie się różnić od tradycyjnej, tłustej bitej śmietany.
@sebastiankumorek Fit bita śmietana z serka wiejskiego i erytrytolu! Składniki: 250g serek wiejski 2 łyżki erytrytolu (ewentualnie dostosuj ilość do własnych upodobań) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny, jagody) Mała garść orzechów Przygotowanie: W blenderze umieść serek wiejski, dodaj erytrytol i ekstrakt waniliowy. Blenduj składniki energicznie, aż uzyskasz jednolitą masę. Zmień końcówkę blendera na tą do ubijania i ubijaj do uzyskania puszystej masy Przełóż przygotowaną bitą śmietanę do miseczek i podawaj z dodatkami kcal: 198; B: 22g; Wp: 2,5g; T: 10g Zapisz post na później Daj znać w komentarzu czy spróbujesz #fitdeser#zdroweprzepisy#dietetyk#żywienie#odchudzanie#deser Beat Goes On - The All Seeing I