Domowa kostka rosołowa — już nigdy ci jej nie braknie
Kostka rosołowa kojarzy się najczęściej z gotową przyprawą dostępną w sklepie. Jednak jej skład pozostawia wiele do życzenia. Przez dodatki takie jak wzmacniacze smaku czy barwniki nie powinna być stosowana często. Jednak obiad gotujemy prawie codziennie. Jak więc wybrnąć z tej sytuacji i codziennie cieszyć pysznym posiłkiem bez niepotrzebnych dodatków? Wystarczy wykonać kostkę rosołową samodzielnie.
Z tego artykułu dowiesz się:
Sklepowe kostki pełne są niepotrzebnych dodatków
Kostkę rosołową dodajemy do zup oraz sosów. Przede wszystkim dlatego, że zawiera ona w sobie wiele różnych warzyw i ziół, które wzbogacają smak przygotowywanych dań. Jest swego rodzaju skoncentrowanym bulionem.
W każdym sklepie możemy spotkać gotowe kostki. Jednak ich skład pozostawia wiele do życzenia. Na uwagę zasługuje fakt, że zawartość warzyw i ziół to najczęściej nie więcej niż 5%, a to przecież one nadają najwięcej smaku. Obecność dodatków takich jak glutaminian sodu, barwniki, zagęstniki czy cukier nie jest niezbędna, jednak znajdziemy je w każdej sklepowej kostce.
Czy da się przyrządzić obiad bez takich dodatków? Oczywiście, że tak! I nie trzeba codziennie gotować rosołu, aby mieć danie pełne aromatycznych warzyw. Wystarczy tylko raz udać się na zakupy po świeże warzywa i zioła, aby przygotować pełną aromatu domową kostkę rosołową.
Co zakupić przed przygotowaniem domowej kostki?
Co będzie potrzebne?
Jak już wcześniej wspomniałam, najważniejsze w kostce rosołowej powinny być warzywa i zioła. Dlatego zaopatrz się w:
- Dużą cebulę (1 sztuka),
- Czosnek (2 ząbki)
- Pora (1 sztuka, średnia)
- Selera naciowego (2 łodygi)
- Marchewkę (3-5 sztuk)
- Pietruszkę (1 sztuka)
- Selera korzeniowego (1/4 sztuki)
- Koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
- Natkę pietruszki lub liście szpinaku (jedna szklanka)
- Suszone grzyby (4 większe kawałki)
Z przypraw przydadzą się:
- Liście laurowe (2 sztuki)
- Ziele angielskie (4 sztuki)
- Sól morska (100 g)
- Pieprz czarny mielony (2 łyżeczki)
- Kurkuma (1 łyżeczka)
- Tymianek (1 łyżeczka)
- Oregano (1 łyżeczka)
- Słodka papryka (1 łyżeczka)
- Płatki chilli (1/2 łyżeczki)
- Bazylia świeża (pół szklanki listków)
Dodatkowo przygotuj:
- Sos sojowy (2 łyżki)
- Oliwa (4 łyżki)
- 2 szklanki gorącej wody
- Tarty parmezan lub płatki drożdżowe (1/2 szklanki)
Instrukcje wykonania domowej kostki rosołowej
Przede wszystkim całość będziemy na koniec dokładnie rozdrabniać z pomocą blendera, więc nie musisz stresować się dokładnym krojeniem. Przygotuj sobie dużą patelnię lub garnek z grubym dnem.
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchew, pietruszkę, selera korzeniowego, cebulę obierz, a z pora wytnij zielone liście.
- Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż na niej przez 5 minut cebulę. Następnie dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Całość jeszcze chwilę podsmażaj.
- Pora pokrój w cienkie plasterki i dodaj na patelnie razem z pozostałą oliwą. Smaż kilka minut, aż por zmięknie. Teraz dodaj pokrojone w plasterki łodygi selera.
- Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię. Smaż przez ok. 10 minut, aż nieco zmiękną.
- Na patelnie dodaj sos sojowy, koncentrat i pozostałe przyprawy oraz sól. Następnie wlej wodę i gotuj całość przez przynajmniej 10 minut.
- Natkę pietruszki lub szpinak posiekaj i dodaj w międzyczasie do gotujących się warzyw.
- Gdy warzywa są już dość miękkie, wyłącz palnik i dodaj parmezan. Chwilę pozostaw do ostygnięcia.
- Ostatni krok to dokładne rozdrobnienie przygotowanej kostki. Przedtem możesz wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, jednak nie jest to konieczne. Rozdrobnij warzywa z pomocą blendera lub malaksera.
Gotową kostkę przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków lub pojemników plastikowych. Możesz ją przechowywać do 1 miesiąca w lodówce lub do 6 miesięcy w zamrażalniku. Obecność soli zapobiegnie całkowitemu stwardnieniu, dzięki czemu spokojnie użyjesz jej w każdej chwili, np. do zupy.
Dla ciekawszego efektu możesz nawet zamrozić je w pojemnikach na kostki lodu, dzięki czemu od razu będziesz mieć gotową do użycia porcję.
Tak przygotowane kostki uświetnią każdą twoją zupę. Świetnie sprawdzi się jako dodatkowy smak np. do strogonowa.
Źródło:
- https://www.kwestiasmaku.com/przepis/domowa-kostka-bulionowa-warzywna
- https://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/czy-kostki-rosolowe-sa-zdrowe-dietetyk-ostrzega/mg3lz4