Opublikowano: 06.07.2024 r., 19:18
|
Autor:
Ewa Cierpiał
Biała kapusta ma znaczące miejsce w polskiej kuchni. Podawana na ciepło lub na zimno cieszy podniebienie wielu smakoszy. Warto wiedzieć, co jeszcze można dodać do kapusty, aby w pełni wykorzystać jej potencjał, a naprawdę wystarczy tylko jeden składnik.
Biała kapusta to popularne warzywo z rodziny kapustowatych. Jest bogata w witaminę C, K oraz błonnik, co czyni ją zdrowym dodatkiem do diety. Kapusta biała jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw, takich jak bigos, kapuśniak czy surówki. Może być spożywana na surowo, gotowana, duszona, a także kiszona, co dodatkowo wzbogaca ją o korzystne dla zdrowia probiotyki.
Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, biała kapusta jest ceniona w profilaktyce wielu chorób.
W wielu domach surówka z dodatkiem marchewki to nieodłączny element obiadu jednak nie tylko pomarańczowe warzywo dodaje surówce z kapusty smaku i niezapomnianego aromatu.
Najprostszą surówkę można wykonać już z połączenia kapusty, koperku i jabłka. Te trzy element to prawdziwa eksplozja smaku.
Potrzebne będzie:
- jabłko
- 1/2 główki kapusty
- pęczek koperku
- sól, pieprz, sok z cytryny, miód
Na początek obierz kapustę z wierzchnich liści. Połowę główki drobno poszatkuj ręcznie lub z użyciem ulubionego robota przeznaczonego do takich zadań. Gdy kapusta jest rozdrobniona, posyp ją delikatnie solą, by zmiękła. Jeśli używasz młodej, delikatniejszej kapusty to możesz pominąć ten krok.
W międzyczasie umyj jabłko i zetrzyj je na tarce. Możesz wykorzystać kwaśne lub słodkie jabłka, w zależności czy lubisz bardziej charakterystyczne smaki. Koperek drobno posiekaj.
Odlej z kapusty powstały przez solenie sok. Dodaj jabłko i koperek. Wymieszaj. W małej miseczce przygotuj sos z łyżki oliwy lub dobrego jakościowo oleju, ½ łyżeczki pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj i polej warzywa. Dobrze wymieszaj składniki i jedz od razu lub odstaw surówkę na 30 minut do lodówki, by smaki się dodatkowo przegryzły.
Tylko tyle wystarczy, aby powstała najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka z białej kapusty.