Dodaję to do gotującego się kalafiora - wzdęcia znikają w mig!

Kalafior to genialne warzywo, zwłaszcza gdy zostanie właściwie przyrządzone. Jeśli będziesz gotować go zbyt długo, straci kształt i się rozpadanie, co zniechęca do jedzenia. Do tego pojawić się mogą nieprzyjemne wzdęcia i uczucie ciężkości. W naszych domach kalafior często serwujemy z podsmażoną bułką tartą i masłem, jednak w tej wersji warzywo również obciąża żołądek. Jak więc przygotować kalafior, aby był smaczny i lekki? Wyjaśniamy.
- Dlaczego kalafior powoduje wzdęcia?
- Jakie przyprawy warto dodawać do kalafiora?
- Co zrobić, aby kalafior był lekki i zdrowy?
Dlaczego kalafior powoduje wzdęcia?
W strukturze kalafiora znajdują się związki siarki i węglowodany złożone. Niestety, nie są one łatwo trawione przez organizm. Dopiero w jelicie grubym ulegają rozkładowi, co finalnie wywołuje fermentację. Staje się to również głównym powodem powstawania gazów, skąd bierze się charakterystyczny dyskomfort po zjedzeniu kalafiora.
Podczas gotowania kalafiora część wspomnianych związków ulega rozkładowi. Zmniejsza to ryzyko wzdęć, jednak nie rozwiązuje w pełni problemu. Pomocne okazują się odpowiednie przyprawy, które nie tylko poprawiają smak, ale też ułatwiają trawienie.
Kalafior doskonale sprawdza się nie tylko jako dodatek do obiadu. Można przygotować z niego m.in. kremową zupę, lekką sałatkę czy spód do pizzy. W każdej odsłonie warto pamiętać o dodaniu ziół, które poprawiają jego strawność i wydobędą z warzywa pełnię smaku.
Jakie przyprawy warto dodawać do kalafiora?
Na początku gotowania warto wrzucić do garnka między innymi odrobinę:
- kminku,
- nasion kopru,
- liścia laurowego,
- gałki muszkatołowej.
Dzięki temu wywar nabierze niesamowitego aromatu, z kolei olejki eteryczne korzystnie zadziałają na przewód pokarmowy. W połowie gotowania dorzuć ząbek czosnku – najlepiej lekko rozgnieciony, aby nie przejął smakiem całego kalafiora. W ten sposób warzywo zyska ciekawy aromat, ale nie nabierze charakterystycznej goryczy.
Pod koniec gotowania możesz dodać sok z cytryny, który nada różyczkom świeżości, przy okazji neutralizując intensywny zapach i dostarczając witaminy C. W ostatnich minutach dodaj równo posiekany koperek albo szczyptę świeżo startego imbiru – składniki te skutecznie pomagają w trawieniu. Najlepsze efekty dadzą połączenia kilku składników:
- Kminek z liściem laurowym łagodzą zapach kalafiora i działają rozkurczowo.
- Cytryna z koperkiem sprawiają, że smak staje się delikatniejszy i bardziej orzeźwiający.
- Czosnek i imbir nadają orientalnego charakteru i wspierają metabolizm.
Osobom z wyjątkowo wrażliwym układem pokarmowym poleca się miks kminku, koperku i imbiru.

Co zrobić, aby kalafior był lekki i zdrowy?
Kalafior jest skarbnicą witamin i minerałów. Jednak o tym, jak zadziała na nasze zdrowie, decyduje sposób jego przygotowania.
- Blanszowanie zamiast długiego gotowania – dzięki tej metodzie kalafior zachowa jędrność i delikatny smak, jednak będzie bardziej lekkostrawny.
- Pieczenie w piekarniku – kalafior zyska intensywniejszy aromat. Warzywo będzie też mniej obciążające dla układu pokarmowego.
- Gotowanie na parze – w ten prosty sposób zatrzymasz większość wartości odżywczych kalafiora i jednocześnie zmniejszysz jego intensywny zapach.
- Dodatek jogurtu lub kefiru – z takim dodatkiem ułatwisz trawienie kalafiora, głównie dzięki obecności w nim bakterii probiotycznych.
Lubisz kalafior z bułką tartą i masłem? Nic dziwnego, smakuje świetnie. Warto jednak czasem zastąpić go lżejszymi sosami, np. na bazie ziół czy oliwy. Twój żołądek na pewno ci podziękuje.
Sprawdź też: Najciekawsze pomysły na dania z kalafiora