Dodaję ten jeden składnik - już nie potrzebuję pasteryzacji!

Domowe przetwory to coś, czym pasjonuje się wielu Polaków. Chętnie gromadzimy je na zimę, zabezpieczając przysmaki w słoikach pasteryzacją. Jest to krótkie działanie wysokiej temperatury, która skutecznie niszczy większość drobnoustrojów. Co w przypadku, gdy nie masz czasu lub ochoty na klasyczną pasteryzację? Istnieje nieco mniej wymagająca metoda konserwowania warzyw i gotowych dań w słoikach. Choć dziś stosuje się ją rzadko, wciąż ma sporo zalet.
- Naturalny konserwant przetworów – olej rafinowany
- Jak zabezpieczyć domowe przetwory za pomocą oleju?
- Dlaczego warto konserwować przetwory olejem?
Naturalny konserwant przetworów – olej rafinowany
Skutecznym, ale mało docenianym sposobem konserwowania warzyw i dań w słoikach jest nie tylko pasteryzacja – to użycie oleju. Działa on jak bariera odcinająca dostęp powietrza. Brak tlenu spowalnia rozwój pleśni i bakterii tlenowych, które zwykle odpowiadają za psucie przetworów.
Wystarczy cienka warstwa oleju rafinowanego, aby powierzchnia dania w słoiku osłonięta została przed dostaniem się do środka powietrza. Co ciekawe, wiele osób uważa, że taki sposób przechowywania wydobywa smak warzyw i przypraw. Olej potrafi zablokować wewnątrz aromaty, dzięki czemu przetwory mają intensywniejszy zapach oraz smak.
Nie musisz od razu zalewać olejem całej zawartości słoika. Możesz wyrównać powierzchnię masy warzywnej, po czym wylać 1-2 łyżki oleju na wierzch – w ten sposób stworzy się naturalna warstwa ochronna dania w słoiku. Olej nie miesza się z wodą, dlatego pozostanie na powierzchni.
Pamiętaj! Ważne, aby używać tłuszczów rafinowanych i neutralnych w smaku (np. olej rzepakowy lub słonecznikowy). Oleje tłoczone na zimno są delikatniejsze, jednak szybciej się utleniają – mogą przez to źle oddziaływać na finalny zapach potraw ze słoika.
Jak zabezpieczyć domowe przetwory za pomocą oleju?
Olej zastąpi pasteryzację w wielu przetworach. Metoda genialnie sprawdzi się w m.in.:
- gęstych pastach warzywnych,
- duszonych warzywach w sosie,
- przecierach pomidorowych,
- sałatkach z kapustą, papryką lub marchewką,
- grzybach w sosie,
- pikantnych pastach na kanapki.
Jak krok po kroku zabezpieczyć przetwory olejem?
- Gorące warzywa przełóż do czystych i suchych słoików.
- Wyrównaj powierzchnię zawartości, lekko dociskając łyżką.
- Wylej cienką warstwę oleju na wierzch.
- Zakręć słoik, ale nie odwracaj go do góry dnem.
- Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Jeśli po otwarciu słoika nie zużyjesz go od razu, wyrównaj ponownie powierzchnię i wlej świeżą porcję oleju. W ten sposób przetwór zachowa świeżość przez kilka kolejnych dni, o ile będziesz go trzymać lodówce.
Niestety, w przypadku kiszonek, kompotów czy dżemów olej nie wystarczy. Do tych przetworów wciąż konieczna jest tradycyjna pasteryzacja.

Dlaczego warto konserwować przetwory olejem?
Konserwowanie przetworów olejem nie tylko jest bardzo skuteczne, ale też kryje w sobie mnóstwo… ciekawostek. Aby go użyć, trzeba mieć odpowiednią wiedzę.
- Olej musi być świeży, przechowywany w ciemnym miejscu i szczelnie zamknięty. Jeżeli użyjesz produktu utlenionego, możesz zepsuć cały słoik – nieprzyjemny smak szybko przeniknie do warzyw.
- Im gęstsza potrawa w słoiku, tym lepiej olej nada się do jej zabezpieczenia. Warto używać go do m.in. past typu ajwar czy leczo.
- Pod olejem czasami zaczynają rozwijać się drobne ilości osadu, co nie zawsze oznacza zepsucie. W takiej sytuacji trzeba jednak dokładnie sprawdzić zapach i wygląd zawartości przed spożyciem.
- Konserwowanie za pomocą oleju daje możliwość eksperymentowania ze smakami. Jeśli użyjesz oleju z dodatkiem ziół, czosnku czy ostrych przypraw, wzbogacisz swoje przetwory o dodatkowy smak i aromat.
- Im więcej dodatków w oleju, tym szybciej może stracić świeżość. Najlepiej więc przygotowywać słoiki zabezpieczone olejem w mniejszych porcjach oraz spożywać w krótszym czasie.
Sprawdź też: Domowe weki jak ze spiżarni babci – te zasady musisz znać!