Dodaję jedną łyżkę do porannej kawy – smakuje jak krem z prażonych orzechów!

Coraz więcej osób sięga po nieoczywiste, ale bardzo wartościowe dodatki do kawy. Jednym z takich składników jest tahini – pasta sezamowa, która zaskakuje smakiem i właściwościami odżywczymi. Brzmi nietypowo? A smakuje jeszcze ciekawiej! Sprawdź, dlaczego warto dodawać tahini do kawy i jak jeszcze wykorzystać pastę sezamową w kuchni.
Z tego artykułu dowiesz się:
Tahini w kawie – hit, który podbija Internet
Większość osób kojarzy tahini jako składnik hummusu. Słynne smarowidło coraz częściej gości jednak w bardziej nietypowych daniach. Wykonana ze zmielonych ziaren sezamu pasta tahini bogata jest w m.in. wapń, żelazo, magnez, białko roślinne i zdrowe tłuszcze. Jej smak określa się jako delikatnie orzechowy, ale z lekką goryczką. To właśnie dzięki niemu tahini znakomicie komponuje się z wieloma produktami.
Tahini różni się intensywnością aromatu oraz barwą – w zależności od rodzaju użytego sezamu (łuskanego lub nie). Pasta przygotowana z niełuskanego sezamu jest ciemniejsza i wyrazistsza w smaku niż pasta z sezamu łuskanego. Bez względu na rodzaj, każda pasta sezamowa zawiera cenne lignany, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe omega-6. Nic dziwnego, że tahini dodaje się do wielu dań, ale i napojów. Jednym z nich jest… kawa.
Choć brzmi to dość nietypowo, łyżeczka tahini dodana do kawy całkowicie zmienia jej charakter. Pasta sezamowa sprawia, że zmienia się konsystencja napoju – robi się przyjemna, aksamitnie gładka i lekko orzechowa w smaku. Do złudzenia przypomina… krem z prażonych orzechów! Tak przygotowana kawa będzie nie tylko pysznym rozpoczęciem poranka, ale również zdrowszą alternatywą dla klasycznej wersji z mlekiem lub śmietanką.
Tahini możesz połączyć również z napojem roślinnym (np. migdałowym). W efekcie kawa będzie jeszcze bardziej kremowa i delikatna – nasyci, doda energii z rana i dostarczy wielu mikroelementów.
Dlaczego warto regularnie spożywać tahini?
Tahini to źródło witamin z grupy B, w tym B1, B2, B3 oraz kwasu foliowego. Witaminy te skutecznie wpływają na m.in. pracę układu nerwowego. W paście sezamowej znajduje się również wapń, który wspomaga układ kostny. Z kolei fitosterole zawarte w tahini wpływają korzystnie na poziom cholesterolu.
Pasta sezamowa może stanowić wyśmienitą bazę do:
- zdrowych deserów,
- dressingów do pieczonych warzyw,
- sosów do sałatek.
Nie bez powodu dietetycy polecają tahini sportowcom czy osobom z niedoborami żelaza. Wszechstronność kulinarna i bogactwo odżywcze pasty sezamowej sprawiają, że coraz częściej pojawia się na stołach Polaków świadomie komponujących swoją dietę.

Jak jeszcze można używać tahini w kuchni?
Pasta sezamowa to produkt o długim terminie przydatności i wielu zastosowaniach. Wystarczy łyżeczka dziennie, aby wzbogacić swoją dietę w cenny składnik, jakim bez wątpienia jest tahini. W jaki sposób wykorzystywać możesz ją w kuchni na co dzień?
- Do pieczywa – pastą sezamową możesz posmarować chleb zamiast margaryną czy masłem. Doskonale smakuje z cynamonem lub szczyptą soli.
- W sałatkach – tahini wymieszana z miodem, cytryną i czosnkiem stworzy kremowy, niesamowicie pyszny sos sałatkowy.
- Z warzywami – jeśli pieczesz kalafior, bataty lub marchewkę, pasta sezamowa stanowić będzie doskonałą bazę do dressingu.
- W deserach – tahini świetnie sprawdzi się jako składnik domowych batonów energetycznych, kremów, polew i ciasteczek.
Przeczytaj też: Ta kawa podbija serca rodaków! Raczej nigdy jej nie piłeś