Dodaj do szparagów - więcej nie wyjdą gorzkie!

Szparagi to jedno z sezonowych warzyw, które jedni uwielbiają, a inni omijają szerokim łukiem. Wiele osób unika szparagów z uwagi na ich charakterystyczną goryczkę. Odpowiednie przygotowanie tych warzyw może jednak całkiem odmienić ich smak i sprawić, że szparagi staną się ulubionym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź kilka prostych trików, aby cieszyć się delikatnym, lekko słodkawym smakiem szparagów.
Z tego artykułu dowiesz się:
Jak pozbyć się goryczki ze szparagów?
Gorzki posmak szparagów to wynik znajdujących się w nich naturalnych związków chemicznych (np. związków siarkowych i asparaginy). Choć są one korzystne dla zdrowia, mogą zmienić smak warzywa na… bardzo nieprzyjemny. Na szczęście istnieją domowe triki, dzięki którym można zneutralizować goryczkę szparagów.
Świetnym sposobem na pozbycie się goryczy ze szparagów jest dodanie do wody, w której gotują się warzywa, odrobiny cukru. Zadziała on jak naturalny neutralizator – złagodzi intensywność gorzkiego smaku.
Inną fantastyczną metodą jest dodanie mleka do wody na szparagi. Dzięki zawartości laktozy mleko pomoże usunąć nieprzyjemny, gorzki posmak szparagów. Wystarczą dwie łyżeczki mleka, aby dania ze szparagami zyskały subtelniejszy smak.
Alternatywne metody przygotowywania szparagów
Ciekawym pomysłem na poprawę smaku szparagów i pozbycie się goryczki jest dodanie do wody soku z cytryny lub pomarańczy. Kwaśny aromat zneutralizuje gorzki posmak i sprawi, że szparagi będą orzeźwiające.
Szparagi, zwłaszcza białe, niezbyt lubią się z solą. Lepiej więc nie dodawać soli do szparagów podczas ich gotowania – zdecydowanie lepszym wyborem będzie cukier.
- Zielonym szparagom wystarczy 6-8 minut gotowania.
- Białe szparagi potrzebują gotować się przez ok. 12 minut.
Po ugotowaniu szparagów warto przełożyć je do miski z lodowatą wodą – dzięki temu zrobią się delikatne i pełne smaku. Szparagi możesz także zapiec, ugrillować albo usmażyć.

Gorzkie szparagi – jak sprawić, aby smakowały lepiej?
Poza tradycyjnymi metodami istnieją też mniej znane, ale skuteczne sposoby na poprawę smaku szparagów i zneutralizowanie goryczki.
- Wrzucenie chleba do wody – niektórzy kucharze zalecają dodanie do wody, w której gotują się szparagi, kawałka czerstwego chleba. Absorbuje on gorzkie związki, dzięki czemu warzywo staje się łagodniejsze w smaku.
- Woda z cukrem – przed ugotowaniem szparagów warto namoczyć je w wodzie z dodatkiem cukru przez ok. 30 minut. Dzięki temu trikowi zredukujesz gorycz i wydobędziesz naturalną słodycz warzywa.
- Pieczenie z dodatkami – warto upiec szparagi np. z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i parmezanu. Dzięki temu możesz zredukować goryczkę, ale też nadać szparagom chrupiącą teksturę i głęboki smak.
Nie zapominaj o odpowiednim przygotowaniu szparagów przed ich ugotowaniem. Na końcowy smak potrawy znakomicie wpłynie usunięcie zdrewniałych końcówek i ewentualne obranie dolnej części łodygi. Warto również eksperymentować z różnymi dodatkami, aby znaleźć swoje ulubione połączenie smakowe.
Przeczytaj też: Wiosenne zupy i dania obiadowe – będą szparagi i botwinka