Dlaczego rosół kwaśnieje? Zrób jedną rzecz, a na drugi dzień będzie równie pyszny!

Domowy rosół to podstawa polskiej kuchni. To również jedno z dań, które najlepiej smakują po długim, spokojnym gotowaniu. Wielu z nas przygotowuje od razu większy gar zupy, aby móc delektować się jej smakiem przez kilka dni. Niestety, niektórym zdarza się, że następnego dnia rosół brzydko pachnie i smakuje kwaskowato. Skąd bierze się ten problem i jak mu zapobiec? Istnieje prosty trik, dzięki któremu twój rosół będzie świeży nawet po kilku dniach. Przeczytaj.
- Co powoduje kwaśnienie rosołu?
- Prosty sposób, żeby rosół nie skwaśniał następnego dnia
- Najciekawsze triki na przedłużenie świeżości rosołu
Co powoduje kwaśnienie rosołu?
W Internecie wciąż można trafić na informacje, że wywar psuje się od burzy lub zmiany pogody. Jednak to nie same zjawiska atmosferyczne odpowiadają za psucie się rosołu, a mikroorganizmy namnażające się w nieodpowiednich warunkach przechowywania. Bakterie najlepiej rozwijają się w temperaturze od 5 do 60°C – dokładnie w takiej zupa często stoi po ugotowaniu. Jeśli długo pozostanie ciepła lub letnia, proces psucia nastąpi błyskawicznie.
Co więc naprawdę doprowadza do tego, że rosół kwaśnieje? Jedną z głównych przyczyn jest pozostawienie w zupie warzyw. Cebula, por czy marchew po kilku godzinach zaczynają się rozkładać. Właśnie wtedy uwalniają naturalne cukry, które stanowią pożywkę dla bakterii. Wraz z upływem czasu zmienia się też pH bulionu, a wywar robi mętny i traci aromat. Aby znacząco wydłużyć jego trwałość, wystarczy przecedzić rosół po ugotowaniu.
Drugim powodem kwaśnienia zupy może być sposób jej studzenia. Gdy gorący rosół przez wiele godzin pozostaje na kuchence, fermentacja zaczyna się błyskawicznie – stoi przecież w idealnej temperaturze dla… drobnoustrojów. Najlepiej szybko obniżyć temperaturę zupy po ugotowaniu. Można np. przelać rosół do kilku mniejszych naczyń lub umieścić garnek w zimnej wodzie w zlewie. Zimą świetnie sprawdzi się balkon, jeśli jest chłodno i sucho.
Prosty sposób, żeby rosół nie skwaśniał następnego dnia
Sekret tkwi w prostym działaniu – należy po prostu odcedzić, a następnie szybko schłodzić wywar.
- Po zakończeniu gotowania usuń warzywa, mięso i przyprawy.
- Przelej bulion przez drobne sito. Pozwoli to zachować klarowność i ograniczy ilość resztek mogących przyspieszyć psucie.
- Kiedy rosół osiągnie temperaturę pokojową, wstaw go do lodówki – najlepiej w ciągu dwóch godzin od ugotowania.
- Bulion w szklanych słoikach lub plastikowych pojemnikach możesz przechowywać przez 3-4 dni.
- Jeśli chcesz na dłużej zachować rosół, po prostu go zamroź. W zamrażalniku zachowa świeżość przez nawet trzy miesiące.
Warto wspomnieć też o samym podgrzewaniu zupy. Wielu z nas wciąż popełnia błąd, za każdym razem podgrzewając cały garnek zupy. Niestety, częste zmiany temperatury sprzyjają namnażaniu bakterii. Najlepiej odlać tylko tyle rosołu, ile zamierzasz zjeść, a następnie podgrzać tę porcję w małym rondelku.

Najciekawsze triki na przedłużenie świeżości rosołu
Co zrobić, aby rosół był przejrzysty i delikatny? Przede wszystkim zawsze musi być gotowany na bardzo małym ogniu. Gwałtowne wrzenie sprawi, że zrobi się mętny. Dobrym rozwiązaniem może być także gotowanie warzyw w durszlaku lub sitku – będzie można je wyjąć bez mącenia bulionu. Mięso powinno się wyjąć zaraz po ugotowaniu i przechowywać osobno, aby zachować jego soczystość. Zioła, takie jak natka pietruszki, należy dodawać tuż przed podaniem – wówczas nie wpłyną negatywnie na trwałość zupy.
Chcesz, aby wywar zachował smak na dłużej? Zawsze możesz wykorzystać naturalne metody konserwujące.
- Odrobina soli, liść laurowy lub ziele angielskie – mają właściwości bakteriostatyczne, dzięki czemu spowalniają rozwój drobnoustrojów.
- Przechowywanie bulionu w szklanych butelkach z zakrętką – dzięki temu można go łatwo wysterylizować i szczelnie zamknąć, ograniczając kontakt rosołu z powietrzem.
- Dodawanie cytryny tuż po ugotowaniu – wystarczy kilka kropli do rosołu, aby bakterie miały trudniejsze warunki do rozwoju. W dodatku rosół zyskuje w ten sposób subtelny, świeży smak.
Przeczytaj również: Dlaczego rosół wychodzi mdły? Winny jest ten popularny składnik