Twój rosół zawsze wychodzi mętny? Ten jeden błąd robi 90% osób!

Rosół uchodzi za najważniejszą z polskich zup. Prawdziwie domowy rosół musi być pachnący, ciepły i bogaty w smak. Dla wielu osób jego gotowanie to nieodłączny element niedzieli. Mimo to, nawet wprawnym kucharzom czasem rosół nie wychodzi doskonały. Jednym z najczęstszych kłopotów jest mętny bulion. Co jest tego przyczyną i jak temu zapobiec? Wyjaśniamy.
- Jak uzyskać klarowny rosół?
- Sekrety idealnego rosołu: klarowność i kolor
- Jak osiągnąć idealnie klarowny rosół?
Jak uzyskać klarowny rosół?
Jednym z najważniejszych aspektów, który ma wpływ na klarowność rosołu, jest mięso. Dodanie do garnka kawałków, które były wcześniej zamrożone lub rozmrażane w niewłaściwy sposób, prawie zawsze prowadzi do utraty przejrzystości wywaru.
Szybkie rozmrażanie w kuchence mikrofalowej albo w ciepłej wodzie uszkadza strukturę włókien mięsa. Do rosołu wraz z takim mięsem przedostają się cząstki białka i płynów, które zmieniają zupę na mleczną barwę. Dlatego najlepiej przed dodaniem do garnka powoli rozmrażać mięso w lodówce – nawet przez całą noc.
Bardzo istotne jest także mycie mięsa. Za pomocą mocnego strumienia wody można usunąć resztki krwi oraz inne zanieczyszczenia, które mogłyby zepsuć wygląd i smak rosołu.
Nie należy również wkładać surowego mięsa bezpośrednio do gorącej wody. W ten sposób można doprowadzić do natychmiastowego ścięcia się białek, co sprawi, że zupa stanie się mętna. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zalanie składników zimną wodą i dopiero potem powolne podgrzewanie.
Podczas gotowania rosołu powinno się regularnie usuwać szumowiny, czyli pianę tworzącą się na powierzchni wywaru. Jeśli pozostanie w garnku, rozpuści się w zupie i sprawi, że będzie mętna.
Sekrety idealnego rosołu: klarowność i kolor
O dobrym rosole nie ma mowy, jeżeli nie będziesz cierpliwy. Aby smakował jak najlepiej, powinien się gotować na najniższym ogniu nawet przez kilka godzin. Zbyt szybkie gotowanie, gwałtowne wrzenie czy zwiększenie ognia w pośpiechu sprawią, że mięso w rosole się rozpadnie, a bulion zamiast klarownego stanie się szary i mętny.
Nawet jeśli uda ci się zachować klarowność, innym problemem może być zbyt jasny kolor zupy. W takim przypadku warto dodać dodatkowe składniki. Aby nadać rosołowi naturalnej słodyczy i delikatnego złocistego odcienia, użyj większej ilości marchewki. Możesz też dodać trochę cebuli przypalonej bezpośrednio nad ogniem – dzięki temu zupa będzie dodatkowo intensywnie pachnieć.
Do poprawy koloru rosołu świetnie nada się również kawałek buraka, kurkuma albo szczypta szafranu. Trzeba jednak pamiętać, że kolor zupy ostatecznie zależy także od… użytego mięsa. Najładniejszy odcień osiągniesz, łącząc różne rodzaje mięs (np. kurczaka z wołowiną).

Jak osiągnąć idealnie klarowny rosół?
Tajemnicą smacznego rosołu są nie tylko odpowiednie składniki, ale także drobne detale, o których łatwo zapomnieć.
- Sól – najlepiej dodawać ją pod koniec gotowania. Jeśli wrzucisz ją od razu, może przyspieszyć gotowanie mięsa, co pogorszy klarowność zupy.
- Warzywa – oprócz marchewki, pietruszki i selera, warto dodać także kawałek pora oraz pasternaku. Dzięki nim smak zupy będzie bardziej złożony. Warzywa dodaj po usunięciu pierwszych szumowin – w przeciwnym razie ich aromat zniknie w pianie.
- Czas wyjęcia mięsa – po kilku godzinach gotowania mięso odda do wywaru wszystko, co najlepsze. Nie pozostawiaj go więc zbyt długo, ponieważ się rozpadnie i sprawi, że rosół stanie się mętny.
Warto też pamiętać, że rosół nie powinien zbyt długo stać na kuchence po ugotowaniu. Najlepiej od razu go przecedzić, a następnie oddzielić od mięsa i warzyw. Dzięki temu wywar nie zmętnieje i będzie łatwiejszy do przechowywania.